Průmyslová výroba v Německu v dubnu překvapivě klesla, export ale vzrostl

Průmyslová výroba v Německu v dubnu překvapivě klesla, proti předchozímu měsíci o 0,1 procenta. Export se ale o 1,6 procenta zvýšil, takže překonal očekávání analytiků. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad Eurostat. Německá centrální banka dnes předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v letošním roce zvýší o 0,3 procenta, zatímco v prosinci letošní hospodářský růst odhadovala na 0,4 procenta.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že průmyslová výroba vykáže za duben růst o 0,3 procenta. Za poklesem výroby stála zejména produkce stavebního sektoru, která se propadla o 2,1 procenta. Výroba automobilového průmyslu se však o 4,2 procenta zvýšila, plyne z údajů statistického úřadu.

Nejnovější údaje o průmyslové výrobě podle analytika Thomase Gitzela ze společnosti VP Bank "vyvolávají obavy, že celkový hospodářský růst bude ve druhém čtvrtletí slabý". V prvním čtvrtletí německá ekonomika proti předchozím třem měsícům vzrostla o 0,2 procenta po poklesu o 0,5 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku.

Čtvrteční údaje statistického úřadu ukázaly, že zakázky německého průmyslu se v dubnu snížily o 0,2 procenta. Pokles tak vykázaly už čtvrtý měsíc za sebou. Analytici přitom v anketě agentury Reuters očekávali nárůst zakázek o půl procenta. "Vyšší průmyslová výroba vyžaduje především silnější příliv zakázek," uvedl dnes Gitzel.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Řada českých firem je na výkonu německého hospodářství závislá.

Německá centrální banka předpokládá, že v příštím roce růst německé ekonomiky zrychlí na 1,1 procenta. "Po zhruba dvou letech útlumu se německá ekonomika vzpamatovává," uvedla ve své pravidelné měsíční zprávě o vývoji ekonomiky. Dodala, že německý sektor služeb se už vrátil k růstu a že ve druhé polovině roku by se k němu měl připojit i průmysl, a to díky oživení exportu.

Německý export v dubnu vzrostl druhý měsíc za sebou. Analytici předpokládali, že za duben vykáže nárůst o 1,1 procenta. Statistický úřad dnes rovněž oznámil, že dovoz se v dubnu zvýšil o 1,9 procenta.


Zařazenopá 07.06.2024 10:06:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5930633/prumyslova-vyroba-v-nemecku-v-dubnu-prekvapive-klesla-export-ale-vzr...
KategorieEkonomika
AutorČTK


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.