Pokrok při obnově rybích populací, ale je třeba vyvinout větší úsilí k vybudování odolného a udržitelného odvětví rybolovu

Pokrok v obnově rybích populací

Podle sdělení Komise „Udržitelný rybolov v EU: současný stav a hlavní směry pro rok 2025“, které bylo dnes přijato. Zároveň je třeba vyvinout větší úsilí k zajištění odolnosti odvětví rybolovu a dlouhodobé udržitelnosti klíčových druhů ve všech mořských oblastech.

Dnešní sdělení nastiňuje směry pro návrhy Komise týkající se rybolovných práv pro rok 2025 a zahajuje proces konzultací se zainteresovanými subjekty. Cílem návrhů, které mají být přijaty po létě, je zachovat populace ryb, které již dosáhly udržitelné úrovně na těchto úrovních, a zároveň pomoci obnovit jiné populace. Sdělení Komise vychází z nezávislých vědeckých hodnocení.

Zlepšení v severovýchodním Atlantiku, Středozemním a Černém moři

Sdělení zdůraznilo, že populace ryb v severovýchodním Atlantiku se v průměru nacházejí ve zdravých rozmezích, přičemž nejnovější hodnocení poukazuje na dosud nejlepší výsledky v oblasti udržitelnosti, což ukazuje, že rozhodnutí EU v oblasti udržitelného řízení rybolovu a úsilí rybářů se vyplácejí. To platí zejména ve vodách EU v Atlantiku. Některé druhy, které mají zásadní význam pro rovnováhu ekosystémů a pro komerční účely, však nadále nedosahuje výsledků.

Zatímco populace jsou ve Středozemním a Černém moři pomalu zdravější, úmrtnost způsobená rybolovem je stále příliš vysoká. Ačkoli je míra úmrtnosti způsobená rybolovem na své dosud nejnižší úrovni, je stále o 20 % vyšší než doporučená míra udržitelnosti. K tomu, aby se klíčové druhy a ekosystémy mohly plně zotavit, je zapotřebí většího odhodlání a trvalého úsilí.

Situace v Baltském moři je i nadále mimořádně znepokojivá, neboť populace ryb v důsledku různých tlaků nadále klesají. Čtyři z deseti populací v Baltském moři již nejsou cílené a mohou být vyloženy pouze jako vedlejší úlovek. Komise bude i nadále přijímat opatření k řešení všech různých tlaků na populace ryb a pomáhat zlepšovat stav ekosystémů v Baltském moři. Členské státy by však měly rovněž pokračovat ve svém úsilí o zvrácení této situace tím, že plně provedou právní předpisy EU.

Tlaky na klima a nezákonný, nehlášený a neregulovaný rybolov mají dopad na pobřežní komunity

Kromě toho sdělení ukazuje, že rybářská společenství jsou i nadále ovlivňována změnou klimatu, což vede k nejistotě v důsledku klesající dostupnosti rybích populací, na nichž závisí obživa. To platí i pro komunity závislé na nadměrně lovených populacích.

Nezákonný, nehlášený a neregulovaný rybolov má navíc dopad na přístup rybářů k dostatečným zdrojům. V boji proti němu je třeba vyvinout větší úsilí a zajistit dodržování ochranných a kontrolních opatření, včetně opatření zahrnujících země mimo EU.

Další kroky

Členské státy, poradní sbory, odvětví rybolovu, nevládní organizace a zainteresovaní občané se vyzývají, aby se podělili o své názory na aktuální stav a směřování rybolovných práv pro rok 2025. Vyzývají se, aby své názory vyjádřily do 31. srpna v rámci online veřejné konzultace.

Po veřejné konzultaci předloží Komise tři návrhy týkající se rybolovných práv do roku 2025: v Atlantiku a Severním moři, Baltském moři, jakož i ve Středozemním a Černém moři. Návrhy budou vycházet z víceletých plánů EU pro řízení rybolovu a z vědeckých doporučení Mezinárodní rady pro průzkum moří (ICES), jakož i z ekonomické analýzy poskytnuté Vědeckotechnickým a hospodářským výborem pro rybářství (VTHVR). V návrzích budou rovněž úpravy vyplývající z provádění povinnosti vykládky.

V neposlední řadě Rada projedná návrhy Komise a rozhodne o rybolovných kvótách na rok 2025 na svých zasedáních v říjnu a prosinci letošního roku.

Souběžně s tím Komise připravuje hodnocení společné rybářské politiky s cílem analyzovat, jak její nástroje a opatření v posledním desetiletí fungovaly. Hodnocení se bude rovněž zabývat přetvořenou dynamikou vztahů v oblasti rybolovu se zeměmi mimo EU. Během přípravy hodnocení můžete přispět na portálu „ Podělte se o svůj názor“.

Pozadí

Komise každoročně vydává sdělení, které poskytuje aktuální informace o stavu rybolovu v EU a zahajuje veřejnou konzultaci o současné situaci a směřování rybolovných práv pro nadcházející rok.

Toto sdělení podává zprávu o pokroku dosaženém při dosahování udržitelných postupů v rámci EU, posuzuje rovnováhu mezi rybolovnou kapacitou a rybolovnými právy, zkoumá socioekonomickou výkonnost odvětví a sleduje provádění povinnosti vykládky.

Sdělení podává zprávy o různých prvcích s využitím různých zdrojů s nejnovějšími dostupnými podpůrnými údaji. Nejnovější údaje o rybích populacích uvedené ve zprávě pro analýzu stavu populací pocházejí z roku 2022 pro vody severovýchodního Atlantiku a od roku 2021 pro Středozemní a Černé moře.

Pro více informací

Otázky a odpovědi

Sdělení „Udržitelný rybolov v EU: aktuální stav a hlavní směry pro rok 2025“

Společná rybářská politika

Pokrok na cestě k udržitelnosti rybolovu v EU, 2003–2022

Pokrok na cestě k udržitelnosti rybolovu v EU, 2003–2022

Tento graf znázorňuje poměr úmrtnosti způsobené rybolovem (F) k úmrtnosti způsobené rybolovem při maximálním udržitelném výnosu (Fmsy) od roku 2003 do roku 2021 pro tři kategorie populací ryb:

1. Středozemní a Černé moře (MED &BS): Vody EU (63 populací, černá linie).

2. Severovýchodní Atlantik (NEA): Vody EU (59 populací, červená linie).

3. Severovýchodní Atlantik (NEA): mimo vody EU (18 populací, zelená linie).

Poměr F/Fmsy porovnává současný tlak rybolovu s udržitelnými úrovněmi. Horizontální přerušovaná čára na F/Fmsy = 1 představuje prahovou hodnotu pro udržitelný rybolov. Hodnoty nad touto čarou naznačují nadměrný rybolov, zatímco hodnoty pod ní naznačují udržitelné rybolovné postupy.

Quote

Oceňuji, že v EU dochází k nadměrnému odlovu populací méně. Udržitelně řízené populace poskytují našim rybářům lepší ekonomickou základnu. Zatímco udržitelnost i nadále zlepšuje rybáře, čelí významným výzvám. Komise nyní připravuje hodnocení společné rybářské politiky s cílem posoudit, zda tato politika plní své cíle, a pomoci mému nástupci činit nejlepší informovaná rozhodnutí.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2024-06-06


Zařazenopá 07.06.2024 12:06:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/3141&language=cs
guid/IP/24/3141/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.