Na vlastní oči. Zastupitelé kontrolovali investice přímo v terénu

Na vlastní oči. Zastupitelé kontrolovali investice přímo v terénu
AUDIO
Your browser does not support the audio element.
Jana Končítková, tisková mluvčí

BOHUMÍN – Po svém červnovém zasedání se bohumínští zastupitelé v pondělí (10. 6.) odpoledne vydali na prohlídku městských i soukromých investičních akcí. Netradičně se podívali i za hranice Bohumína, do Dolní Lutyně, kde lidé o uplynulém víkendu rozhodli v referendu o postoji obce k plánované výstavbě obřího průmyslového podniku.

Zastupitelé si prohlédli plochu, na níž by takzvaná gigafactory měla stát. Ačkoliv je v katastru vedlejší obce, dotýká se i bohumínských městských částí Skřečoň a Šunychl. A jejich obyvatelé mají z projektu obavy, stejně jako jejich dolnolutynští sousedé. „Referendum jednoznačně prokázalo, že občané Dolní Lutyně strategický podnikatelský park nechtějí a využijí všech legálních možností, jak jeho výstavbě zabránit. Stejně tak u nás v Bohumíně budeme bedlivě sledovat kvalitu studií, a pokud bude hrozit zhoršení ochrany před velkou vodou a komplikace v dopravě, budeme námitky podávat i bez referenda,“ konstatoval starosta Bohumína Petr Vícha.

Hlavní část výjezdu zastupitelů se týkala bohumínských investic, které jsou placeny z městského rozpočtu. Po aktuálních úpravách, ke kterým došlo na červnovém zasedání, na ně Bohumín vynaloží částku okolo 300 milionů. „Rozpočet na rok 2024, který zastupitelé schválili loni v listopadu, původně počítal s investicemi ve výši 135 milionů korun. Některé investiční akce jsme nakonec převáděli z loňského roku, další jsme mohli díky dobrému hospodaření doplnit do letošního rozpočtu ze zásobníku projektů,“ podotkl starosta.

Mezi nejvýznamnější letošní investice, na které se při své objížďce zastupitelé zaměřili, patří rekonstrukce oddělení chirurgie v Bohumínské městské nemocnici, která odstartovala v dubnu. Modernizace přízemí pavilonu A vyjde na 34 milionů korun, vznikne v něm osm nových dvojlůžkových pokojů, tři jednolůžkové pokoje, tři nadstandardních pokoje a komfortní sociální zázemí včetně bezbariérových koupelen.

Město už dokončilo obnovu interiéru smuteční síně za více než 12 milionů a finišuje se zázemím pro rekreanty u Kališova jezera za 18 milionů. Zastupitelé cestou diskutovali také o probíhající renovaci fotbalového areálu v Záblatí, přestavbě přednádražního prostoru či zateplování městských domů. Ze soukromých investic se zajímali o především o projekty v oblasti bytové výstavby a budování protipovodňových hrází v Pudlově, které je v režii státního podniku Povodí Odry.

Práce v terénu je doplněním běžných povinností, které bohumínští zastupitelé ve své funkci mají. „Ne že by snad neměli přehled, jak akce probíhají. Ale společná kontrola staveb nám dává možnost vyměnit si přímo na místě názory a případně vyřešit nejasnosti, které se mohou objevit. Tyto aktivity můžeme podnikat především díky tomu, že naše vztahy jsou bez ohledu na politickou příslušnost korektní a všem nám záleží na tom, aby se Bohumín rozvíjel,“ uzavřel Vícha.

Jana Končítková
tisková mluvčí

Foto: Jana Končítková



Zařazenoút 11.06.2024 09:06:04
Vydáno
ZdrojMěsto Bohumín
Originálmesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/clanky/29653-na-vlastni-oci-zastupitele-kontrolovali-investice-pri...

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.