Informace k novému stavebnímu zákonu

radnice Brandýs nad Labem


Od 1. 7. 2024 nabývá účinnosti nový stavební zákon č. 283/2021 Sb., který přináší nové a zásadní změny. S tímto datumem je spojena i digitalizace stavebního řízení a územního plánování.


Přínosem nového stavebního zákona má být zjednodušení a zrychlení stavebního řízení. Stavební úřad bude žádosti vyřizovat v novém prostředí – informační systém stavebního řízení (ISSŘ).


Pro stavebníky (žadatele) bude zřízen tzv. „portál stavebníka“. Pro práci s portálem postačí mít podporovaný webový prohlížeč s elektronickou identifikací (např. NIA ID, eObčanku, mobilní klíč eGovermentu, bankovní identitu a kvalifikovaný elektronický podpis). V portálu stavebníka bude moci stavebník získávat podklady – informace o územně plánovací dokumentaci svojí obce, informace o inženýrských sítí, prostřednictvím portálu se může obracet na dotčené orgány a svůj stavební úřad. Bude mít přehled o stavu podaných žádostí a vedených řízení, jichž je účastníkem. Návody, jak se přihlašovat a jak pracovat s portálem stavebníka, jsou ve formě instruktážních videí na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj ČR (https://mmr.gov.cz/cs/ministerstvo/stavebni-pravo/digitalizace-stavebniho-rizeni-v-cr/vzdelavani/instruktazni-videa).


Nový stavební zákon nově vymezuje stavby – drobné stavby (příloha č. 1 zákona), jednoduché stavby (příloha č. 2), vybrané stavby (příloha č. 3), ostatní stavby (stavby nezařazené mezi drobné, jednoduché nebo vyhrazené).
























Stavebník bude žádosti podávat buď elektronicky prostřednictvím portálu stavebníka nebo v listinné podobě. Formuláře žádosti a formulář návrhu stanoví prováděcí právní předpis (nebude-li nová vyhláška účinná k 1. 7. 2024, bude platit stávající vyhláška, stávající žádosti). Nejpozději s podáním žádosti vloží stavebník projektovou dokumentaci nebo dokumentaci pro povolení záměru do evidence elektronických dokumentací (nebude-li splněno, stavební úřad žádost odloží ). Dokumentace pro povolení záměru, která nemusí být zpracována autorizovanou osobou (projektantem), vloží do evidence elektronických dokumentací stavební úřad, neučiní-li tak společně se žádostí stavebník.

V současné době vznikají nové prováděcí předpisy, neboť doposud nejsou potřebné prováděcí předpisy k dispozici. Do doby nabytí účinnosti nových prováděcích předpisů zůstávají v platnosti stávající vyhlášky č. 501/2006 o obecných požadavcích na využívání území, č. 503/2006 („formulářová“) a č. 268/2009 o obecných technických požadavcích na stavby. Rovněž projektová dokumentace zpracovaná podle stávajících právních předpisů bude akceptována (nejpozději do 30. 6. 2027).



Odkazy

  • Informace k novému stavebnímu zákonu [PDF, 239 kB]
Zodpovídá: Lukáš Margeta
Vytvořeno / změněno: 14.6.2024 / 20.6.2024


Zařazenopo 01.07.2024 14:07:00
ZdrojBrandýs nad Labem
Originálbrandysko.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=904&id=66274


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.