Tržní shrnutí: Euro by snížení sazeb ECB nemělo překvapit

Tržní shrnutí: Euro by snížení sazeb ECB nemělo překvapit

Roklen24
09:00 7. června 2024

Klíčové body

  • Vítejte v tržním shrnutí skupiny Roklen, ve kterém tým traderů, ekonomů a analytiků řeší nejen pohyby vybraných měn, ale i další zajímavosti ze světa ekonomiky a financí!
  • Shrnutí je aktualizováno průběžně každý obchodní den dle událostí.
  • Tržní shrnutí z předchozích týdnů najdete zde.
Zdroj: Depositphotos

V pátek 6. června 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,55-24,68

USDCZK: 22,52-22,77

EURUSD: 1,0829-1,0916

Směňujte online na RoklenFx!

Euro si ze včerejšího zasedání Evropské centrální banky (psali jsme zde) odneslo lehké zisky těsně pod 1,0900 za euro. Mírně výše se posunuly i evropské výnosy, kde se například desetiletý německý dostat zpět nad 2,5 %.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Hlavní událostí dnešního dne bude zveřejnění amerických dat z trhu práce za květen. Trh se aktuálně veze na vlně zpomalující americké ekonomiky. Pokud se dočkáme negativního překvapení, rizikem bude slabší dolar překonávající 1,0900 za euro a pokles výnosů s potenciálem otestování hranice 4,2 % u desetiletého instrumentu.

Čtvrtek 6. června 2024

Ve čtvrtek 6. června 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,56-24,71

USDCZK: 22,52-22,77

EURUSD: 1,0820-1,0907

Směňujte online na RoklenFx!

Středa se nesla v duchu zisků měn regionu střední a východní Evropy. Koruna zpevnila až pod hranici 24,65 za euro, a je tak nejsilnější od ledna. Důvodem silnějších rizikových měn bylo dění na amerických trzích. I přes nad očekávání lepší data jsme byli svědky oslabení dolaru, které ale nakonec nevydrželo, a dalšího poklesu amerických výnosů.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Národní report zaměstnanosti ADP ukázal nad očekávání nižší čísla. Pozitivně překvapil index ISM sektoru služeb, kde jsme pozorovali nad očekávání výraznější nárůst nad hranici 50 oddělující oblast kontrakce od expanze. Nadále platí, že nálada v segmentu služeb zůstává ve srovnání s průmyslem citelně optimističtější.

Tržní výhled amerických úrokových sazeb měřený futures sazby SOFR se posunul zpět na zacenění snížení úroků v letošním roce o zhruba 50 bodů.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Hlavní událostí dnešního dne bude rozhodnutí ECB o sazbách. Očekáváme, že banka doručí snížení o 25 bodů, doprovodná rétorika však bude velmi opatrná. Zajímat nás bude i aktualizovaná prognóza, a to nejen s ohledem na růst, ale především inflaci na celém prognózovaném horizontu. Pokud by prognóza ukázala výhled slabší inflace, rizikem by bylo mírně slabší euro. Otázkou v tomto směru bude, jak se guvernérce ECB Lagardeové povede tržní výhled zkrotit doprovodným komentářem.

Na domácí půdě bude zveřejněn výsledek průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za duben.

Středa 5. června 2024

Ve středu 5. června 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,67-24,80

USDCZK: 22,63-22,88

EURUSD: 1,0827-1,0917

Směňujte online na RoklenFx!

Kurz dolaru během včerejšího dne umazal část předchozích ztrát a posunul se z hodnot nad 1,0900 za euro pod tuto hranici. Na dluhopisovém trhu pokračoval pokles amerických výnosů, kde se dvouletý dostal pod 4,8 % a desetiletý pod 4,35 %.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Z amerických dat byl včera zveřejněn report JOLTS sledující počet volných pracovních míst. Ten v dubnu klesl nad očekávání více z 8,35 milionu pracovních míst na 8,059 milionu. Revize březnového čísla pak přinesla rovněž nižší číslo.

Reakce na tato data byla utlumená, zejména na dluhopisovém trhu. Pokles výnosů jsme pozorovali už před reportem, což mohlo stále souviset s negativním překvapením u indexu ISM sektoru průmyslu, který byl zveřejněn v pondělí. JOLTS report považujeme za jeden z předních ukazatelů kondice trhu práce. Trend postupného uvolňování potvrzuje už několik měsíců po sobě, přičemž na základě včerejších dat bychom bývali očekávali o něco silnější tržní reakci.

Dnes bude zveřejněn Národní report zaměstnanosti od agentury ADP. Větší pozornost ale budeme věnovat indexu ISM služeb. Už u indexu průmyslu se ukázalo, že trh těmto reportům věnuje zvýšenou pozornost, proto to samé očekáváme i dnes. Trochu paradoxně se tak děje v prostředí, kdy predikční schopnost indexu ISM s ohledem na americké HDP po pandemii citelně oslabila.

Trh u indexu ISM sektoru služeb očekává překlopení z hodnot pod 50 body nad tuto hranici, což by značilo návrat do oblasti expanze. Jakékoliv překvapení, negativní i pozitivní, by s ohledem na konsensus mohlo mít dopady na dolar, americké výnosy i tržní očekávání vývoje sazeb. Trh aktuálně předpokládám, že by Fed mohl letos úroky snížit o zhruba 45 bodů. Ještě na konci května pracoval se scénářem poklesu o necelých 35 bodů.

