Tržní shrnutí: Bude dolar ještě dražší?

Tržní shrnutí: Bude dolar ještě dražší?

Roklen24
07:14 18. června 2024

Klíčové body

  • Vítejte v tržním shrnutí skupiny Roklen, ve kterém tým traderů, ekonomů a analytiků řeší nejen pohyby vybraných měn, ale i další zajímavosti ze světa ekonomiky a financí!
  • Shrnutí je aktualizováno průběžně každý obchodní den dle událostí.
  • Tržní shrnutí z předchozích týdnů najdete zde.
Zdroj: Depositphotos

V úterý 18. června 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,64-24,77

USDCZK: 22,92-23,18

EURUSD: 1,0667-1,0756

Směňujte online na RoklenFx!

Začátek týdne se nesl v duchu mírně rostoucích evropských i amerických výnosů, které dnes ráno pohyb lehce korigují. Dolar se po krátkém zpevnění pod 1,0700 za euro posunul nad tuto hranici. Oslabení americké měny ve prospěch evropské podpořilo měny regionu. Jediná koruna se pohybovala spíše do strany kolem hranice 24,70 za euro. Proti dolaru zpevnila pod 23,05.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Z domácích dat by zveřejněn index cen výrobců, který klesl nad očekávání více jak v meziměsíčním, tak i meziročním srovnání. Dokreslil tak oslabující inflační prostředí, které nahrává dalšímu snižování sazeb. K tomu se v pondělí vyjádřila viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová, která se bude, jak uvedla pro agenturu Reuters, na červnovém zasedání rozhodovat mezi snížením sazeb o 50, nebo 25 bodů. Pro zmírnění úprav podle ní hovoří například oproti prognóze silnější koruna, pro zachování půlprocentních změn naopak perzistentní vývoj inflace sektoru služeb. Zamrazilová tak doplnila slova guvernéra Michla z minulého týdne, který nevyloučil pokračování v úpravách po 50 bodech. My očekáváme, že ve výsledku převáží většina hlasující pro 25 bodů.

Dnes nás na evropské půdě čeká finální potvrzení květnové inflace eurozóny a německý ZEW index. V USA budou zveřejněny maloobchodní tržby a průmyslová produkce. Zvýšenou pozornost budeme věnovat především tržbám, které by z pohledu tvrdých dat měly více napovědět o kondici amerického spotřebitele, jenž zůstává klíčovým prvkem výkonu největší ekonomiky světa.

Pondělí 17. června 2024

V pondělí 17. června 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,67-24,81

USDCZK: 23,01-23,28

EURUSD: 1,0641-1,0730

Směňujte online na RoklenFx!

Dolar v závěru minulého týdne zpevnil na nejsilnější hodnoty od začátku května. Kurz překonal hranici 1,0700 za euro, nad kterou se však později opět přehoupnul. Silnější americká měna a oslabující euro se podepsaly na vývoji měn regionu, které rovněž oslabily. Koruna se drží nad 24,70 za euro, proti dolaru se krátce dostala až úrovni 23,20.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Měnový pár dolar proti euru během minulého týdne zcela smazal oslabení, které přišlo v návaznosti na nad očekávání slabší inflace za květen. Částečně mu pomáhá i evropské politické dění, kde bylo hlavní událostí vyhlášení předčasných parlamentních voleb ve Francii. Trh rovněž řeší výhled sazeb, kde Fed představil prognózu o jednom snížení v letošním roce, zatímco tržní predikce pracuje se zhruba dvojím snížení o cca padesát bodů.

Americké výnosy minulý týden klesly. Dvouletý se dostal k hranici 4,7 % a desetiletý pod 4,3 %. U obou jde o nejnižší hodnoty z přelomu března a května. V Evropě jsme naopak pozorovali nárůst výnosů zejména ve Francii, kde se rozdíl mezi výnosem desetiletého francouzského a německého výnosu dostal nad 80 bodů. Historicky jde o nejvyšší hodnotu od roku 2017 a 2012 (viz graf níže)

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Může americká měna ještě více zpevnit? V tuto chvíli jí podle nás nejvíce nehrává evropské politické dění, kde platí čím více nervozity, tím větší potenciál slabšího eura podepisující se rovněž na ještě slabších měnách regionu. Proti dolaru naopak hrají možná nad očekávání slabší data potvrzující zpomalující ekonomiku. jejich vyplnění by znamenalo hodnoty nad 1,0700 za euro.

Tento týden nás bude zajímat především výsledek amerických maloobchodních tržeb a průmyslu za květen. Horší než tržním konsensem očekávaná data by byla důvodem pro podporu predikce vícero snížení sazeb v letošním roce, než ukazuje aktuální prognóza centrální banky. Nejvíce pozornosti budeme věnovat tržbám, jelikož je to právě americký spotřebitel, u kterého v poslední dobou pozorujeme zhoršení nálady. Jedním z důkazů je i zhoršení indexu Michiganské univerzity. V pátek zveřejněná data ukázala výrazný pokles nálady u hodnocení současné situaci i té budoucí.

Na domácím poli bude dnes zveřejněn index cen výrobců, který by měl napovědět více k české inflační situaci. Stále očekáváme, že ČNB na červnovém zasedání snížení tempo snižování sazeb z 50 bodů na 25, byť guvernér Michl nedávno zcela nevyloučil zachování změn na úrovni půl procentního bodu. V rámci Evropy bude ve středu zveřejněna britská inflace a ve čtvrtek zasedá britská centrální banka a její švýcarská kolegyně. První zmíněná ponechá sazby beze změny, i vinou blížících se předčasných voleb, druhá by naopak mohla doručit snížení úroků o 25 bodů. Zržní konsensus však očekává stabilitu.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, X

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Tržní shrnutí

Zařazenoút 18.06.2024 07:06:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trzni-shrnuti-bude-dolar-jeste-drazsi/
KategorieTržní shrnutí
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=159772
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.