Rozhodčí pravidla UNCITRAL

Publikováno:
31.5.2024
Autor:
51320

Vyjma Úmluvy o uznání a výkonu cizích rozhodčích nálezů vznikl na půdě UNCITRAL také další důležitý nástroj mezinárodního rozhodčího řízení, kterým jsou Rozhodčí pravidla UNCITRAL.


Rozhodčí pravidla UNCITRAL (dále jen „Pravidla“) představují soubor procesních pravidel týkajících se řešení sporů v mezinárodním rozhodčím řízení. Byla vytvořena na půdě UNCITRAL a následně dne 15. prosince 1976 v New Yorku schválena Valným shromážděním OSN. Pravidla jsou nelegislativním textem, a proto jsou pro strany obchodního vztahu závazná pouze tehdy, pokud se na tom dohodly (např. ve smlouvě).

Pravidla pokrývají všechny aspekty rozhodčího řízení. Stanoví postupy pro jmenování rozhodců, vedení rozhodčího řízení, vydání rozhodčího nálezu i rozhodování o nákladech rozhodčího řízení. V příloze Pravidel je rovněž připojena vzorová rozhodčí doložka pro smlouvy.

V průběhu let bylo nutné Pravidla několikrát upravovat tak, aby odpovídala změnám, ke kterým došlo v arbitrážní praxi. V současné době tak existují čtyři různé verze Pravidel.

První původní verze Pravidel z roku 1976 byla dlouhá léta používána pro řešení široké škály sporů, včetně sporů mezi dvěma státy či mezi investorem a státem. V roce 2006 bylo rozhodnuto, že by měla být Pravidla revidována s cílem reflektovat změny v rozhodčí praxi za posledních 30 let a zvýšit efektivitu rozhodčího řízení.

Revidovaná verze Pravidel byla vydána v roce 2010 a oproti původní verzi zahrnovala ustanovení týkající se například odpovědnosti, podávání námitek proti znalcům jmenovaným rozhodčím tribunálem či podrobnější úpravu předběžných opatření.

K další úpravě Pravidel došlo v roce 2013. Nově byl přidán článek, který pro rozhodčí řízení mezi investorem a státem zahájené na základě smlouvy zajišťující ochranu investic či investorů začlenil také Pravidla UNCITRAL o transparentnosti v rozhodčím řízení mezi investory a státy na základě smlouvy. Jinak zůstal text Pravidel z roku 2010 nezměněn.

V rámci zatím poslední úpravy Pravidel, ke které došlo v roce 2021, byla jako dodatek k Pravidlům připojena Pravidla UNCITRAL pro zrychlené rozhodčí řízení. Tento dodatek pak může být v rozhodčím řízení použit v případě, že se tak strany dohodnou.

Více informací o Pravidlech můžete najít na webových stránkách UNCITRAL.

Modelový příklad využití Pravidel můžete najít zde.



Zařazenopá 31.05.2024 14:05:00
ZdrojMPO.cz - ZO
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-organizace-a-obchod/uncitral/mezinarodni-rozhodci-rizeni/roz...
Autor51320
guid281422

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.