Evropská komise asi tento týden oznámí zvýšení cel na dovoz elektromobilů z Číny

Evropská komise (EK) zřejmě tento týdne oznámí zvýšení cel na dovoz čínských elektromobilů. Dosavadní poplatek by se tak mohl zvýšit z deseti procent na 20 až 35 procent, uvedla dnes agentura APA. Představitelé automobilek BMW, Mercedes nebo Volkswagen chystané opatření kritizují, protože se obávají odvetných opatření ze strany Číny.

Podle britského deníku The Guardian by komise mohla rozhodnutí zveřejnit už ve středu na základě vyšetřování možného narušení hospodářské soutěže, které zahájila loni v říjnu. Opatření EK může uplatňovat i 90 dní zpětně.

Plán EK se setkává s odporem německého automobilového průmyslu. Podle odhadů banky HSBC vytvářejí němečtí výrobci automobilů 20 až 23 procent svých globálních zisků právě v Číně. Navíc významná část automobilů dovážených do EU z Číny pochází od evropských výrobců.

"Reakce a následky by mohly spustit obchodní válku, která by byla pro region zničující. Je totiž silně závislý na dodavatelských řetězcích ovládaných Čínou," řekl agentuře Reuters analytik automobilového průmyslu Will Roberts ze společnosti Rho Motion.

Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová namítá, že ceny čínských elektromobilů jsou v důsledku státních subvencí zhruba o 20 procent nižší než u modelů vyrobených v EU. Hrozí proto podle ní, že čínské elektromobily zaplaví trh.

Vyšetřování komise uzavře až na konci října, kdy definitivně rozhodne o případném uvalení dodatečných cel. Za devět měsíců od zahájení vyšetřování, tedy do 4. července, může ale EK uložit prozatímní antisubvenční cla.

V EU se na elektromobily vyrobené v Číně v současnosti uplatňuje clo deset procent. Každých deset procent nad rámec tohoto poplatku by importéry elektromobilů z Číny přišlo na jednu miliardu dolarů (23 miliard Kč), uvedla agentura Reuters.

V očekávání zvýšení cel na dovoz z Číny začala švédská automobilka Volvo Cars přesouvat výrobu elektromobilů z Číny do Belgie.

Zvýšení cel na dovoz elektromobilů z Číny z 25 na 100 procent v květnu oznámila americká vláda. Už od srpna budou platit vyšší cla na baterie do elektromobilů, počítačové čipy a vybrané zdravotnické produkty.

Vztahy mezi Čínou a EU jsou napjaté kvůli řadě faktorů, mezi které patří i sblížení Pekingu s Moskvou po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. EU se snaží snížit svoji závislost na Číně coby druhé největší ekonomice světa, zejména u materiálů a výrobků pro takzvanou zelenou transformaci.


Zařazenopo 10.06.2024 15:06:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5934839/evropska-komise-asi-tento-tyden-oznami-zvyseni-cel-na-dovoz-elektrom...
KategorieEkonomika
AutorČTK

Související témata

ECB | Dovoz | Evropská komise | Evropské fondy | Evropa


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.