Koruna před dovolenými oslabuje

Koruna před dovolenými oslabuje

Pavel Peterka
08:32 12. června 2024

Klíčové body

  • Květnová meziroční inflace proti dubnu klesla o 0,3 p.b. na 2,6 %. Meziměsíčně ceny stagnují.
  • Koruna oslabuje a propad inflace je až vedlejším faktorem. Problémy ve Francii se totiž přelévají do celé Evropy.
  • Koruna, zlotý a forint oslabují ruku v ruce se slábnoucím eurem. Nejistoty dalšího vývoje ve Francii a dalších zemí EU se přelévají i na další trhy.
Zdroj: Depositphotos

Květnová meziroční inflace v České republice klesla z dubnových 2,9 % na 2,6 %. Meziměsíčně však ceny stagnovaly. Za pohybem inflace tak hledejme efekt srovnávací základny. Výsledky měření lze považovat za pozitivní, protože se pohybovaly pod odhadem trhu a protože historicky ceny v květnu mají tendenci spíše růst. Nižší inflace částečně podpořila tlaky na slabší korunu. Lze očekávat, že při stabilně nízké úrovni inflace může centrální banka dříve a agresivněji snižovat úrokové sazby. Nižší očekávaná úroveň úrokových sazeb v ekonomice má vliv i na očekávanou výnosnost aktiv v dané měně, což běžně vede k ochladnutí zájmu o tuto měnu, a právě tlaku na její oslabení. Hlavní důvody slabší koruny v posledních dnech budeme hledat ve Francii.

Výsledky evropských voleb přinesly řadu překvapení. Obecně nelze předpokládat, že by volby do Evropského parlamentu měly zásadní vliv na finanční trhy. Tedy za předpokladu, že nedojde na drtivé vítězství stran na levopravých extrémech, a to i kvůli omezenému vlivu Evropského parlamentu na dění v Evropské unii. Výsledky voleb ale přinesly lavinu neúspěchů vládních stran v řadě zemích. Vládní strany v České republice poztrácely mandáty, ale navzdory předvolebním slibům a mnohdy přehnaným očekáváním voličů nedojde k zásadní změně směřování české politiky v rámci EU.

My ale při zhodnocování dopadů výsledků voleb do Evropského parlamentu nekoukáme primárně do České republiky. Sledujeme, co se děje za našimi hranicemi. Výraznou porážku totiž obdrželi zástupci vlády ve Francii. Tristní volební výsledek postrčil prezidenta Macrona k vyhlášení předčasných voleb, které by měly „rozseknout“ směřování Francie pro další roky. Francie má navíc zástup problémů. Přeregulovaná ekonomika, rigidní trh práce, nezaměstnanost koncentrovaná do lokalit, které jako vyloučené neoznačujeme jen z důvodu zachování dekóra, a rostoucí státní dluh.

Obavy, že by v předčasných volbách vyhrála Le Pen, přiživují obavy o udržitelnosti francouzského dluhu. Le Pen a její kolegové by podle všeho podpořila růst státních výdajů a další zadlužování francouzské ekonomiky, která by tímto tempem mohla mít v bližší budoucnosti problémy se splácením. Tyto obavy lze sledovat na dluhopisovém trhu, kde investoři prodávají francouzský dluh a nakupují ten německý, což vede k rozšíření rozdílu v ceně a výnosu obou dluhových nástrojů.

Výrazné zvýšení nejistot spojené s tímto krokem vedlo k oslabení eura, kde se svezly i provázané měny regionu, kam patří koruna, zlotý i forint. Ano, provázanost exportně orientované České republiky se zbytkem Evropy má řadu výhod. Jednou z daní je pak i často viděné přelívání negativních ekonomických aspektů, nálad a dalších. Platí to i pro kurz koruny. Když trhy předpokládají možné problémy nejen v druhé největší ekonomice EU, pak měny zemí, které jsou na těchto regionech v podstatě závislé, oslabují.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0745 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 105,22 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0688 do 1,0788 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 24,71 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,00 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,64 až 24,79 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,86 do 23,15 USDCZK.

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenost 12.06.2024 08:06:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/koruna-pred-dovolenymi-oslabuje/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorPavel Peterka
guidhttps://roklen24.cz/?p=159618



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.