Město má firmu, která opraví Kounicův dům


Plánovaná kompletní rekonstrukce Kounicova domu v centru České Lípy by se měla rozběhnout ještě letos. Městu se totiž podařilo vysoutěžit zhotovitele této stavby, veřejnou zakázku získalo sdružení firem „Společnost CMB pro rekonstrukci Kounicova domu v ČL“ zastoupené vedoucím společníkem CL-EVANS s.r.o. za nabídkovou cenu 261,7 mil. Kč vč. DPH.

Nyní probíhají přípravné činnosti před samotným zahájením stavby, která by se měla rozjet v druhé polovině letošního roku. Rekonstrukce je plánovaná na následující dva roky.

Součástí zakázky je kompletní rekonstrukce budovy, která 13. května 2015 vyhořela, což znamená provedení sanace a statického zajištění stávajícího zdiva, úpravu vnitřní dispozice a nádvoří, výměnu veškerých instalací a přípojek, vybudování nového systému vytápění a větrání, nového krovu a střechy ve tvaru, který měla, než dům vyhořel. Před instalací nové střechy se počítá s demontáží stávajícího provizorního zastřešení. Kromě stavebních prací bude vítězná firma dodávat také vybavení interiérů.

Po dokončení rekonstrukce se do Kounicova domu přesune Dům dětí a mládeže Libertin, který nyní sídlí v nevyhovujícím církevním objektu na Škroupově náměstí.

„Rekonstrukce Kounicova domu je velký projekt, který jistě bude náročný, ale těší nás, že opět vdechneme život památkově chráněnému objektu, který navíc bude sloužit bohulibému účelu. Dům dětí a mládeže bude moci rozšířit své aktivity, zároveň se nám podaří upravit další kousek města a zachránit cenný objekt v samotném srdci města. Mám radost, že se nám daří realizovat tyto velké projekty, které v minulosti často zůstávaly jen v rovině slibů. Nyní už jsou některé z nich hotové a dobře slouží našim občanům,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová a doplnila, že rekonstrukci domu bude město hradit ze svého rozpočtu.

Dřívější majitel, Sdružení sportovních svazů ČR, se o vyhořelou budovu nestaralo, a proto v roce 2018 odkoupilo objekt za 1,9 mil. Kč město Česká Lípa. V následujícím roce probíhalo zajištění domu proti zhoršování jeho stavebně technického stavu, jehož součástí bylo dočasné statické zajištění domu včetně zabednění oken a vybudování provizorní střechy. Od té doby je dům chráněn před povětrnostními vlivy a postupně vysychá. Tyto práce měla na starosti firma PSD Děčín s.r.o. za zhruba 8 mil. Kč.

Projektanta se městu po komplikacích ve výběrovém řízení podařilo vysoutěžit v květnu 2021, kompletní projektovou dokumentaci zpracovala firma DigiTry Art Technologies s.r.o. Praha za 8,5 mil. Kč. Stavební povolení získalo město v listopadu 2022 a prováděcí projektová dokumentace byla dokončena v prosinci téhož roku.


kounic

Zodpovídá: Mgr. Kristýna Kňákal Brožová
Vytvořeno / změněno: 11.6.2024 / 11.6.2024


Zařazenoút 11.06.2024 11:06:00
ZdrojČeská Lípa
Originálmucl.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=2138&id=51112
guid51112
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.