USDCAD je před událostmi beze změny 👀

USDCAD se obchoduje beze změny před dvěma klíčovými makroudálostmi naplánovanými na dnešek – zpráva ADP ve 13:15 a rozhodnutí Bank of Canada o sazbě ve 14:45. První z nich bude sloužit jako nápověda před pátečním zveřejněním zprávy NFP, zatímco druhá bude bedlivě sledována, protože se očekává, že kanadská centrální banka provede první snížení sazeb. Pojďme se podívat na to, co od těchto dvou událostí očekávat a jak vypadá situace na grafu USDCAD!

Co očekávat od zprávy ADP?

První velkou událostí, kterou dnes můžete sledovat, je zveřejnění zprávy o zaměstnanosti ADP v USA za květen, plánované na 13:15. Očekává se, že zpráva ukáže nárůst zaměstnanosti v USA o 175 tisíc po nárůstu o 192 tisíc v dubnu. To by byl slabší růst než 3měsíční a 12měsíční průměr, který je aktuálně 192 000 a 199 000, v tomto pořadí. Určité zmírnění růstu pracovních míst od roku 2021 může být jasně viditelné, ale za posledních zhruba 6 měsíců bylo relativně stabilní s tempem kolem 150–200 tisíc měsíčně. To je stále silný růst.

Je třeba poznamenat, že zprávy ADP pravidelně podstřelovaly hodnoty NFP v druhé polovině roku 2023 a v 1. čtvrtletí 2024. Takže dnešní in-line hodnota ADP nevylučuje další páteční tisk přes 200 000 NFP. V dubnu 2024 však došlo ke změně tohoto trendu, přičemž ADP se poprvé od července 2023 dostal nad NFP. Nicméně jediný datový bod nestačí k předpovědi, že v budoucnu uvidíme hodnoty ADP převyšující hodnoty NFP.

Jiné nedávné zprávy z trhu práce v USA byly poněkud smíšené – žádosti o nezaměstnanost přicházely méně, než se očekávalo, ale včerejší zpráva JOLTS o otevření pracovních míst opět minula očekávání. Nicméně zpráva JOLTS byla za duben, takže už byla poněkud zastaralá.

Zpráva ADP podstřeluje hodnoty NFP ve druhé polovině roku 2023 a v 1. čtvrtletí 2024. Údaje ADP za duben však byly vyšší než tištěné hodnoty NFP. Zdroj: BLS, Macrobond, XTB Research

Bank of Canada očekává, že dnes sníží sazby!

Druhou velkou událostí dne je rozhodnutí o sazbách Bank of Canada, které je naplánováno na 14:45. Očekává se, že banka dnes sníží sazbu o prvních 25 základních bodů. Takový výsledek očekává 21 z 30 ekonomů dotázaných agenturou Bloomberg, zatímco zbývajících 9 očekává, že sazby zůstanou beze změny. Peněžní trhy dnes oceňují přibližně 80% pravděpodobnost snížení sazeb BoC.

Podmínky pro snížení sazeb existují – kanadská inflace CPI klesla zpět do cílového rozmezí BoC (1-3 %), zatímco údaje o trhu s bydlením, pracovními místy a HDP byly v poslední době poněkud slabé. Existuje však riziko, že se Bank of Canada dnes rozhodne zůstat na místě. BoC se zpožděním zahájil cyklus zvyšování sazeb v roce 2022, což mělo dopad na důvěryhodnost banky. Banka se jistě bude chtít vyhnout scénáři, kdy dnes sníží sazby, ale v případě opětovného zrychlení inflace musí snížení zvrátit později.

Přesto existuje šance, že se BoC dnes rozhodne ponechat sazby beze změny, aby získala více důkazů o tom, že inflace se udržitelně pohybuje směrem ke středu cíle. Nicméně v takovém scénáři by guvernér BoC Macklem pravděpodobně signalizoval, že snížení sazeb je bezprostřední, přičemž trh to vidí jako pravděpodobný nebo téměř jistý náznak snížení sazeb BoC na červencovém zasedání.

Kanadská inflace CPI, jak celková, tak jádrová, klesla do cílového rozmezí 1-3 % BoC a očekává se, že bude dále klesat, což dá BoC silný základ pro snížení sazeb. Zdroj: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Pohled na graf USDCAD

Vzhledem k tomu, že nám obchodníkům bude nabídnuta důležitá makro zpráva z USA a rozhodnutí o sazbách od Bank of Canada, bude USDCAD tou dvojicí, kterou budeme dnes odpoledne sledovat, protože se může těšit zvýšené volatilitě. Když se podíváme na graf v intervalu H4, můžeme vidět, že pár se v poslední době obchoduje převážně do stran v rozmezí 1,3600-1,3750. Zatímco ADP může vyvolat krátkodobou volatilitu, jeho zveřejnění jen zřídka vyvolalo reakce trhu přesahující 0,15 % za poslední rok. Situace vypadá jinak, pokud jde o rozhodnutí BoC, zejména proto, že existuje malá šance, že banka překvapí ponecháním sazeb beze změny.

Pokud by Bank of Canada vzdorovala očekáváním trhu a ponechala dnes sazby beze změny, CAD by z toho pravděpodobně profitoval, což by vedlo k poklesu na trhu USDCAD. V takovém scénáři bude první sledovanou úrovní podpory oblast 1,3650, zatímco spodní hranice rozsahu v oblasti 1,3600 bude klíčovou podporou ke sledování. Na druhou stranu, pokud BoC sníží sazbu o 25 bazických bodů a naznačí, že další pohyb přijde již v červenci, pár může vyskočit s oblastí 1,3725, která je první potenciální rezistencí.

Zdroj: xStation5


Zařazenost 05.06.2024 12:06:00
Zdrojxtb
Originálxtb.com/cz/trzni-analyzy/zpravy-z-trhu/usdcad-je-pred-udalostmi-beze-zmeny
Přílohy
Kategorieforex, economic reports

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.