Co očekávat od Bank of Japan❓

Včerejší události ukradla zpráva o CPI v USA a oznámení o politice FOMC. Nižší než očekávané údaje o CPI vyvolaly na trzích silnou holubičí reakci, a přestože nový "dot-plot" FOMC byl spíše jestřábí, nebyl dostatečně jestřábí, aby tyto pohyby na trhu vyvážil. Tím však události centrálních bank nejvyšší úrovně tento týden nekončí - obchodníkům bude během nadcházející asijsko-pacifické seance (obvykle mezi 4:00 a 6:00) nabídnuto politické oznámení Bank of Japan. Pojďme se rychle podívat na to, co Bank of Japan může udělat!

Co trhy očekávají?

Všeobecně se očekává, že Bank of Japan na zasedání tento týden ponechá svou základní úrokovou sazbu beze změny v cílovém pásmu 0,00-0,10 %. Takový výsledek očekává všech 58 ekonomů oslovených agenturou Bloomberg. Peněžní trhy méně než 5% šance, že BoJ na zítřejším zasedání přinese zvýšení sazeb.

Bank of Japan se však může rozhodnout provést změny v nákupu dluhopisů. Konkrétně roste očekávání, že BoJ rozhodne o zpomalení tempa nákupů dluhopisů ze současného měsíčního tempa 6 bilionů JPY (cca 38,2 mld. USD). Více než polovina ekonomů oslovených agenturou Bloomberg očekává, že BoJ nákupy dluhopisů omezí.

Peněžní trhy odhadují zítřejší zvýšení sazeb Bank of Japan na méně než 5 %. Zdroj: ČNB Zdroj: Bloomberg Finance LP

Na další zvýšení sazeb je příliš brzy

Japonská inflace v poslední době výrazně zpomalila, ale zůstává nad cílem, což dává BoJ prostor pro zpřísnění politiky. HDP však v prvním čtvrtletí poklesl a ekonomika potřebuje spíše měnovou podporu než zpřísnění. Proto bude zatím těžké ospravedlnit zvýšení sazeb a očekává se, že Bank of Japan zpřísní politiku omezením nákupů dluhopisů. Ořezání bilance BoJ oznámila již na začátku tohoto roku, obchodníci však budou sledovat tempo snižování. Bank of Japan v současnosti měsíčně nakupuje dluhopisy v hodnotě 6 bilionů JPY (přibližně 38,2 mld. USD). Očekává se snížení na 4 až 5 bilionů JPY, přičemž jakékoli větší snížení by bylo jestřábím scénářem.

Sledovány budou také jakékoli náznaky ohledně dalšího zvýšení sazeb. Trhy v současné době počítají s více než 60% šancí na červencové zvýšení sazeb o 10 bazických bodů. Potvrzení nebo silné náznaky červencového zvýšení podpoří japonské výnosy a JPY. Je však nepravděpodobné, že by se Bank of Japan zavázala k nějakému vývoji sazeb pro druhou polovinu roku a spíše bude zachovávat vyčkávací přístup. Trhy oceňují zpřísnění sazeb o více než 20 bazických bodů do konce roku 2024.

Pohled na graf EURJPY

EURJPY zastavil hlavní růstový pohyb a zahájil korekci směrem dolů. Při pohledu na graf v intervalu H1 vidíme, že se pár po třech neúspěšných pokusech o proražení nad zónu rezistence 170,70 obchoduje níže. Krátkodobá klesající trendová čára a 200hodinový klouzavý průměr (fialová linie) však byly nedávno prolomeny a pár později otestoval rezistenci 170,00. Býkům se nepodařilo udržet momentum a pár korigoval, ale po úspěšném opětovném otestování 200hodinového průměru část ztrát získal zpět.

Jestřábí překvapení ze strany Bank of Japan, jako je rozsáhlé snížení nákupu dluhopisů a potvrzení červencového zvýšení sazeb, může poskytnout JPY určitou podporu a zatlačit EURJPY zpět pod 200hodinový klouzavý průměr. Na druhé straně holubičí překvapení, jako například žádná změna tempa nákupů dluhopisů, může JPY oslabit a posunout pár směrem k nedávným maximům nad 170,00.

Zdroj: xStation5


Zařazenočt 13.06.2024 16:06:00
Zdrojxtb
Originálxtb.com/cz/trzni-analyzy/zpravy-z-trhu/co-ocekavat-od-bank-of-japan
Přílohy
Kategorieforex, economic reports
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.