Fitch zlepšila výhled polské ekonomiky, letošní růst odhaduje na 2,8 procenta

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes zlepšila výhled polské ekonomiky na letošní i příští rok. Agentura nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) Polska se v letošním roce zvýší o 2,8 procenta, zatímco dosud letošní růst odhadovala na 2,2 procenta. Odhad růstu na příští rok zvýšila na 4,3 procenta z dosavadních 3,2 procenta, informovala agentura PAP.

Fitch dnes uvedla, že ke zlepšení výhledu přispěl překvapivě příznivý hospodářský vývoj na začátku letošního roku a odolnost domácí ekonomiky. Upozornila, že dvouciferné tempo růstu nominálních mezd, zvýšení sociálních dávek a výrazný pokles inflace podporují výdaje domácností.

Soukromé investice sice podle agentury Fitch zůstávají slabé, celkový objem investic by však v letošním roce měly podpořit zvýšené vojenské výdaje a větší čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie.

Vzhledem k příznivému vývoji HDP a předpokládanému vzestupu inflace se agentura Fitch domnívá, že polská centrální banka ve zbytku letošního roku ponechá svou základní úrokovou sazbu na 5,75 procenta. V příštím roce pak očekává snížení hlavní sazby celkem o jeden procentní bod.

Inflace v Polsku se loni v únoru vyšplhala až na 18,4 procenta, od té doby už ale výrazně klesla a dostala se do cílového rozpětí polské centrální banky, které činí 1,5 až 3,5 procenta. V květnu ale meziroční růst spotřebitelských cen v Polsku zrychlil na 2,5 procenta z dubnových 2,4 procenta. Inflace se tak zvýšila druhý měsíc za sebou.

Centrální banka loni v září začala v reakci na pokles inflace snižovat úrokové sazby. Základní sazbu nejprve zredukovala o 0,75 procentního bodu a v říjnu ji snížila o čtvrt procentního bodu. Od té doby ji ale drží beze změny na 5,75 procenta.

Fitch se nyní v odhadu letošního růstu polské ekonomiky shoduje s květnovou prognózou Evropské komise (EK). Ve výhledu na příští rok je však ratingová agentura optimističtější než EK, která očekává růst HDP o 3,4 procenta.

Komise ve své jarní prognóze rovněž předpověděla, že růst české ekonomiky bude v letošním roce činit 1,2 procenta a v roce příštím zrychlí na 2,8 procenta.


Zařazenoút 18.06.2024 17:06:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5946756/fitch-zlepsila-vyhled-polske-ekonomiky-letosni-rust-odhaduje-na-28-p...
KategorieEkonomika, Úrokové sazby
AutorČTK
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.