Kulatý stůl na téma Role občanské společnosti při posilování demokracie

V pátek 14. června 2024 se v Lichtenštejnském paláci uskutečnil expertní kulatý stůl na téma Role občanské společnosti při posilování demokracie. Cílem akce, pořádané zmocněnkyní vlády pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou, bylo diskutovat o hlavních přínosech občanského sektoru pro demokratické vládnutí a identifikovat klíčové aktivity pro jeho rozvoj.

Program zahrnoval tři hlavní bloky. První se zaměřil na úspěchy a nezastupitelnou roli nestátních neziskových organizací (NNO) ve společnosti. Druhý blok se věnoval výzvám a potřebám občanského sektoru v turbulentním světě a jeho vývoji do budoucna. Odpolední část pak nabídla diskuzní workshopy, kde účastníci navrhovali konkrétní opatření pro Akční plán na léta 2025-2027 ke Strategii spolupráce veřejné správy s nestátními neziskovými organizacemi.

Mezi panelisty se objevily významné osobnosti z řad neziskového sektoru, veřejné správy i médií, včetně hostů ze Slovenska. Akce se zúčastnilo téměř 100 zástupců občanských organizací, veřejné správy a dalších odborníků.

V prvním bloku vystoupila kromě zmocněnkyně vlády pro lidská práva také hostka ze Slovenska Katarína Batková, ředitelka Via Iuris, Martina Břeňová, výkonná členka Nadace OSF a členka Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, Lucie Poláková z Komunitního osvětového společenství z.s., David Klimeš, novinář a výkonný ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a Jaromír Mazák, ředitel výzkumu STEM.

Kulatý stůl na téma Role občanské společnosti při posilování demokracie
Kulatý stůl na téma Role občanské společnosti při posilování demokracie

V druhém bloku vedli panelovou diskuzi Monika Ladmanová, vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR, Karel Blaha, náměstek ministra pro legislativu, Viktor Kundrák, ředitel odboru lidských práv a ochrany menšin Úřadu vlády ČR, Filip Vagač, bývalý slovenský zmocněnec vlády pro rozvoj občanské společnosti, Branislav Jakabovič, konzultant a předseda správní rady Učitel naživo, Vendula Menšíková, koordinátorka Sítě k ochraně demokracie a Jana Miléřová, nastupující ředitelka Glopolis o.p.s.

Kulatý stůl na téma Role občanské společnosti při posilování demokracie
Kulatý stůl na téma Role občanské společnosti při posilování demokracie

V diskuzních blocích zaznělo opravdu mnoho zajímavých a podnětných myšlenek, které většinově poukazovaly na úzké propojení moderní liberální demokracie a fungující občanské společnosti. Na společném vztahu státu a občanského sektoru v ČR je třeba i nadále pracovat, ale je vidět ochota spolupracovat na obou stranách. Občanský sektor by ale neměl spoléhat jen na partnerství se státem. Po zásadních politických změnách může snadno dojít k erozi funkčního partnerství. Občanský sektor musí vystupovat jednotně, neměl by dopustit snahy o štěpení na „přínosné“ a „nepolitické“ organizace a ty „politické“, které se snaží ovlivňovat tvorbu veřejných politik a začít vést diskuse o podobě případné krizové komunikace. Stejně tak by se neziskové organizace měly zaměřit na budování vztahů se svými dárci, podporovateli, klienty a obecně komunitou, ve které působí a více se obracet přímo na veřejnost a lépe komunikovat své přínosy pro celou společnost. Důležitou roli může hrát i soukromý sektor, který umožní občanskému sektoru zachovávat si nezávislost na (finančních zdrojích) státu.

V rámci odpoledních workshopů pak zazněla celá řada konkrétních nápadů, co dělat na nejbližší období. Všechny podněty využijeme při tvorbě Akčního plánu na období 2025-2027.

Kulatý stůl na téma Role občanské společnosti při posilování demokracie
Kulatý stůl na téma Role občanské společnosti při posilování demokracie
Těšíme se na další spolupráci a společné hledání cest k posílení demokracie prostřednictvím aktivního občanského sektoru.

Pracujeme na krátkém souhrnu z Kulatého stolu. Předpokládáme, že bude k dispozici v průběhu léta.

Sledujte nás také na Facebooku/lidská práva a sociálních sítích zmocněnkyně vlády pro lidská práva.


Zařazenopo 17.06.2024 13:06:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/ppov/rnno/aktuality/kulaty-stul-na-tema-role-obcanske-spolecnosti-pri-posilovani-demokra...
KategorieAktuality
Autorposta@vlada.cz (Vláda ČR)

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.