Tržní shrnutí: Fed výsledek inflace nepřebil, jestřábí prognóza nepomohla

Tržní shrnutí: Fed výsledek inflace nepřebil, jestřábí prognóza nepomohla

Roklen24
10:20 13. června 2024

Klíčové body

  • Vítejte v tržním shrnutí skupiny Roklen, ve kterém tým traderů, ekonomů a analytiků řeší nejen pohyby vybraných měn, ale i další zajímavosti ze světa ekonomiky a financí!
  • Shrnutí je aktualizováno průběžně každý obchodní den dle událostí.
  • Tržní shrnutí z předchozích týdnů najdete zde.

Zdroj: Depositphotos

Ve čtvrtek 13. června 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,59-24,74

USDCZK: 22,70-22,97

EURUSD: 1,0763-1,0851

Směňujte online na RoklenFx!

Kurz dolaru během středy krátce oslabil až k hranici 1,0850 za euro. Kombinace oslabení americké měny doplněná o citelný pokles amerických výnosů podpořila měny regionu. Koruna tak krátce zpevnila až pod 24,65 za euro a směrem k 22,70 za dolar. Později část zisků oba páry umazaly. Pokles amerických výnosů s sebou stáhl i ty evropské, od německých až po francouzské.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Na vývoji dolaru se podepsaly dva hlavní faktory. První byl výsledek americké inflace za květen, který v celkovém i v jádrovém vyjádření překvapil nad očekávání nižšími čísly. Ta odpovídala hodnotám, která v ročním vyjádření naznačují posun směrem k inflačnímu cíli na 2 %. Reakce trhu se rovněž projevila v navýšení očekávání snížení sazeb Fedu během letošního roku na zhruba padesát bodů.

Večerní zasedání americké centrální banky přineslo stabilitu sazeb. Doprovodné vyjádření doručilo mírně holubičí komentář zmiňující mírný progres v procesu posunu inflace na cíl. Aktualizovaná prognóza pak ukázala jestřábí posun trajektorie sazeb směrem vzhůru v letošním a v příštím roce. Zvýšen byl i odhad dlouhodobé neutrální sazby.

Letos by úroky měly podle Fedu klesnout jen jednou, a to o 25 bodů. Trh přitom očekával úpravu z březnových 75 bodů na 50. V příštím roce bychom se měli dočkat čtyř kol snižovní, která by sazby měla udržet na hranici 4 %. Revize výhledu je výsledkem silnější proinflačních tlaků a očekávané inflace nad cílem během letošního roku.

Zdroj: Fed

Guvernér Fedu Powell si během tiskové konference udržel opatrnou rétoriku. K načasování ani k možné síle snižování úroků neposkytl větší detaily. Uvedl, že úroky klesnou tehdy, jakmile bude dezinflační proces zřetelný a udržitelný směrem k inflačními cíli. Vedle toho by k nižším sazbám mohlo přispět i výrazné a nad očekávání silnější uvolnění amerického trhu práce.

Hlavní události čtvrtka bude výsledek amerického indexu cen výrobců za květen. Trh očekává meziměsíční pokles z 0,5 % na 0,1 %. V kontextu poklesu spotřebitelské inflace můžeme očekávat, že případný nižší výsledek bude trhem vnímám o něco silněji, a to směrem k možnému dopadu na tržní výhled sazeb v konfrontaci s červnovou prognózou Fedu.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Čtvrtek 13. ČERVNA 2024

(11:24) Evropské i americké výnosy korigují včerejší pokles. Kurz dolaru proti euru se pevně drží kolem 1,0800 EURUSD. Do strany se pohybují i měny regionu.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Evropský průmyslová výroba klesla nad očekávání více v meziměsíčním i meziročním srovnání. Dopady na trh jsou minimální.

Středa 12. června 2024

Ve středu 12. června 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,64-24,79

USDCZK: 22,89-23,15

EURUSD: 1,0688-1,0788

Směňujte online na RoklenFx!

