Olomoucký půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

Olomoucký půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olomouc. Nově se totiž stává dvoudenním běžeckým festivalem. Začíná už dnes, hlavní závod odstartuje v sobotu 15. června v 19 hodin. Trasa zůstala stejná jako v minulých letech. Organizátoři očekávají účast více než 8 tisíc běžců a město se musí připravit na uzavírky některých ulic i změny ve veřejné dopravě.

Startovní místa na půlmaraton už jsou zaplněná. Na startu největšího závodu běžeckého festivalu očekávají organizátoři zhruba šest tisíc běžců. Dalších šest set běžců absolvuje novou pětikilometrovou trať a velkému zájmu se podle organizátorů RunCzech těší i rodinný běh. Celkově by se tak mělo o víkendu v Olomouci ukázat přes 8 000 běžců. „Po krizových letech se lidé zase konečně vrací ke sportu a nechtějí si nechat ujít tak velký běžecký festival,“ komentoval s přesvědčením přípravy primátor Miroslav Žbánek.

Kromě tradičního půlmaratonu organizátoři přidali závod s kratší vzdáleností – Šantovka run 5 km. Pro rodiče s dětmi je připravená DM rodinná míle a pro nejmenší děti závod DM bambini run. V pátek bude po celý den na Výstavišti Flora také Štafeta na vozíku. „Vozíčkářská štafeta se stává nedílnou součástí olomouckého běžeckého festivalu. Město se tak snaží zapojovat veřejnost do podpory lidí s handicapem,“ řekl na tiskové konferenci primátor Miroslav Žbánek.

Na startu půlmaratonu se představí známí evropští běžci. Jedním z nich bude Němec Sebastian Hendel, vítěz loňského půlmaratonu v Olomouci s časem 1:03:55. V ženské kategorii bude favoritkou ukrajinská běžkyně Maryna Nemchenková, která na začátku června trhla nový ženský rekord na půlmaratonové trase v Českých Budějovicích (1:11:26). Trasa v Olomouci zůstala stejná jako předchozí rok. Pořadatelé ale zaměřili svou pozornost na přizpůsobení závodu teplotním podmínkám. „Občerstvovací stanice jsou na trase vždy po dvou a půl kilometru a navíc máme připraveno deset kropících míst,“ řekl marketingový ředitel RunCzech Jiří Nečásek.

Přílohy:

  • Informace k dopravním omezením
  • Mapa závodu

Moravia Sport Expo

Na sportovní veletrh plný soutěží, workshopů a dobrých rad pro výběr sportu a vybavení se mohou návštěvníci v rámci dvoudenního běžeckého svátku těšit na Výstavišti Flora Olomouc. V pátek i sobotu se budou zájemcům zdarma věnovat profesionálové z třiceti sportovních klubů i velkých firem zaměřených na sportovní potřeby.

Při soutěžích mohou děti vyhrát vstupenky do olomoucké zoo, akvaparku, Pevnosti poznání či do sbírkových skleníků ve Smetanových sadech. Stanoviště se soutěžními úkoly najdou u jednotlivých sportovních klubů podle kartičky, kterou dostanou ve foyer pavilonu A ve stánku města Olomouce, které celou akci finančně zastřešuje.

„Nejmladší návštěvníci letošního 9. ročníku veletrhu sportovních potřeb a vybavení Moravia Sport Expo se vedle soutěže mohou těšit i na taneční workshopy s profesionálními lektory z Tanečního klubu Olymp Olomouc, dále na venkovní U rampu či na stanoviště oblíbené pohybové přípravky Svišti v pohybu,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Vedle desítek trenérů dorazí na olomoucké výstaviště i profesionální sportovci, na programu Moravia Sport Expo jsou autogramiády a rozhovory s fotbalisty Sigmy Olomouc a hokejisty z HC Olomouc. Svá čísla a startovní balíčky si tu budou vyzvedávat účastníci letošního Mattoni 1/2Maratonu Olomouc. Připraven je bohatý doprovodný program.

Veletrh se koná v pátek 14. června od 9 do 19 hodin a v sobotu 15. června od 9 do 17 hodin v pavilonu A a v jeho okolí na Výstavišti Flora Olomouc.

