Projekt Živá půda pomáhá i v Jihlavě

Bezplatně vytvořený návrh, který na základě terénního průzkumu, odborných zkušeností, veřejně dostupných satelitních snímků a vyhodnocení nejvíce rizikových půdních bloků, nabízí konkrétní návrhy na změnu hospodaření na orné půdě ve vlastnictví města.

Živá půda

Prostřednictvím spolupráce jsem měl možnost napomoci ke zlepšení environmentálních podmínek okolní krajiny města Jihlavy. O významu pozitivního dopadu takového projektu jsem přesvědčen a je nejen v zájmu vlastníka nebo pachtýře, ale i samotné přírody, aby nedocházelo k většímu znehodnocování orné půdy.

Lidé z Živé půdy jsou skvělými odborníky, kteří aktivně komunikují a v případě nejasností jsou ochotni dovysvětlit a probrat vše podstatné. Umějí porozumět oběma stranám a najít ideální cestu, jakou se domluvit s pachtýři o úpravě podmínek způsobu hospodaření. Díky tomu jsem měl možnost nastoupit do spolupráce již v průběhu běžícího projektu a prostřednictvím několika videosetkání být dostatečně v obraze. Návrh opatření byl přeposlán pachtýři společně s pozvánkou k jednání o úpravě podmínek. Zástupkyně Živé půdy, paní Ing. Monika Hradilová, Ph.D., byla velmi ochotná v případě zájmu kdykoliv komunikovat, vysvětlit všechny odborné informace týkající se návrhu opatření a napomáhat s přípravou implementace podmínek do nových smluv.

Ačkoliv nebyl v případě Jihlavy využit generátor pachtovních smluv, který Živá půda nabízí v rámci silnější právní ochrany před následnou degradací, využilo město možnost implementace nových podmínek do dodatku stávajících smluv a to především z důvodu provázanosti s dalšími pachtovními smlouvami.

Na jednání mezi pachtýřem a městem bylo město v rámci poradenské činnosti velmi podporováno, zejména v odborných a argumentačních záležitostech. Častým jevem bývá, že pachtýř od jednání očekává kritiku svého způsobu hospodaření a je tedy často již od začátku připraven na konfrontaci. Tímto bych chtěl ocenit zapojení Živé půdy na jednání s pachtýřem, kteří byli ve správný moment schopni vysvětlit, že se nejedná pouze o subjektivní výběr pachtýře. Naopak, že jde o objektivní celospolečenský zájem na udržitelném hospodaření, vyplývající z faktických dat. Velmi příhodné je, že se jednání může již od začátku opírat o návrh opatření a diskuze je vedena nad konkrétním návrhem.

V průběhu jednání je Živá půda schopna jasnými argumenty obhájit navrhovaná opatření a i přes počáteční nejistoty najít společnou řeč s pachtýřem. Diskuze byla o to zajímavější z hlediska pozorování odlišných úhlů vnímání toho, co je pro půdu vhodné, i přesto, že se jedná o společný zájem. Výsledkem tedy bylo stanovení konkrétních podmínek u konkrétních půdních bloků, které budou následně implementovány do dodatků pachtovních smluv.

Jelikož se jedná o první projekt tohoto typu v Jihlavě, bylo důležité, aby byl výsledek úspěšný a v budoucnu se tak mohlo takto následně navázat i u dalších pachtýřů, čím by se celý proces více zautomatizoval. Dále tím také vzniká lepší povědomí o možnostech iniciovat změny a z pohledu pachtýřů se utváří příznivější atmosféra na toto téma dále jednat.

Za město Jihlava děkujeme za příjemnou spolupráci!

Ekolog Jiří Sekava z odboru strategií a architektury

Zodpovídá: Bc. Lucie Maxová
Vytvořeno / změněno: 4.6.2024 / 4.6.2024

Zařazenoút 04.06.2024 08:06:00
ZdrojJihlava
Origináljihlava.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=5967&id=565932

Související témata

Město Jihlava | Insolvenční návrh | Jihlava
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.