Rakouská sezona v městské galerii

Rakouská sezona v městské galerii

Výstavou maleb a fotografií rakouských umělců pokračuje Rakouská sezóna v Olomouci. Vernisáž výstavy malířky Reginy Alfery a fotografa Wolfganga Bary z Vídně můžete navštívit ve středu 5. června v 18 hodin v Galerii města Olomouce na Dolním náměstí.

Vídeňská rodačka Regina Alfery (*1957) původně vystudovala psychologii na Vídeňské univerzitě a poté pracovala v klinické oblasti. V roce 1989 začala malovat, kreslit a navštěvovat kurzy na akademii. Se svou tvorbou se účastnila uměleckých veletrhů a bienále. Její díla už byla vystavena i v Česku, a to v Jihlavě a v Telči.

Černá barva byla pro autorku vždy zvláštní barvou, která představuje podvědomí a ovlivňuje obsah jejích obrazů. Zatímco její kresby se soustřeďují na lidi, jejichž křehkost vyvolává různé emoce, obrazy z posledních let obvykle ukazují jen dílčí postavy, které si kladou své otázky, na dolním okraji, a přesto jakoby uprostřed kosmu temnoty, který ve své hustotě obsahuje magické, nevědomé, ale umožňuje barvu a usiluje o světlo.

Fotograf Wolfgang Bara (*1952) se narodil ve Vorarlbersku, vyrůstal v rodině hudebníků, vystudoval medicínu a pracoval jako neurolog. Kromě hry na saxofon a kytaru se od útlého věku věnoval fotografování.

Fotil na skříňový fotoaparát, 35milimetrový film, procoval s fotogramy i diapozitivy. V současné době pracuje převážně, ale ne výhradně, s digitální fotografií. Před deseti lety zintenzivnil své fotografické aktivity, kdy jeho záměrem není dokumentovat, ale vyvolávat v divákovi emoce.

Zpočátku nenápadné, až náhodné detaily, občas i abstrakce, mohou být stejně užitečné jako osobní zkušenost diváka. Objektivní zobrazení tak získávají další aspekty, a to náladu a emocionální zabarvení.

Plátna a fotografie budou v galerii k vidění do 29. června.

Rakouská sezóna v Olomouci

Letošní rok se v Olomouci nese ve znamení všeho rakouského. Rakouský akcent má turistická sezona i kulturní události ve městě – od slavnostního zahájení v polovině března až do speciálního představení Olomouce ve Vídni koncem roku.

Olomoučané i návštěvníci města se tak mohou při různých příležitostech seznamovat s rakouskou kulturou či gastronomií. V Olomouci se jedná o pátý rok, který odkazuje na partnerská města a sousední země. „Začali jsme slovenským rokem, pak přišel na řadu polský a maďarský. Vloni jsme měli díky výročí partnerství s Veenendaalem Nizozemský den. Původní orientaci na země uskupení V4 jsme ale letos rozšířili dále, protože Olomouc byla kdysi německy mluvícím městem a na Rakousko u nás existují stovky propojek,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek.

Na programu jsou výstavy, koncerty, workshopy, divadlo, film i společenské akce nebo návštěvy rakouských osobností spojených s Olomoucí.

Celý program najdete na webu https://rakouskasezona.olomouc.eu.

Fotografie:

| Poslední úprava: 3. června 2024 (po)

A.I.

Zařazenopo 03.06.2024 11:06:00
ZdrojOlomouc.eu
Originálolomouc.eu/aktualni-informace/aktuality/29180

Související témata

Rakouský šilink | Rakouské banky | Rakousko
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.