Warren Buffet drží rekordní hotovost. Bojí se krize?

Warren Buffet drží rekordní hotovost. Bojí se krize?

Jan Kubeš
06:31 12. června 2024
Zdroj: Depositphotos

Mnohými označován jako nejslavnější investor, Warren Buffett drží rekordní sumu svého portfolia v hotovosti. Jeho firma, Berkshire Hathaway v prvním kvartále 2024 držela přes 182 miliard dolarů. Jen pro představu, taková suma činí trojnásobek tržní kapitalizace Volkswagenu. Čeho se Warren Buffett bojí a měli bychom být na pozoru?

Berkshire Hathaway oznámila v sobotu 4. května kvartální výsledky. Vedle toho, že drží nejvíce hotovosti v historii, také prodává část akcií Applu nebo Panasonicu. Sám Warren Buffet na tiskové konferenci mluvil o předraženém trhu, kde je podle jeho slov těžké hledat smysluplné investice. To ho vede ke střádání hotovosti, jelikož neví, kam by ji vložil. Podle jeho investiční strategie se totiž musí investovat do firem, které jsou oceněny pod svou reálnou hodnotou, a takové podle jeho názoru nyní na trhu nenajdeme. Pravděpodobně se tedy domnívá, že celý trh je v tuto chvíli nadhodnocený. Buffet se tedy raději rozhodl nakupovat státní dluhopisy, které za posledních pět let dosahují nejvyšších výnosů.

Jednou z nadhodnocených firem může být například Apple. Berkshire za poslední kvartál zmenšila svou pozici v této společnosti o 13 %. Prodala tedy více než 115 milionu akcií v hodnotě 20 miliard dolarů. Přestože Buffet mluví o prodeji jako o snaze snížení placení daní v budoucnu, vyvolává těmito kroky ve světě investorů hromadu otázek. Jak sám mnohokrát řekl, nakupuje dobré podniky za dobrou cenu a nemá potřebu je prodávat, pokud se v samotné firmě něco nezmění. Prodávání Applu, jeho největší pozice, jen z daňových důvodů pro něj tedy není typické. Spolu se shromažďováním hotovosti a domněnce o předraženém trhu je možné, že Buffet očekává možná i výraznější tržní korekce směrem dolů.

A nemusíme se mu divit. Vzhledem k dnešnímu ocenění akcií představují podle některých analytiků lepší možnost státní dluhopisy. K tomuto porovnávání se využívá tzv. earnings yield , který by podle teorie měl být vyšší než výnos stabilního dluhopisu. Akcie jsou totiž obecně rizikovější než dluhopisy. Již zmíněný Apple má v tuhle chvíli earnings yield okolo 3,4%, zatímco desetiletý americký dluhopis ročně vydělá 4,45%.

Zdroj: Stock Unlock

Je tedy opravdu možné, že v blízké budoucnosti příjde propad? Nadhodnocené trhy, geopolitické problémy a nejslavnější investor světa skladující hotovost to sice mohou naznačovat, avšak nic není jisté. Jak sám Buffet říká, nikdo nemůže předpovědět, kam se bude trh pohybovat.

Zdroj: Stock Unlock, Vanguard, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice

Zařazenost 12.06.2024 06:06:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/warren-buffet-drzi-rekordni-hotovost-boji-se-krize/
KategorieInvestice, investice
AutorJan Kubeš
guidhttps://roklen24.cz/?p=159530

Související témata

Insolvenční zákon | Warren Buffett
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.