Kurz dolaru během úterý posílil krátce až pod hranici 1,0730 za euro. Zatímco německé výnosy klesaly, francouzské dále rostly, a navyšovaly tak spready proti ostatním zemím. K růstu přispěla i zpráva, že Francii hrozí další zhoršení ratingu ze strany agentury Moody’s související s předčasnými volbami. Po agentuře S&P by šlo o druhou hlavní agentura zhoršující francouzské hodnocení v tomto roce. V tom loňském tak už učinila agentura Fitch.

Vedle toho se objevila spekulace o možné rezignaci francouzského prezidenta Macrona. To však bylo podle agentury Bloomberg vyloučeno jiným neoficiálním zdrojem. Prezident Macron má během dnešního dne vystoupit s prohlášením, což můžeme s ohledem na nervozitu trhu označit za potenciální kurzotvornou událost, zejména vzhledem k francouzským aktivům.

Silnější dolar se negativně projevil na měnách regionu, které oslabovaly. Ke korunovým ztrátám přispěl i výsledek květnové inflace, která dopadala nad očekávání trhu slabší. Nadále se držíme výhledu, že ČNB na červnovém zasedání sníží tempo snižování sazeb z 50 bodů na 25. Na konci roku by se úroky měly nacházet na 4 %, případně výše.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Dnes bude zveřejněna americká inflace na květen. Večer pak zasedá americká centrální banka. Ta by měla ponechat sazby beze změny, ostře sledovaná bude aktualizovaná prognóza. Půjde především o výhled sazeb. U tzv. dot plot grafu z března stačí posun výhledu jednoho centrálního bankéře směrem vzhůru a medián výhledu snížení sazeb o 75 bodů v letošním roce by se posunul na 50 bodů. Klíčové bude, zda se změní i výhled změny na příští rok.

Zatímco předvčerejší aukce amerického tříletého dluhopisu neměla moc chvályhodný výsledek, včerejší dopadla přesně opačně. Šlo o desetiletý instrument, kde vidíme silnou poptávku, především ze strany nerezidentů. Nejvyšší výnos 4,438 % byl o necelých 5 bodů nižší oproti květnové aukci a ve srovnání s předaukcí na 4,458 % si připsal slušné dva body skrz. Nejsilnější poptávku jsme viděli u nerezidentů, která se zvedla z 65,5 % na 74,6 %.

Včerejší aukce se u amerického desetiletého výnosu propsala poklesem o 3 body. Celkově tak přidala do dnešního poklesu především delších splatností odepisujících na výnosech zhruba 6-7 bodů.

Úterý 11. června

V úterý 11. června 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,57-24,69

USDCZK: 22,77-23,02

EURUSD: 1,0713-1,0797

Směňujte online na RoklenFx!

Dolaru se během pondělního dopoledne podařilo navýšit zisky proti euru spojené s dopady evropských voleb. Následně však část zisků odevzdal. Nadále se obchoduje pod hranicí 1,0800 EURUSD. Koruně se podařilo krátce zpevnit pod 24,60 za euro, zisky ale neudržela. Proti dolaru jsme se krátce dostali směrem k 23,00 USDCZK, následně jsme se posunuli pod 22,90 USDCZK.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Na dluhopisovém trhu včera probíhal výprodej. Nejsilnější se odehrál v Evropě, především ve Francii, a to vinou ohlášení předčasných voleb. Více jsme k dluhopisům psali zde.

Dnešní hlavní událost se odehraje hned ráno na domácí půdě. Zveřejněna bude česká inflace za květen, kde trh očekává meziměsíční pokles z 0,7 % na 0,1 % a meziroční z 2,9 % na 2,8 %. ČNB meziročně čeká 2,5 %, ekonomický tým skupiny Roklen 2,7 %

Roli opět sehrají případná překvapení. Pokud by inflace dosáhla nad očekávání trhu vyšších čísel, rizikem by byla silnější koruna, která by se pravděpodobně, alespoň krátce, dostala zpět pod 24,60 za euro. Odpoledne pak ČNB zveřejnění komentář k inflaci, včetně jádrového vyjádření.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Úterý 11. ČERVNA 2024

(8:49) Britská míra nezaměstnanosti za duben překvapila mírným nárůstem. U mezd jsme se dočkali nad očekávání vyšších meziročních čísel, a to z 5,9 % oproti 5,7 %.

