Inflace v Evropě roste. Máme se obávat?

Inflace v Evropě roste. Máme se obávat?

Antonín Hudec
08:44 19. června 2024

Klíčové body

  • Inflace v eurozóně v květnu meziročně vzrostla z 2,4 % na 2,6 %. Jedná se o první letošní meziroční růst cenové hladiny.
  • Inflační tlaky jsou tvořeny zejména v sektoru služeb. Jádrová inflace dosáhla 2,9 %.
  • Maloobchodní tržby ve Spojených státech nedopadly podle očekávání. Dolar oslabil nad 1,0740 EURUSD.
Zdroj: Depositphotos

Inflace v eurozóně roste. I přes restriktivní měnové podmínky přetrvává vysoká cenová hladina ve službách, což se propisuje do celkové inflace. Pravděpodobně se nejedná o nastolení nového inflačního trendu. ECB však bude přicházející data bedlivě sledovat a podle toho řídit monetární politiku. Další rozvolňování měnových podmínek v Evropě bude určitě opatrné.

Po sérii pěti po sobě jdoucích měsíců dezinflace či stagnace cenové hladiny v meziročním srovnání přinesl květen růst cenové hladiny. V meziročním srovnání inflace v eurozóně vzrostla z 2,4 % na 2,6 %, dle tržního očekávání. V Evropské unii pak inflace vzrostla z 2,6 % na 2,7 %. Nejnižší meziroční harmonizovanou inflaci mělo Lotyšsko (0,0 %), Finsko (0,4 %) a Itálie (0,8 %), nejvyšší harmonizovaná cenová hladina je v současnosti v Rumunsku (5,8 %), Belgii (4,9 %) a v Chorvatsku (4,3 %). Největší podíl na květnové inflaci má sektor služeb, který se podílí 183 bazickými body na celkové meziroční inflaci. To se samozřejmě odráží i v hodnotě jádrové inflace, která v květnu vzrostla z 2,7 % na 2,9 %, a tudíž se drží na stále vysokých úrovních.

Je tohle důvod k obavám? Zatím nikoliv. ECB počítá s tím, že cesta k inflačnímu cíli bude krkolomná a nelze očekávat lineární návrat ke 2 %. Podle základního scénáře by cenová hladina neměla vzrůst na vyšší úrovně, ani se ustálit u těchto vysokých úrovních. Americký scénář by se v Evropě konat neměl. I proto ECB již začátkem června snížila úrokové sazby o čtvrtinu procentního bodu a započala tím cyklus snižování. Přesto očekáváme opatrnost ze strany centrální banky. Na červencovém zasedání pravděpodobně přijde úroková pauza.

Současně s inflací byl včera zveřejněn ZEW index ekonomického sentimentu. Ten v eurozóně předčil své očekávání, když vzrostl ze 47 bodů na 51,3 bodu. Trhy očekávaly menší růst na úroveň 47,8 bodu. V Německu dopadl ZEW index o něco hůře. Sice vzrostl ze 47,1 na 47,5 bodu, ale očekáván byl růst až na 50 bodů. Na inflaci a ZEW index devizové trhy příliš nereagovaly. Odpoledne negativně překvapily americké maloobchodní tržby. Ty v květnu sice vzrostly meziměsíčně z -0,2 % na 0,1 %, ale očekáváný byl růst až k 0,2 %. Meziročně tržby klesly z 3 % na 2,3 %. To indikuje trend klesající spotřeby. Zelené bankovky reagovaly oslabením nad 1,0740 EURUSD.

Dnes bude kvůli státnímu svátku v Americe nižší likvidita na trzích. V nočních hodinách byl zveřejněn zápis z posledního zasedání Bank of Japan. Dnes ráno jsme se dočkali dat ohledně inflace ve Velké Británii. Dle konsensu meziroční cenová hladina klesla na 2% cíl a nachází se zde poprvé od července 2021. Na zítřejší zasedání Bank of England by to však žádný vliv mít nemělo. Stále očekáváme stabilitu sazeb i kvůli přetrvávající vysoké jádrové inflaci.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0731 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 105,28 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0671 do 1,0757 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 24,83 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,14 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,76 až 24,90 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,98 do 23,24 USDCZK.

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenost 19.06.2024 08:06:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/inflace-v-evrope-roste-mame-se-obavat/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorAntonín Hudec
guidhttps://roklen24.cz/?p=159877
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.