Jak proměnit “Věžičku”? V lokalitě proběhne průzkum

zveřejněno: 10. 6. 2024

Jak proměnit “Věžičku”? V lokalitě proběhne průzkum

Lokalita tzv. Věžičky ve Žďáře 3 (Stalingradu) by měla doznat změn a stát se funkčním prostorem pro místní obyvatele. Pomoct k tomu má sociologicko-antropologický průzkum, o který se postarají odborníci z pardubické univerzity. Výzkum proběhne od 10. června.

Cílem výzkumu, který si objednalo město, je zjistit, jak by se “Věžička” mohla a měla proměnit. Prostor má lépe sloužit zájmům místních komunit tak, aby se obyvatelé mohli neformálně setkávat a posílit vzájemné vazby. Výzkumem se bude zabývat tým ze sociálních a kulturních antropologů z Filozofické fakulty Univerzity Pardubice. Pomoci k tomu mají rozhovory, ankety nebo skupinová setkání s místními obyvateli. Do šetření budou zařazeni i zástupci nejrůznějších zainteresovaných skupin jako jsou sociální služby, školství, neziskový sektor, kulturní instituce, představitelé města a další. Výzkumníci na základě informací a dat získaných v rámci terénního výzkumu mezi obyvateli analyzují, jaké možnosti lokalita má a co od ní místní v nejrůznějších směrech očekávají pro svůj každodenní život, jaké funkce by měla naplňovat. Výsledky výzkumu pak městu poslouží jako podklad pro zadání architektonického návrhu rekonstrukce lokality.

“Žádné žďárské sídliště nemá podobně velkorysý prostor jako je “Věžička”. S ohledem na místní komunity v lokalitě to vidíme jako příležitost vytvořit skutečně funkční prostor, který lokalitu oživí a podpoří setkávání místních. Dlouhodobě se snažíme zapojit veřejnost do nejrůznějších projektů a ani tady se bez pomoci veřejnosti neobejdeme,” vysvětluje starosta Martin Mrkos. Lokalita “Věžičky” je část sídliště, které vzniklo v padesátých letech minulého století a obecně je ceněné svým promyšleným urbanismem. Název pochází od jednoho z domů s typickou věžičkou na střeše. Zmíněná lokalita má díky své poloze a prostoru velký potenciál, město chce vytvořit funkční prostor pro zhruba 1 400 místních obyvatel. Průzkum má být hotový do konce června a dokonce prázdnin by měl tým městu odevzdat finální výzkumnou zprávu.

„Výzkumný tým by rád požádal obyvatele lokality U Věžičky, aby se v případě svého zájmu do výzkumu zapojili. Zajímají nás vaše názory, postoje a očekávání. Budeme realizovat individuální rozhovory s obyvateli i skupinová setkání (focus groups). Pokud máte zájem se šetření zúčastnit, kontaktujte Ladu Vikovou (lada.vikova@upce.cz). Do předmětu emailu uveďte Výzkum Žďár nad Sázavou. Za případný zájem děkujeme a těšíme se na setkání,“ vzkazuje místním Michaela Konopíková z pardubické univerzity.


Zařazenopo 10.06.2024 12:06:00
ZdrojŽďár nad Sázavou
Originálzdarns.cz/online-sluzby/aktuality/jak-promenit-e2809cvezickue2809d-v-lokalite-probehne-pruzkum
AutorMgr. Alena Tatíčková

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.