Zdeněk Přibyl: Plánujete fotovoltaiku? Nezapomeňte to oznámit pojišťovně

S energetickou krizí a rychlým přeskokem na alternativní zdroje elektřiny došlo nejen ke zvýšené poptávce po fotovoltaických elektrárnách (FVE), ale rovněž k překotnému zakládání nových dodavatelských firem. Pakliže takový dodavatel vyroste pomalu přes noc a nemá ještě žádnou podnikatelskou historii, může se klient místo úspory za energie nepříjemně spálit. Obzvlášť pokud o instalaci nevyrozumí svoji pojišťovnu.

Podvedených či zklamaných klientů už bylo mnoho a ne vždy se jednalo jen o to, že se po složení zálohy fotovoltaiky vůbec nedočkali. Potenciální hrozbou může být i instalace provedená s nedostatečnou mírou odbornosti. Proto prvním doporučením pro každého, kdo chce investovat do FVE, je, aby si dodavatele prověřil a pečlivě vybral. Prošel si reference, nechal si vystavit i konkurenční nabídky, zmapoval si trh. Rozhodně není dobré rozhodovat se impulzivně nebo pod tlakem.

Pokud již máte jasno v tom, komu důvěru dáte a kdo vám fotovoltaiku vyhotoví, pak o tom optimálně okamžitě dejte vědět pojišťovně, u níž máte nemovitost pojištěnou. I samotná instalace představuje zvýšené riziko. Pokud vaše pojišťovna o nové fotovoltaické elektrárně a její instalaci nemá ani ponětí, může se stát, že vám při vzniku škody pojistné plnění zkrátí. V horším případě jej může úplně zamítnout a nevyplatí vám ani korunu, když se o stavbě fotovoltaické elektrárny dozví poprvé až při oznámení vzniklé škody.

Pojišťovnu zhotovení FVE nejenže zajímá, zároveň odbornou instalaci posuzuje, zajišťuje revizi, vyhodnocuje dodržení jednotlivých parametrů. Počítá s širokou škálou škod, které na instalacích mohou vzniknout. Nejčastěji je ohrožují živly, například vichřice, krupobití. Riziko představují ale i zkraty, přepětí nebo požáry. Fotovoltaiky instalované na zemi mohou poškodit také povodně či záplavy.

V SATUM počítáme se všemi těmito riziky, včetně přerušení provozu, které může naprosto ochromit fungování firem. Když výpadek trvá pár hodin, dá se ustát, jenže pokud provoz stojí několik dnů, týdnů, nebo dokonce měsíců, musí se pak společnost vyrovnat i s dramatickým finančním propadem.

Šance i pro starší instalace

Pojistit novou FVE problém není, s těmi staršími, zhotovenými v prvním solárním boomu kolem roku 2010, už je to o dost složitější. Přesto není dodatečné pojištění nemožné, pokud se provede podrobná analýza dosavadního stavu panelů. V SATUM pro tento účel používáme moderní technologie a inovace, konkrétně termokamery umístěné na dronech.

Jejich prostřednictvím provedeme analýzu instalace a předáme inspekční protokol o aktuálním stavu fotovoltaických panelů. Pojišťovna tím získá přesné informace o stavu fotovoltaické elektrárny a ta v případě škod zohlední pouze ty, které vzniknou v době pojištění. Inspekce může být ale užitečná i proto, že se odhalí části, které mohou vykazovat negativní anomálie. Upozorní na problematická místa či panely. To velmi usnadňuje následný servis a údržbu FVE. Zároveň lze v případě odstranění závad zvýšit výkon panelů, který logicky zajímá každého provozovatele nejen komerční nemovitosti.

Zdeněk Přibyl
Executive business director
SATUM CZECH


Zařazenoút 04.06.2024 06:06:00
ZdrojO Pojištění.cz
Originálopojisteni.cz/pojistny-trh/pojistne-produkty/zdenek-pribyl-planujete-fotovoltaiku-nezapomente-to-ozn...

Související témata

Elektřina | Kryptoměny | Energetika


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.