Světový den proti násilí na seniorech: chceme společnost, v níž se nebudeme bát stárnout

Praha, 13. 06. 2024 – S týráním, zneužíváním nebo zanedbáváním péče se v Česku ročně setká až 40 % lidí starších 65 let žijících v domácím prostředí. Řada zažívá násilí opakovaně a intenzivně. Většina o tom s nikým nemluví. Poukazuje na to výzkumná zpráva autorského kolektivu RESTABUS i zkušenosti nevládních organizací, které se zabývají pomocí seniorům a seniorkám.

„Víme, že jsou každý rok tisíce seniorů vystaveny fyzickému a psychickému násilí, materiálnímu a finančnímu zneužívání, omezování osobních svobod, podrývání důstojnosti a dalším typům útlaku. 15. června si připomínáme Světový den proti násilí na seniorech a seniorkách a je to příležitost se podívat na příběhy a data z nových výzkumů, ale také si uvědomit, že my všichni můžeme být svědky podobného jednání a je třeba jej vnímat a předcházet mu. Velké díky patří všem, kdo jsou vůči ohrožení seniorů citliví a podávají včas pomocnou ruku,” říká zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Na Ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) vznikla v reakci na nejnovější vědecké studie pracovní skupina zaměřená na problematiku bezpečí seniorů a prevenci týrání seniorů. Je tvořena mezioborovým týmem odborníků.

„Cílů pracovní skupiny je několik. Chceme především identifikovat hlavní rizikové faktory a situace, které vedou k různým formám zneužívání a násilí na seniorech. Součástí této snahy jsou i návrhy preventivních opatření a strategií pro ochranu seniorů a příprava námětů na případné změny legislativy, které budou seniory lépe chránit a zároveň poskytnou potřebnou podporu těm, kteří se násilí dopouští třeba jen z přetížení nebo neznalosti. Důležitým úkolem je také zvýšení povědomí veřejnosti. Problematika zneužívání a týrání seniorů je spojena s vysokými společenskými náklady, kterým lze ale díky prevenci předejít,” vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Většinou ani nevíme, jak křehké je stáří. Co může přinést za trable, nepochopení a jakou bagatelizaci vážných problémů. Proto se u příležitosti tohoto významného mezinárodního dne zvyšování povědomí o násilí na seniorech ptáme: jak důstojně budou současní, ale i budoucí senioři stárnout? Jak to stárnutí bude bezpečné? A co pro to udělat dnes?” Dodává místopředseda senátního Výboru pro zdravotnictví Lumír Kantor.

„Potřebujeme nový zákon a lepší vymahatelnost těch stávajících, včetně podpory rychlejšího a obecnějšího zavádění principů restorativní justice, abychom dekriminizovali to, kde je potřeba především uzdravení vztahů. Potřebujeme i nové a spolehlivější cesty k empirickým datům a jejich adekvátní interpretaci. Násilí na seniorech musí přestat být tabu, děje se všem, všude a v nejrůznějších podobách. Pouze hledáním nových forem podpory obětem, přeživším i původcům násilí dospějeme ke společnosti ve které se nebudeme bát stárnout, “ říká Lucie Vidovićová, sociální gerontoložka Centra pro výzkum stárnutí Fakulty sociálních studií Masarykovy Univerzity a Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí RILSA, kde s podporou Technologické agentury ČR koordinuje projekty RESTABUS a FEANCI, přinášející data o výskytu násilí vůči starším dospělým v ČR v domácím prostředí i v sociálních a zdravotních službách.

Nadávky, fyzické trestání a ponižování pacientů se však objevují i v zařízeních pro seniory. „Díky skryté nahrávce se potvrdila podezření, jak personál v jisté LDN zachází s pacienty. Máme důkazy o tom, že někteří zaměstnanci se na klientech dopouštějí násilí a chovají se velmi hrubě. Křičí na ně vulgární urážky, bez zápisu do dokumentace je kurtují. Vůbec nereflektují, že pacient se zmateně nebo agresivně nechová úmyslně, ale proto, že je v deliriu, dezorientovaný, dementní. Jde o vážný systémový problém, který ukazuje na zásadní nedostatek empatického přístupu k těm nejzranitelnějším,” uvádí advokátka Barbora Steinlauf s tím, že je zapotřebí legislativních změn, které povedou k lepší ochraně práv pacientů.

Násilí, zneužívání a zanedbávání starších osob se zcela vymýtit nedá, ale musíme mu předcházet, rozpoznávat situace dřív, než dojde ke krizi. Proto musíme syndrom Elder Abuse and Neglect dobře znát a rozpoznávat. Jan Lorman a kolektiv autorů vytvořili Metodiku, v níž jsou popsány typy zneužívání, rizikové faktory, příznaky i metody detekce. Víme, že jen čtvrtina obětí někomu o svém utrpení řekne, nevěří, že se dočká pomoci, bojí se pomsty a nechce poškodit pověst rodiny. Za ochranu před násilím je odpovědný i stát, protože bezpečí je základním lidským právem. Proto potřebujeme zákonné řešení, systém, ve kterém bude existovat dostupná a široce známá nezávislá instituce, která se bude zabývat individuálními stížnostmi,” dodává ředitel Gerontologického institutu a zakladatel organizace Život 90 Jan Lorman.

Život 90 nabízí pomoc na anonymní lince důvěry SENIOR – TELEFON 800 157 157, která je k dispozici bezplatně a nepřetržitě. V roce 2023 na lince proběhlo 240 hovorů ohlašujících násilí a špatné zacházení. Gerontologický institut k tématu také publikoval sérii videoklipů, upozorňujících na málo známé typy zneužívání a zanedbávání. Vydává letáky, kde jsou uvedena místa, kam se oběť nebo svědek může obrátit.

Podle našich statistik výskyt tématu domácího násilí v hovorech na Linku seniorů klesá, od roku 2021 až o polovinu v roce 2023. Na vzestupu jsou naopak témata deprese a sebevražedného jednání, která s problémem tzv. EAN mohou úzce souviset. Stále platí, že je v případech domácího i obecně seniorského násilí těžké najít odpovídající následnou pomoc, či vůbec volající přesvědčit, že ji mají hledat. U seniorů se také objevuje specifický pocit studu, pokud je agresorem jejich dítě. Trpí jím všechny oběti domácího násilí a přibývá k němu ještě pocit viny a sebeobviňování typu: Je to moje chyba, protože takhle jsem si ho/ji vychoval. Je to moje dítě a nechci jít proti němu," říká zástupkyně ředitelky Linky seniorů 800 200 007 neziskové organizace Elpida Klára Gramppová Janečková. První pomoc v krizi pro seniory a jejich blízké najdete na stránkách Něco se stalo.


Kontakty pro média:

Anna Francová | anna.francova@vlada.gov.cz | +420 732 739 124

Jakub Augusta | jakub.augusta@mpsv.cz | +420 774 414 599

Lucie Vidovićová | vidovicova@fss.muni.cz | +420 602 515 886

Elpida | iveta.cizova@elpida.cz | +420 773 480 505

Život 90 | pr@zivot90.cz | +420 773 200 071

Petra Kolářová | info@barborasteinlauf.cz | +420 721 230 030


Zařazenočt 13.06.2024 08:06:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/ppov/zmocnenci_vlady/zmocnenkyne-vlady-pro-lidska-prava/aktuality/svetovy-den-proti-nasi...
KategorieAktuality
Autorposta@vlada.cz (Vláda ČR)

Související témata

IPhone 6
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.