110 let divadla Jiskra vyvrcholilo nejvyšším loutkářským oceněním pro členy

110 let divadla Jiskra vyvrcholilo nejvyšším loutkářským oceněním pro členy

110 let divadla Jiskra vyvrcholilo nejvyšším loutkářským oceněním pro členyPražské amatérské loutkové divadlo Jiskra slaví 110 let od svého vzniku! Je nejstarší svého druhu v Praze a druhé nejstarší tohoto typu v Česku. Starší mají pouze v Lounech. Členové divadla Jiskra v sobotu obdrželi „Zlatý odznak J. K. Tyla“ za dlouhodobou všestrannou službu loutkovému divadlu. Jde o nejvyšší ocenění loutkářů v České republice.

Už od počátku fungovalo jako amatérské na bázi dobrovolnictví a tak dělá radost dětem i dospělým po mnoho generací. Aby mohlo divadlo fungovat, dlouhodobě ho podporuje městská část Praha 8, kde má divadlo svou domovskou scénu.
Amatérské divadlo Jiskra založil v roce 1913 kobyliský patriot Karel Hacker, který pro svou scénu dokonce zakoupil celou budovu.
"Celou dobu, celou existenci pracujeme na bázi dobrovolnictví, takže jsme všichni amatéři a děláme to pro dobrý pocit. Základem našeho repertoáru jsou ta představení, která vznikla v rámci celého období našeho divadla," řekl Jiří Krása, principál loutkového divadla Jiskra.
První představení divadlo odehrálo v listopadu 1913, ale protože v listopadu nebývá ani zdaleka tak pěkné počasí jako v červnu, velkolepé oslavy byly přesunuty právě na tento měsíc a podle toho, jak se všichni bavili, to určitě nikomu nevadilo.

"Tím dneškem chceme příjemně zakončit a tady se setkat s přáteli, kolegy, loutkáři a i s našimi rodinami, které nás v té naší loutkové činnosti podporují," dodal Jiří Krása.

Součástí sobotních oslav byla i velmi významná událost pro Jiřího Krásu, principála divadla Jiskra a Martina Möglicha, člena divadla. Oba jsou zároveň loutkovodiči a oba obdrželi svého „loutkářského Oscara“, tedy nejvyšší ocenění loutkářů v České republice „Zlatý odznak J. K. Tyla“ za dlouhodobou všestrannou službu loutkovému divadlu. Ocenění jim předával starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).
"Soubor Jiskra - loutkové divadlo je naše domovská scéna, která je s městskou částí spjatá už od počátku, divadlo Jiskra je na tom stejném místě už 110 let, je to amatérské loutkové divadlo, ale i přesto jsou ty pohádky a divadelní kusy, které nastudovali, velice profesionální a jsme moc rádi, že sídlí v našem Divadle Karla Hackera a že je o ta představení veliký zájem," řekla Jana Solomonová (ANO), radní MČ Praha 8.

Nejčastějšími návštěvníky divadla jsou samozřejmě rodiny s dětmi. Představení také hodně navštěvují mateřské školy a o víkendech pak veřejnost. Nezbývá tak než popřát loutkovému divadlu Jiskra mnoho dobrého do dalších let a aby všem dále vydržel potřebný elán a nadšení. Dětští diváci to určitě ocení.


Dostávejte aktuality na váš e-mail.
Každý den zasíláme všechny novinky z webu v jedné přehledné zprávě.









Zařazenopo 17.06.2024 15:06:00
ZdrojPraha 8
Originálpraha8.cz/110-let-divadla-Jiskra-vyvrcholilo-nejvyssim-loutkarskym-ocenenim-pro-cleny-1.html
Přílohy

Související témata

Divadlo Archa
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.