Změny v dopravě

Běžecký festival doprovázejí nezbytná dopravní omezení. V době půlmaratonu proto dojde na vybraných linkách MHD k zastavení provozu nebo změně trasy. Pro cestující budou zavedeny náhradní spoje.

K omezení autobusového a tramvajového provozu dojde pouze na nezbytně nutnou dobu v době od 9.15 do 9.50, kdy nebudou obsluhovány autobusové zastávky Tržnice směr Náměstí Hrdinů (označníky „C“ a „D“) a Náměstí Hrdinů označník „G“. V uvedenou dobu budou autobusové linky na Tržnici odbavovat cestující na tramvajové zastávce Tržnice směr Okresní soud a zastávka Náměstí Hrdinů pro linky č. 16, 20, 27 (označník „G“) bude přemístěna vpřed do ulice Legionářská k označníku „H“ (pro linku č. 18).

Tramvajové linky č. 1, 2, 3, 4 a 7 – provoz po 18 hodině předčasně ukončen.

Linka č. 5

Linka bude provozována do cca 18 hodin beze změny a následně budou spoje vedeny v intervalu 15 min. dle výlukového jízdního řádu.

Náhradní tramvajová linka X5

Bude zavedena náhradní tramvajová linka s označením X5, která bude vedena po trase U Kapličky – Trnkova – Envelopa – Hlavní nádraží – Pavlovičky a zpět dle výlukového jízdního řádu.

Náhradní autobusová doprava X2

V trase Neředín, krematorium – Foerstrova – Svornosti – Nádraží město – Neředín, krematorium bude zajištěna náhradní autobusová doprava výlukovými autobusy s označením X2.

Po trase obsluhují výlukové autobusy zastávky následovně:

  • Neředín, krematorium – tramvajová zastávka
  • Hřbitovy – tramvajová zastávka
  • U Kovárny – tramvajová zastávka
  • Foerstrova – zastávka linky č. 27 směr Náměstí Hrdinů
  • Svornosti – zastávka linky č. 27 směr Náměstí Hrdinů
  • Nádraží město – náhradní zastávka u přenosného označníku v ul. Litovelská směr Šibeník (v blízkosti železničního přejezdu)
  • Šibeník – tramvajová zastávka
  • Pražská – tramvajová zastávka
  • U Kovárny – tramvajová zastávka
  • Hřbitovy – tramvajová zastávka
  • Neředín, krematorium – tramvajová zastávka

Náhradní autobusová doprava X4

V trase Nová Ulice – Fakultní nemocnice – Šantovka – Tržnice, plocha – Fakultní nemocnice – Nová Ulice bude zajištěna náhradní autobusová doprava výlukovými autobusy s označením X4.

Po trase obsluhují výlukové autobusy zastávky následovně:

  • Nová Ulice – zastávka Nová Ulice směr Centrum Haná
  • Pionýrská – zastávka linky č. 10
  • Fakultní nemocnice – zastávka linky č. 10
  • Šantovka – tramvajová zastávka linky č. 3 směr Náměstí Hrdinů
  • Tržnice, plocha – zastávka linky č. 61
  • Fakultní nemocnice – zastávka linky č. 10
  • Pionýrská – zastávka linky č. 10
  • Nová Ulice – zastávka Nová Ulice směr Centrum Haná

Autobusový provoz

Od cca 18.30 hod. dojde k omezení na linkách č. 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 a 27 tak, aby od 18.30 hod. nedocházelo ke konfliktům tras půlmaratonu a linek MHD.

Provoz linek č. 11, 25, 26, 50, 51 a 52 nebude běžeckými závody omezen.

Podrobné informace na zastávkových označnících a na: https://www.dpmo.cz/informace-pro-cestujici/aktuality/?id=666

Více na webu RunCzech

Fotografie:

| Poslední úprava: 13. června 2024 (čt)

A.I.

Zařazenočt 13.06.2024 17:06:00
ZdrojOlomouc.eu
Originálolomouc.eu/aktualni-informace/aktuality/29208

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.