Investiční plány: rozvoj Piaristické koleje

ikona - logo aktuální verze
Piaristická kolej v Benešově, s historií sahající až do 18. století, není pouze kulturní památkou, ale také široce využívanou městskou budovou. Vzhledem k její velikosti a celkovému stáří se však údržba budovy neobejde bez každoročních několikamiliónových investic. Aby dalo město Benešov vyniknout historické hodnotě objektu a budovu koleje také více přizpůsobilo současným potřebám, vynaloží na rekonstrukční práce jen v roce 2024 odhadem 14 miliónů korun.
Mezi plánovanými akcemi je např. proměna dvorany, revitalizace tzv. rajské zahrady nebo příprava prostor pro Muzeum Podblanicka.

„Uvědomujeme si hodnotu Piaristické koleje, a proto se ji snažíme nejen udržovat, ale také rozvíjet. Našim cílem je, aby co nejlépe sloužila mnoha nájemcům, kteří působí v nebytových prostorách, ale do budoucna také veřejnosti,“ vysvětluje místostarosta Benešova Roman Tichovský. Piaristická kolej totiž disponuje jedinečným umístěním v centru města a díky tomu má obrovský potenciál stát se kulturním a společenským centrem. Dopravně je dobře dostupná a nachází se na pěších trasách vedoucích přes centrum. V současné době jsou však venkovní prostory v nevyhovujícím technickém i estetickém stavu.

Letos z těchto důvodů již došlo k repasování oken směřujících do dvorany v Tyršově ulici a město Benešov dále plánuje tamtéž obnovit fasádu a vyměnit vchodové dveře. Následně zrekonstruuje křídlo v prvním patře, kde vznikne nový blok kancelářských místností, a zahájí rekonstrukci prostor určených Muzeu Podblanicka. Původní sídlo na Malém náměstí v Benešově již muzeum uvolnilo pro potřeby Muzea umění a designu Benešov. „Věříme, že tato iniciativa oživí budovu koleje novým kulturním obsahem a může přispět také k rozvoji místního turismu,“ doplňuje Roman Tichovský.

Pro následující rok jsou naplánovány další investiční akce, jako je rekonstrukce suterénu západního křídla (rovněž pro Muzeum Podblanicka), úprava nádvoří a proměna rajské zahrady. Oba venkovní prostory by měly být dle studie z roku 2022 více zpřístupněny veřejnosti, aby v nich bylo možné trávit volný čas nebo pořádat neformální kulturní akce (např. trhy nebo divadla). Co se dvorany týče, zmíněná studie navrhuje úpravu prostoru do jednoduché a zároveň reprezentativní podoby, a pro zajímavost počítá také s vodním prvkem. Příjemné těžiště již nyní tvoří stará moruše, která bude do budoucna zachována. Ze zmíněné studie se odrazí projektová dokumentace, která bude letos zpracována, a poté město Benešov vybere dodavatele na realizaci.

Současný stav
Areál Piaristické koleje má celkovou plochu téměř 3400 metrů čtverečních. V přízemí koleje se nachází 30 místností, v prvním patře dalších 20. Momentálně je budova využívána jako multifunkční prostor, kde působí nejrůznější nájemci, a to včetně boxing gymu, mateřského centra a jazykové školy. Z nebytových prostor je nyní volná pouze jedna kancelář, což dokládá, že je o prostory koleje zájem.

Historický kontext
Zdroj: Studie Piaristické zahrady, studio AND, spol. s. r. o., architektonický ateliér, 2022

Počátkem 18. století přichází na pozvání šlechtice Františka Karla Leopolda Přehořovského piaristický řád do Benešova. V letech 1705-1710 byl postaven barokní areál koleje a kostel sv. Anny. Chrám na křížovém půdorysu dominuje městu a je jedním z jeho symbolů. Autorem plánů pro stavbu je architekt italského původu Giovanni Batista Alliprandi. Kolej tvořila kvadraturu a její součástí byl rajský dvůr. V jižním křídle byl refektář (1np) a studijní knihovna (2np). Později bylo dostavěno západní křídlo. O další rozvoj koleje v 18. století se zasloužil hrabě Jan Josef z Vrtby. V koleji byla základní škola a gymnázium a fungovala zde také lékárna. Na konci 19. století byla kolej pro nedostatek vyučujících zrušena. Před 2. světovou válkou zde krátce působili jezuiti a po ní v koleji sídlily úřady a kanceláře. Město Benešov Piaristickou kolej zakoupilo v roce 2021, kostel sv. Anny však zůstává majetkem Římskokatolické církve. Kostel sv. Anny s kolejí jsou kulturní památkou.

Budova Piaristické koleje (archiv města Benešov)
kolej
Zodpovídá: Mgr. Tereza Lípová
Vytvořeno / změněno: 14.6.2024 / 14.6.2024


Zařazenopá 14.06.2024 11:06:00
ZdrojBenešov
Originálbenesov-city.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=219&id=109478

Související témata



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.