Stavba suchého poldru Kutřín pokračuje



Státní podnik Povodí Labe a stavební firma Budimex obnovili výstavbu suché nádrže Kutřín mezi Skutčí a Prosečí. Předpokládané dokončení je plánováno na duben 2027. Slavnostního obnovení stavby se za Pardubický kraj zúčastnil hejtman Martin Netolický, který zdůraznil důležitost stavby pro zajištění protipovodňové ochrany v povodí Novohradky.

„Pro Pardubický kraj je to jedna z mimořádně důležitých staveb v oblasti vodního hospodářství, protože když se objeví větší úhrn srážek na poměrně malém území, problémy jsou enormní a třetí povodňový stupeň nastává v oblasti Luže na toku Novohradky prakticky pokaždé. Mezi roky 2021 a 2024 se ukázalo, že tato stavba je potřebná a to, že už měla stát, je skutečnosti. Chtěl bych poděkovat jak panu řediteli Povodí Labe, tak panu ministrovi, protože se podařilo definitivně rozhodnout, že se bude v Kutříně pokračovat, a že finanční prostředky budou zajištěny na celé dokončení stavby. Když jsem s panem ředitelem Povodí Labe i s panem ministrem opakovaně setkával, tak poldr Kutřín byl jedním z našich společných témat," uvedl hejtman Martin Netolický. „Jedná se jednoznačně o dobrou zprávu pro občany, kteří bydlí jednak směrem dolů po toku Krounky a Martinského potoka, ale také pro občany na toku řeky Novohradky, protože poldr by měl zvládnout zadržet stoletou vodu, jelikož má retenční kapacitu 3,6 milionů kubíků. S ohledem na finanční rozsah je to jednoznačně největší stavba svého druhu na území Pardubického kraje a pevně věřím, že se nebudou opakovat problémy s dramatickým nárůstem cen stavebních prací, kvůli kterým byla v minulosti rozvázána smlouva s původním dodavatelem,“ doplnil hejtman Martin Netolický, vedle kterého se znovuobnovení stavebních prací zúčastnili také ministr zemědělství Marek Výborný, ředitel Povodí Labe Marián Šebesta nebo polský velvyslanec v České republice Mateusz Gniazdowski.

Poldr Kutřín je v Zásadách územního rozvoje Pardubického kraje vymezen jako veřejně prospěšná stavba a je také prioritou státního podniku Povodí Labe i obyvatel chráněných obcí. Smluvní cena dle smlouvy o dílo je 564,5 milionů korun bez DPH. Systém financování bude po dohodě s Ministerstvem zemědělství a Státním fondem životního prostředí zajištěn z prostředků Operačního programu Životní prostředí, kde bylo schváleno financování stavebních nákladů akce ve výši 300 milionů korun s tím, že projekt bude kofinancován z prostředků Ministerstva zemědělství z dotačního programu „Podpora prevence před povodněmi V“ a finanční spoluúčastí státního podniku Povodí Labe, jako investora.


Zařazenopo 17.06.2024 00:06:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125202/stavba-sucheho-poldru-kutrin-pokracuje

Související témata

Jiří Suchý
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.