Další krok k důstojným penzím pro někdejší disidenty. Možnosti požádat o osvědčení pro účastníky tzv. třetího odboje se rozšíří

Praha, 5. června 2024 – Vláda schválila novelu zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu, kterou připravil ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun. Díky novele se rozšíří a usnadní možnosti získat osvědčení člena tzv. třetího odboje, na které je navázána úprava výše penzí dle zákona o důchodovém pojištění. Jde tak o další kamínek do skládačky, kterým vláda napravuje problém s nízkými důchody bývalých bojovníků a odpůrců komunistického režimu.

Podle novely, kterou dnes vláda schválila, budou moci žádost o osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu podat nově i příbuzní nebo také ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů. Novela dále umožní podat žádost o osvědčení i za dosud žijící osoby.

„Cílem této novely je usnadnit řešení problému nízkých důchodů a obecně nedostatečného zajištění ve stáří u lidí, kteří se před rokem 1989 postavili komunistické totalitě. Bývalí disidenti často pak pobírali nízké důchody. A to kvůli tomu, že za komunismu museli vykonávat podřadné práce nebo nemohli pracovat vůbec, protože byli ve vězení. Současnou úpravou řešíme snadnější přístup k získání osvědčení pro účastníky komunistického odboje,“ uvádí ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun a dodává: „Jeho získání je totiž podmínkou pro úpravu výše penzí pro tyto osoby na základě dřívější změny zákona o důchodovém pojištění, kterou připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.”

Návrh na rozšíření okruhu žadatelů, kteří budou moct žádost o osvědčení člena odboje proti komunismu podat, vychází z analýzy, kterou vláda projednala 10. dubna tohoto roku. Závěry analýzy doporučily právě usnadnit přístup k získání tohoto osvědčení. Na základě něj stát vyplácí jednorázový příspěvek pro bývalé členy odboje a řídí se jím případné narovnání penzí.

Vláda také schválila, aby novelu Poslanecká sněmovna projednala ve zrychlené proceduře, tedy podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny už v 1. čtení. Rozhodla tak kvůli časové naléhavosti s ohledem na věk osob, kterých se navržená úprava dotýká.


Zařazenost 05.06.2024 10:06:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/clenove-vlady/pri-uradu-vlady/michal_salomoun/aktualne/dalsi-krok-k-dustojnym-penzim-pro...
KategorieAktuálně
Autorposta@vlada.cz (Vláda ČR)

Související témata

Razie ve vládě | Vláda | NERV
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.