Překvapením byl nárůst počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti na téměř 50,5 tisíce, což je nejvyšší hodnota od roku 2021. Pokud pominele období pandemie, jde o nejvyšší hodnoty od roku 2008.

U kombinace výše zmíněno sehrála s ohledem na tržní dopady větší role vyšší míry nezaměstnanosti a počtu žádostí o podporu. Libra tak mírně oslabila proti dolaru i euru.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

(9:04) Česká inflace v dubnu meziměsíčně stagnovala a meziročně klesla z 2,9 % na 2,6 %. Český statistický úřad píše: „Vývoj byl ovlivněn mírnými oboustrannými cenovými pohyby v téměř všech oddílech spotřebního koše. Meziročně spotřebitelské ceny v květnu vzrostly o 2,6 %, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v dubnu.“ Více zde.

Koruna v návaznosti na nižší čísla oslabila k 24,70 za euro, jelikož meziměsíční i meziroční tržní konsensus očekával vyšší čísla. I přes tento výsledek stále očekáváme, že ČNB na červnovém zasedání sníží tempo snižování sazeb z 50 bodů na 25.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Pondělí 10. června 2024

V pondělí 10. června 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,53-24,77

USDCZK: 22,77-23,12

EURUSD: 1,0723-1,0853

Směňujte online na RoklenFx!

Americká měna vstoupila do nového týdne na vlně zisků. Už v pátek jí nahrál výsledek dat z amerického trhu práce, který ukázal nad očekávání lepší čísla, zejména u průzkumu mezi firmami. Došlo rovněž na přecenění výhledu sazeb ve zbytku roku, kde jsme se z hodnot kolem 50 bodů dostali zpět pod 40 bodů.

Vedle dat se do hry vložila politika, konkrétně výsledky voleb do europarlamentu. Nejvíce pozoronosti se dostalo Francii, kde prezident Macron rozpustil dolní komoru a ohlásil předčasné volby na konci června. Na trhy se tak vedle nejistot ohledně dalšího vývoje inflace a sazeb dostal další fundament, který by mohl sehrát roli během léta, půjde-li o Evropu. Na podzim se pak do popředí začnou dostávat americké prezidentské volby.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

V návaznosti na výše zmíněné vstupujema do nového týdne se silnějším dolarem, který se proti euru dostal pod hranici 1,0800 EURUSD, a je tak nejsilnější od začátku května. Na korunových párech jsme nejcitelnější reakci pozorovali proti dolaru, kde jsme se krátce dostali až nad 22,90 koruny za dolar.

Relativně silná reakce u americké měny nabízí možnost určité korekce. Tento týden nás však ještě čeká zveřejnění americké inflace za květen a zasedání centrální banky. Pakliže by inflace skončila nad očekávání vyššími čísly a z Fedu vyšlo jasné jestřábí poselství naznačující například menší počet snížení sazeb v letošním roce, rizikem by byly další dolarové zisky a vyšší výnosy.

Obě hlavní události se odehrají ve středu, ještě předtím bude v úterý zveřejněna česká inflace, která bude klíčová především pro pár koruna proti euru. Inflace by měla dle trhu meziročně klesnout z 2,9 % na 2,8 %. My očekáváme pokles na 2,7 % a ČNB na 2,5 %.

Zdroj: DailyFx

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, X

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Tržní shrnutí

Zařazenočt 13.06.2024 10:06:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trzni-shrnuti-fed-vysledek-inflace-neprebil-jestrabi-prognoza-nepomohla/
KategorieTržní shrnutí
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=159486

Související témata

Odhady analytiků | Ekonom | Analytici

Výsledky firem - tržby, zisk

Po 10:05 Tržby v Polsku klesly (22.7.2024) (ČSOB-Dealing) Investice
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.