Okolí tržnice se bude postupně měnit

Okolí tržnice se bude postupně měnit

Rada města Olomouce se shodla na pořízení studie pro střednědobé využití prostoru kolem tržnice. Stejně tak odsouhlasila další postup, který počítá s následnou urbanisticko-architektonickou soutěží pro celý prostor včetně bývalého autobusového nádraží. Podkladem pro soutěž bude shromáždění požadavků na nové funkce, budovy, veřejná prostranství a infrastrukturu. Průzkum osloví místní instituce, odbornou veřejnost i obyvatele města.

„Vytvoření podoby vstupní brány do historického centra je součástí programového prohlášení současné koalice, přesněji spuštění ideové architektonicko-urbanistické soutěže. Ta by měla definovat požadavky města v této lokalitě třídy Svobody. Je třeba zohlednit dopravní nároky s ohledem na historický charakter, ale také potřeby veřejných institucí,“ komentoval situaci primátor Miroslav Žbánek.

Soutěž bude vizualizovat představu o změnách v okolí tržnice, především na bývalém autobusovém nádraží a stane se podkladem pro návaznou přípravu investic do veřejných prostranství, infrastruktury i nové výstavby. Soutěž by měla proběhnout v příštím roce a její cena se odhaduje na tři až čtyři miliony korun.

Prvním krokem k revitalizaci ploch však bude studie na okolí budovy tržnice za zhruba 800 tisíc korun. Hotova bude počátkem příštího roku. „Cílem je zkultivovat zanedbané plochy novými předlažbami a zelení a umožnit, aby Olomoučané mohli prostor užívat daleko víc než dnes. Vznikne tam víceúčelová plocha pro rozšíření aktivit z obou náměstí, zóna pro stánky či kontejnery pro gastronabídku a drobný prodej, upraveno bude i parkoviště. Samozřejmě zůstane zachována stabilní plocha pro pořádání trhů. Slepá část Kateřinské ulice umožní instalaci prvků pro skateboardisty,“ naznačil náměstek primátora Tomáš Pejpek.

Náklady na tyto úpravy jsou odhadnuty na 30 milionů korun a s realizací se počítá v roce 2026. Koncepce počítá s pronájmem ploch a ve hře je případná účast soukromého investora. Úprava se připravuje na asi patnáctileté období do doby zahájení stavebních prací na celkové přestavbě ploch tržnice a starého autobusového nádraží.

| Poslední úprava: 6. června 2024 (čt)

A.I.

Zařazenočt 06.06.2024 09:06:00
ZdrojOlomouc.eu
Originálolomouc.eu/aktualni-informace/aktuality/29190

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.