Spalničky nejsou exotickým onemocněním a nepostihují jen děti. Nejlepší ochranou je očkování

Spalničky jsou velmi nakažlivé onemocnění – každý vnímavý jedinec, který se setká s virem spalniček, téměř jistě onemocní. Pokud někdo nebyl očkován, nebo pokud si není jistý, zda byl očkován, je vhodné se nechat naočkovat. Na tom, že nejefektivnější způsob prevence je očkování, se na dnešní snídani s novináři shodli zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu, Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR, Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP a Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP.

“Před zavedením pravidelného očkování proti spalničkám v roce 1969 byly ročně v České republice diagnostikovány tisíce až desetitisíce případů spalniček. Za posledních 25 let pak celkem 1 400 případů, kdy jde většinou o sporadické výskyty nebo lokalizované epidemie. Očkování je nejlepší prevencí proti tomuto i jinému onemocnění. S ohledem na vývoj epidemiologické situace v zahraničí a klesající proočkovanost u dětí v ČR činíme preventivní kroky, aby orgány ochrany veřejného zdraví byly připraveny na případný zvýšený výskyt spalniček. O cílech a plánovaných preventivních aktivitách byla informována i Ústřední epidemiologické komise,” řekl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum. Doplnil, že úmrtí na spalničky nebylo dle statistických údajů Státního zdravotního ústavu v českých zemích zaznamenáno od roku 1980, ale ještě v roce 1971 bylo hlášeno 20 případů úmrtí.

“Epidemiologická situace v oblasti spalniček v České republice je v tuto chvíli klidná. Je ale třeba mít na paměti, že spalničky si může člověk dovézt i z dovolené a doporučuji před prázdninami ověřit, zda jsou zejména děti očkované,” řekla vedoucí Národní referenční laboratoře pro zarděnky, spalničky, parotitidu a parvovirus B19 Radomíra Limberková.

“Očkování je bezpečný a vysoce efektivní nástroj minimalizace negativních dopadů spalniček na zdraví. Děti jsou očkovány v rámci standardního očkovacího kalendáře a apeluji na rodiče, aby své děti nechali očkovat. Chrání tím jejich zdraví a očkovacích látek je pro malé děti dostatek. Účinnost očkování je i dle ECDC 97 %, díky čemuž je pro plně očkované děti riziko minimální,” řekla praktická lékařka pro děti a dorost, místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Hana Cabrnochová.

“Dalším důležitým aspektem je ochrana zdravotnického sektoru. Chceme minimalizovat výskyt případů ve zdravotnických zařízeních, a tím chránit personál a pacienty. Doporučujeme také provedení vyšetření protilátek u vybraných zdravotnických pracovníků a jejich případné přeočkování,” řekl přednosta kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol Milan Trojánek.

“Pokud má dospělý člověk podezření na spalničky, je nutné s praktickým lékařem probrat podmínky návštěvy, aby se minimalizovalo riziko nákazy dalších pacientů. Praktici jsou ale na takové situace připraveni a dokážou pacientovi poradit,” uvedla praktická lékařka a členka výboru společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Ludmila Bezdíčková.

Přílohy

Typ souboru: docx
Spalnicky-handout.docx (21,49 KB)
Typ souboru: pptx
Spalnicky-prezentace.pptx (4,90 MB)


Zařazenopo 10.06.2024 10:06:00
ZdrojMZČR tiskové
Originálmzd.gov.cz/tiskove-centrum-mz/spalnicky-nejsou-exotickym-onemocnenim-a-nepostihuji-jen-deti-nejlepsi...
AutorMartin Novotný

Související témata


Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.