Kurz koruny během včerejšího dne mírně oslabil – proti euru nad 24,70 a proti dolaru nad 22,70. Dnes budou zveřejněny maloobchodní tržby, které by mohly překvapit nad očekávání větším růstem. Včera zveřejněný výsledek mezd za první kvartál měl na kurz jen krátkodobý dopad, byť nad prognózu ČNB vyšší výsledek považujeme za signál směrem k úpravě snižování sazeb z 50 bodů na 25 už na červnovém zasedání bankovní rady.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Středa 5. června 2024

(15:31) Podle dat agentury ADP bylo v americké ekonomice v květnu vytvořeno 152 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělství. Konsensus pracoval s 175 tisíci. Revize dubnového čísla ukázala 188 tisíc.

Americké výnosy obrátily do poklesu. Dolar postupně smazal dnešní zisky a oslabil nad 1,0880 za euro. Nižší americké výnosy a slabší dolar podpořily měny regionu. Koruna zpevnila pod 24,65 za euro.

Zdroj: TradingView

(18:39) Americký index ISM sektoru služeb v květnu překvapil nad očekávání lepším výsledkem. Index se přehoupl nad hranici 50 bodů, tedy do oblasti expanze. Dílčí index cen klesl nad očekávání více, index zaměstnanosti vzrostl dle predikce a index nových objednávek přidal více, než trh čekal.

Taková kombinace potvrzující sílu sektoru služeb pomohla dolaru smazat ztráty a zpevnit zpět pod 1,0870 za euro. Na dluhopisovém trhu jsme viděli pokračující pokles výnosů, kde se například desetiletý dostal pod 4,3 %.

Zdroj: CNBC

Úterý 4. června

V úterý 4. června 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,64-24,77

USDCZK: 22,53-22,74

EURUSD: 1,0878-1,0920

Směňujte online na RoklenFx!

Kurz dolaru na začátku týdne oslabil až k hranici 1,0900 za euro. Americké výnosy pak klesly, přičemž delší konec odepisoval i více než deset bodů.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Obě reakce přišly v návaznosti na nad očekávání horší data z amerického průmyslu. Index ISM v květnu klesl, zatímco tržní konsensus očekával růst. Z dílčích indexů klesly ceny a nové objednávky. Jako jediný vzrostl index zaměstnanosti. Celkově zůstává index ISM průmyslu pod hranicí 50 bodů, což je oblast značící kontrakci. S výjimkou března se index pod touto úrovní drží už déle než rok.

Slabý dolar a nižší americké výnosy podpořily měny regionu, kterým se podařilo smazat předchozí ztráty. Koruna zpevnila pod 24,70 za euro a pod 22,65 za dolar. Dnes ráno kurz mírně oslabil, proti euru však pomohla nová data. Konkrétně průměrná měsíční mzda, která vzrostla během prvního čtvrtletí letošního roku meziročně o 4,8 %. ČNB přitom očekávala růst o 4,2 %.

Reakce koruny nebyla nikterak razantní, dnešní čísla jsou však dalším dílem do skládačky, ze které nám vychází změna tempa snižování sazeb na červnovém zasedání ČNB z 50 bodů na 25 bodů.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Pondělí 3. června 2024

V pondělí 3. června 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,65-24,78

USDCZK: 22,65-22,87

EURUSD: 1,0813-1,0889

Směňujte online na RoklenFx!

Dolar v závěru minulého týdne oslabil nad 1,0850 za euro. Ke ztrátám přispěla absence překvapení u výsledku dubnového indexu výdajů na osobní spotřebu jakožto hlavního ukazatele inflace, který sleduje americká centrální banka. Později velkou část ztráty odevzdal, kurz se všalk nadále drží nad zmiňovanou hranicí.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Tento týden nás čeká zasedání ECB, která doručí snížení sazeb o čtvrt procentního bodu. Trh tento krok již očekává, tudíž by neměl mít zásadní dopad na kurz eura. Klíčová bude doprovodná rétorika k dalšímu vývoji sazeb a aktualizovaná prognóza, především s ohledem na výhled růstu a inflace. V pátek pak budou zveřejněna data z amerického trhu práce. Pakliže by opět přinesla nad očekávání horší výsledek, rizikem by byl slabší dolar a nižší americké výnosy.

Na domácí půdě bude v tomto týdnu poměrně dost událostí. Dnes bude reportován index PMI průmyslu, zítra vývoj mezd za první čtvrtletí, ve středu maloobchod a ve čtvrtek průmysl, stavebnictví a zahraniční obchod. Kurz koruny dnes ráno krátce zpevnil pod 24,70 za euro a 22,75 za dolar.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Pondělí 3. června 2024

(17:06) Index ISM amerického sektoru průmyslu v květnu klesl jak v celkovém vyjádření, tak i v oblasti cen a nových objednávek. jako jediná vzrostla oblast zaměstnanosti.

S ohledemem na to, že tržní konsesus očekával růst, negativní překvapení se podepsalo na slabším dolaru, který se dostal zpět nad 1,0850 za euro, a na větším poklesu amerických výnosů.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, X

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Tržní shrnutí

Zařazenopá 07.06.2024 09:06:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trzni-shrnuti-euro-by-snizeni-sazeb-ecb-nemelo-prekvapit/
KategorieTržní shrnutí
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=159194

Související témata

Odhady analytiků | Zasedání ecb | ECB | Analytici


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.