Mix dat a nejsilnější koruna od ledna

Mix dat a nejsilnější koruna od ledna

Antonín Hudec
08:52 6. června 2024

Klíčové body

  • České maloobchodní tržby zklamaly. Indexy nákupních manažerů v Evropě dopadly pozitivně.
  • Koruna krátce posílila pod 24,60 za euro. Je nejsilnější od začátku roku.
  • Polská centrální banka drží úrokové sazby stabilní. Kanadská centrální banka úroky snížila poprvé od března 2020.
Zdroj: Depositphotos

Včerejší den byl na data bohatý. V rámci Evropy i v Americe byly zveřejněny indexy nákupních manažerů, které dopadly ve většině případech pozitivně. Tuzemské maloobchodní tržby sice v dubnu rostly pod očekávání, stále však ukazují, že se spotřeba postupně obnovuje. Polská centrální banka potvrdila stabilitu sazeb, zatímco kanadská je snížila. Následovat ji bude ECB. Nemůžeme opomenout českou korunu, která se včera dostala na nejsilnější pozici v posledních pěti měsících.

Po pozitivních zprávách z úterý, kdy jsme se dozvěděli, že reálné mzdy v prvním kvartále rostly nad očekávání, středeční čísla ohledně maloobchodních tržeb nedopadla dle predikovaného konsensu. Ale nejedná se o katastrofu. Růst tuzemských tržeb v dubnu klesl v meziročním srovnání z 5,8 % na 5,3 %. Zaostal tak za odhady na úrovních 5,5 %. Data nezahrnují tržby za automobily a jsou očištěna o rozdílný počet pracovních dnů oproti loňskému roku. Pozitivem zůstává to, že maloobchodní tržby rostou už pátý měsíc v řadě po období jednoho a půl roku poklesu.

V rámci Evropy pak včera byly zveřejněny indexy nákupních manažerů. Data za květen dopadla vesměs pozitivně ve Španělsku, Německu, Itálii nebo ve Velké Británii. První dvě zmíněné země mají v tomto ohledu nejlepší čísla za poslední rok. Naopak ve Francii indexy vykázaly zhoršení. V eurozóně index v sektoru služeb byl revidován kosmeticky z 53,3 na 53,2 bodů (očekávána stagnace), kompozitní index pak vzrostl z 51,7 na 52,2 bodů (očekáván ještě vyšší růst na 52,3 bodů).

Koruna včera pokračovala v posilování od úterního odpoledne. Dostala se až pod hranici 24,60 korun za euro, což znamená, že byla nejsilnější od ledna. Pod touto úrovní se ale moc dlouho neohřála, jelikož přišel odraz mazající zisky. Z fundamentálního hlediska koruně pomohl vyšší růst reálných mezd, který podporuje silnější spotřebu, a tudíž vytváří proinflační riziko. To potenciálně může vést k ještě pomalejšímu tempu snižování úrokových sazeb. Dále koruně pomohl i mírně slábnoucí dolar, který se včera přiblížil hranici 1,0890 za euro, než byl vlivem pozitivních amerických čísel posílen. Potenciál k ještě sinější koruně přetrvává, můžeme se vydat směrem k 24,50.

Ve středu probíhala i zasedání centrálních bank. Sazby ponechala stabilní polská centrální banka, která se stále obává scénáře vzedmutí inflace. Polská květnová meziroční inflace na úrovni 2,5 % byla sice níže oproti tržnímu očekávání, ale riziko zakořenění na příliš vysokých úrovních přetrvává. Úrokové sazby by tedy mohly klesnout až v roce 2025. Přestože si dlouhodobě posilující zlotý nyní prochází korekcí mazající část zisků, jestřábí postoj centrální banky hraje zlotému do karet. Naopak Bank of Canada se včera odvážila k prvnímu kroku k uvolnění měnových podmínek. Po necelém roce na vrcholu úrokových sazeb začal proces snižování. Zatím v objemu 25 bazických bodů. Meziroční cenová hladina je v Kanadě od začátku roku pod 3 % a dubnová 2,7% je nejnižší od března 2021. Kanadský dolar odpoledne oslabil nad 1,4900 za euro a je nejslabší od listopadu.

Nejdůležitější událostí tohoto týdne bude dnešní snížení sazeb Evropskou centrální bankou. Bude to historicky poprvé, kdy ECB začne v úrokovém cyklu uvolňovat podmínky dříve než americký Fed. Pokles sazeb o 25 bazických bodů už je na trzích zaceněn, nicméně jedná se o jasný signál, že se inflace blíží k cíli a je čas postupně rozvolňovat. O to důležitější bude odpolední tisková konference a aktualizovaná prognóza.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0880 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,23 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0820 do 1,0907 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 24,64 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 22,65 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,56 až 24,71 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,52 do 22,77 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView

Trhy Přehled

Zařazenočt 06.06.2024 08:06:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/mix-dat-a-nejsilnejsi-koruna-od-ledna/
KategorieDevizové trhy, Trhy Přehled
AutorAntonín Hudec
guidhttps://roklen24.cz/?p=159365

Související témata

Amerika | Volby USA

Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.