První konference českých škol na kanadské půdě měla velký úspěch i ohlas

11.06.2024 / 00:13 | Aktualizováno: 11.06.2024 / 00:37

Ve dnech 31. května až 2. června 2024 se do Toronta sjelo na osm desítek ředitelek a pedagogů českých (a slovenských) škol z USA a Kanady. Z Prahy dorazili pozvaní lektoři a lektorky, zástupci MZV, MŠMT, UK a z Ottawy také český velvyslanec M.Tlapa.

Torontští organizátoři (Masaryk Memorial Institute a GK Toronto) připravili bohatý kulturní a vzdělávací program před samotnou odbornou částí konference. V pátek v poledne se účastníci mohli seznámit s jedinečnou výstavkou rukopisů a korespondence Josefa Škvoreckého v krásné univerzitní knihovně Thomas Fisher Rare Book Library. Selekci dopisů např. od Jiřího Voskovce, Ludvíka Vaculíka, Ivana Diviše, Lubomíra Dorůžky, Václava a Olgy Havlových a manželky Zdeny Salivarové provedl Petr Buriánek.

Pár stovek metrů od knihovny se nachází Bata Shoe Museum, kde hosty přivítala sama Christina Bata Schmidt, dcera Tomáše Bati jr. a zakladatelky muzea Sonji Bata. Po uvítání také od paní ředitelky Elisabeth Semmelhack si všichni mohli prohlédnout několik zajímavých expozic obuvi.

Po Baťově muzeu následoval převoz autobusy do Masaryktownu, 20 km vzdáleného českého a slovenského krajanského střediska, v němž se kromě Masarykových domů s byty pro krajany nachází i rozsáhlý park, v němž jsou umístěny např. pomník obětem komunismu, kaplička, velká česká knihovna a Prague Restaurant, kde se koná většina společenských akcí. Po příjezdu Otec Jan David sloužil liturgickou modlitbu za tragicky zemřelou spoluzakladatelku, učitelku a aktivní krajanku České školy Ottawy Lucii Koďouskovou. Poté prezidenti Masaryk Memorial Institute Georgina Steinsky a Herb Dubsky, státní tajemník Radek Rubeš, velvyslanec Martin Tlapa a generální konzul Petr Buriánek položili květiny u památníku obětem komunismu.

V restauraci Praha všechny přítomné pozdravili čestní hosté z řad MZV včetně zvláštního zmocněnce pro krajany Jiřího Krátkého. Všichni vyzdvihli záslužnou činnost českých škol v zahraničí v udržování jazyka a posilování kulturní identity dětí krajanů a poděkovali za šíření dobrého jména ČR.

Velmi vřele byly přijaty věty o korespondenční volbě, že snad příští rok po úspěšném schválení parlamentem, by krajané v zahraničí mohli volit i touto formou. Po úvodních projevech následoval hudební program oblíbené a uznávané česko-kanadské hudebnice, jež v 60. a 70. letech začínala v Semaforu jako Lenka Hartlová, dnes ji známe pod uměleckým jménem Lenka Lichtenberg. Večerní program byl zakončen hodinovým videem, kde se všechny školy během pár minut měly možnost představit. Na závěr byl promítnut medailonek Lucie Koďouskové. Videoprezentaci kompletovala vyslaná paní učitelka v Chicagu Kristýna Horáčková.

V sobotu a v neděli dopoledne v prostorách Munk School University of Toronto probíhaly přednášky a workshopy na témata:

doc. M. Švamberk Šauerová (její účast podpořila soukromá VŠ Palestra) : duševní hygiena učitelů, výchova bilingvních dětí, školní wellbeing

doc. O. Hník (účast díky MŠMT): Tvořivá literární výchova a tvořivý sloh

Mgr. M.Málková (účast díky MŠMT): Práce s heterogenní skupinou, jak vytvářet plány a stanovit cíle, materiály pro výuku

a další zástupci MŠMT, České školy Ottawa, University of Texas atd. (viz program).

Z konference je několik mediálních výstupů. Toronto navštívil zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák. Přímo z místa referoval v živém vstupu. Na stránkách ČRo Praha je článek s fotografiemi a rozhovory s účastníky. Snažíme se, aby děti škola bavila. V kanadském Torontu se setkalo přes 80 českých učitelů | Radio Prague International

Pomyslným vrcholem setkání se stala večerní tříhodinová plavba po ontarijském jezeře. Na palubě lodi se sešli jak účastníci konference, tak i pozvaní krajané. Společně si všichni mohli zatančit na osvědčené české a slovenské diskotékové hity.

Závěr konference konzulka Šárka Ponroy Vamberová využila k poděkování lektorům za pečlivě připravené přednášky a dílny. Sobotní program bylo možné sledovat i online, nahrávky jsou k dispozici. Za diplomaty i školy se rozloučila s odcházejícím ředitelem Českého centra New York, Mirkem Konvalinou, za dvacetiletou práci pro ČŠ Minnesota poděkovala Jitce Šebek. Na úplný závěr přišla pozvánka na již 13. ročník konference opět do USA, do Bostonu, od prezidentky České a slovenské asociace Estery Mlch.

Konferenci velmi kladně hodnotili účastníci, lektoři i pozvaní hosté. Panovala shoda, že konference byla zajištěna na velmi profesionální úrovni, byla bohatá na kulturní program i odborný obsah. Patří mezi doposud největší: 12 škol z USA a 6 z Kanady. Spolupráce GK Toronto s MMI (paní Libuše Peichl) i Českou školou TGM v Chicagu (Klára Moldová a Kristýna Horáčková), která historicky konference spoluorganizuje, probíhala přibližně devět měsíců bez jakéhokoli problému. Finančně i organizačně se instituce vzájemně podpořily.

Děkujeme odboru KRAJ na MZV za mimořádně navýšený rozpočet v rámci programu Bohemistika. Máme radost, že všichni odjeli z Toronta s hezkými zážitky a nabiti novou energií do nového školního roku.

Fotografie z jednotlivých bloků programu jsou na FB GK Toronto.



Zařazenoút 11.06.2024 00:06:00
ZdrojMZv ČR v Torontu
Originálmzv.gov.cz/toronto/cz/kultura_krajane_a_skolstvi/skolstvi/prvni_konference_ceskych_skol_na.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.