Dolar dostal tvrdý zásah. Průmysl zůstává v krizi

Dolar dostal tvrdý zásah. Průmysl zůstává v krizi

Kryštof Král
09:51 4. června 2024

Klíčové body

  • Americký index výroby ISM klesl nad očekávání.
  • EURUSD útočí na zónu 1,0900, dolar dosahuje ztráty.
  • Medvědí večírek na akciích, meme akcie znovu v hledáčku investorů.
Zdroj: Depositphotos

Nový týden začal se vší parádou a o volatilitu nebylo nouze. V pondělí ráno to vypadalo, že dolar bude posilovat a udrží si tempo. Po zprávách v průběhu dne však trend otočil a americká měna oslabila proti dalším světovým, v čele s USDCHF, kde ztráta přesáhla 0,8 %. Býci na EURUSD se radují a znovu se přibližují k zóně 1,0900 EURUSD. Podobný scénář byl i na akciových indexech, kdy ze začátku dne futures hlavních amerických indexů mírně rostly. Těsně před oznámením amerických dat však začal medvědí večírek. Překvapil také pár USDJPY, který si připisuje jednu z největších short svící za poslední dny.

Americký výrobní index ISM zaznamenal větší pokles, než se očekávalo. Konkrétně šlo o pokles na 48,7 bodu při očekávání 49,6. V dubnu byl index na hodnotě 49,2 bodu. Objednávky klesaly a výroba zpomalila. Index nepodrželo ani stavebnictví, a lze tedy usuzovat, že momentální restriktivní politika brzdí americkou ekonomiku. Je důležité zmínit, že pokud se index nachází pod 50 body, jde o oblast kontrakce. Od minulého roku se index nad 50 bodů dostal pouze jednou, a to v březnu na hodnotu 50,3. Ostatní měsíce se index pohyboval v rozmezí 46-49,2. Celkově zůstávají data v souladu s názorem, že sektor průmyslu nebude letos významně přispívat k celkové ekonomické aktivitě.

Včera při otevření trhů si dolar vedl vcelku dobře. Postupně se však ukazovalo, že jak futures na akciích, tak jiné páry proti dolaru nejsou k růstu nakloněny, a kurz tak postupně začal dosahovat ztrát. Na konci minulého týdne jsme indikovali pohyb eura směrem long na 1,0900 EURUSD. Měnový pár ale stále nedokázal překročit support na 1,0880. Nemyslíme si, že by momentálně měl zaznamenat impulzivní pohyby do zasedání ECB. Přesto je šance, že tento druhý pokus bude úspěšnější. Dnes dopoledne bude zveřejněna nezaměstnanost v Německu. Zraky investorů se pak dále upírají ke čtvrtečnímu zveřejnění změny úrokových sazeb ECB, kdy je odhad snížení o 25 bazických bodů. Do té doby nečekáme velké pohyby a spíše získávání jistoty na největším měnovém páru forexu.

Medvědí večírek na hlavních indexech v dalším boji o nová maxima byl překvapením. Futures trhy však ukazovaly těžkopádnost býků a slabý růst. Po otevření seance v New Yorku a zprávách z USA dostaly indexy tvrdý zásah a pohybovaly se v červených číslech. Po zeleném pátku investoři polykají hořký prášek a pouze sledují růst tzv. meme stocků, v čele s akciemi Gamestopu.

Po několika dnech se ozval účet Keitha Gilla, který na platformu Reddit postnul svoji pozici v akciích Gamestopu, která ho řadí mezi jedno z pěti největších investorů společnosti.

Zdroj: Reddit, odkaz zde

Gill, který na sociální síti X vystupuje pod přezdívkou Roaring Kitty, zveřejnil obrázek reverzní karty UNO. Ta ve hře znamená nečekanou změnu vývoje hry. V internetové prostředí se hojně využívá ve formě memů. Akcie Gamestopu v předobchodní fázi vzrostly až o 103 %, než svůj nárůst snížily. Vzhledem k napětí v americké ekonomice a bojích o nová maxima amerických indexů zájem o meme stocks má dle mnohých analytiků spíše negativní charakter.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0899 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,09 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0878 do 1,0920 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 24,69 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 22,65 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,64 až 24,77 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,53 do 22,74 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenoút 04.06.2024 09:06:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/dolar-dostal-tvrdy-zasah-prumysl-zustava-v-krizi/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorKryštof Král
guidhttps://roklen24.cz/?p=159248
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.