Komise žádá o zpětnou vazbu k navrhovaným cíleným změnám pravidel týkajících se malých částek státní podpory pro odvětví zemědělství

Státní podpora pro odvětví zemědělství

Evropská komise dnes zahájila veřejnou konzultaci, v níž vyzvala všechny zainteresované strany, aby se vyjádřily k navrhovaným cíleným změnám pravidel týkajících se malých částek podpory pro odvětví zemědělství („nařízení o podpoře de minimis v zemědělství“). Zainteresované strany mohou v rámci konzultace reagovat do 21. července 2024.

Navrhované změny

Nařízení o podpoře de minimis v zemědělství vyjímá z kontroly státní podpory malé částky, protože se má za to, že nemají žádný dopad na hospodářskou soutěž a obchod na jednotném trhu.

V návaznosti na poslední revizi v roce 2019 mohou členské státy v současnosti poskytnout odvětví zemědělství podporu až do výše 20 000 eur na jednoho příjemce za tři jednoletá účetní období, aniž by tuto podporu musely předem oznámit Komisi ke schválení. Pokud má členský stát pro registraci podpory de minimis národní centrální registr, vztahuje se na tato tři jednoletá účetní období vyšší strop 25 000 eur. Kromě těchto stropů na jednoho příjemce má každý členský stát EU pro takovou podporu stanovenou maximální vnitrostátní částku (tzv. národní limit), aby se zabránilo potenciálnímu narušení hospodářské soutěže.

Použitelnost nařízení o podpoře de minimis v zemědělství skončí 31. prosince 2027. Před uplynutím použitelnosti tohoto nařízení byl naplánován jeho přezkum.

Komise vzala na vědomí závěry Evropské rady ze dne 17. a 18. dubna 2024 o významu konkurenceschopného, udržitelného a odolného odvětví zemědělství. V této souvislosti a s ohledem na rostoucí inflační tlak na odvětví zemědělství a vysoké ceny komodit zahájila Komise cílenou revizi nařízení o podpoře de minimis v zemědělství již 2. května 2024, tedy před jeho naplánovaným přezkumem.

K této dřívější revizi nařízení o podpoře de minimis v zemědělství Komise nyní žádá k o zpětnou vazbu.

Mezi navrhované změny patří:

  • Zvýšení maximálního stropu podpory de minimis na jeden podnik za období tří let z 25 000 eur na 37 000 eur z důvodu zohlednění inflace.
  • Úprava národních limitů, které se vypočítávají na základě hodnoty zemědělské produkce. Stávající pravidla pro tento výpočet zohledňují referenční období 2012–2017. Toto referenční období se rozšíří na období 2012–2023, což umožní zohlednit zvýšenou hodnotu zemědělské produkce zejména v posledních letech, čímž se zvýší národní limit pro všechny členské státy.
  • Maximální částka podpory bude počítána za období tří kalendářních let namísto tří jednoletých účetních období v souladu s obecnými pravidly de minimis, která platí pro všechna odvětví.
  • Zavedení povinného centrálního registru podpory de minimis na vnitrostátní nebo evropské úrovni s cílem zvýšit transparentnost a snížit administrativní zátěž zemědělců, kteří v současnosti používají systém vlastních prohlášení; nově již nebudou muset soulad s pravidly sami kontrolovat (v současnosti jsou takové centrální registry pro členské státy dobrovolné).

Zvýšením maximálního stropu podpory de minimis na jeden podnik z důvodu zohlednění inflace rozšíří navrhované změny možnosti členských států poskytovat zemědělcům podporu jednodušším, rychlejším, přímějším a efektivnějším způsobem, protože takovou podporu nebude potřeba oznamovat Komisi ke schválení. Navrhované změny navíc sníží administrativní zátěž zemědělců zavedením povinných centrálních registrů podpory de minimis, což zemědělcům – většinou mikropodnikům a malým a středním podnikům – uleví od jejich vykazovacích povinností.

Dále se touto revizí použitelnost nařízení prodlouží do roku 2032.

Další kroky

Všechny zainteresované strany se mohou k navrhovaným změnám vyjádřit do 21. července 2024. Další informace včetně toho, jak zaslat své připomínky, jsou k dispozici zde.

Kromě dnes zahájené veřejné konzultace bude předloha návrhu rovněž projednána na setkáních mezi Komisí a členskými státy.

Tento proces zajistí, aby členské státy i ostatní zainteresované strany měly dostatek příležitostí se k předloze návrhu Komise vyjádřit.

Komise má v úmyslu přijmout změny nařízení o podpoře de minimis v zemědělství co nejdříve, přičemž zohlední zpětnou vazbu od členských států a zainteresovaných stran.

Souvislosti

Ustanovení čl. 108 odst. 3 Smlouvy o fungování Evropské unie vyžaduje, aby členské státy oznamovaly veškerou státní podporu Evropské komisi a poskytly ji až poté, co ji Komise schválí. Zmocňovací nařízení EU v oblasti státní podpory umožňuje Komisi prohlásit, že některé kategorie státní podpory jsou slučitelné s jednotným trhem, a jsou tudíž z oznamovací povinnosti stanovené ve Smlouvě vyňaty.

Další informace o státní podpoře v odvětví zemědělství jsou k dispozici na internetových stránkách GŘ pro hospodářskou soutěž.

Quote

Přezkoumáváme naše pravidla týkající se malých částek podpory pro odvětví zemědělství s cílem pomoci zemědělcům vyrovnat se s inflačním tlakem a vysokými cenami komodit. Díky navrženým cíleným změnám, jimiž se zvýší stropy pro vynětí, budou moci členské státy poskytovat malé částky podpory snadněji a rychleji. Navrhujeme rovněž zřízení centrálního registru, který usnadní kontrolu podpory de minimis a sníží vykazovací povinnosti zemědělců. Vyzýváme všechny zainteresované strany, aby se s námi podělily o své názory.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně odpovědná za politiku hospodářské soutěže 2024-06-06


Zařazenopá 07.06.2024 12:06:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/3146&language=cs
guid/IP/24/3146/
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.