Město Dvůr Králové nad Labem znovu žádá o dotaci na výstavbu kanalizace ve Verdeku

Město Dvůr Králové nad Labem dlouhodobě připravuje projekt k vybudování gravitačně-tlakové splaškové kanalizace v městské části Verdek včetně veřejné části přípojek pro připojení tamních obyvatel. Kanalizace by měla měřit 7 km a být napojena na centrální čistírnu odpadních vod.

Koncem září 2023 město požádalo o dotaci EU ze Státního fondu Životního prostředí ČR. Jedním z důvodů bylo i prověřit možnost spolufinancování tohoto důležitého, ale zároveň finančně nákladného projektu. „Přestože žádost o podporu měla požadované parametry a splnila všechny podmínky výzvy, došlo k vyčerpání alokovaných finančních prostředků. Požadavků o dotaci byl totiž pětinásobek oproti alokovaným prostředkům, náš projekt tak nakonec nebyl z této výzvy podpořen, ale zařazen do tzv. zásobníku,“ vysvětluje místostarosta Jan Helbich a pokračuje: „Ministerstvo životního prostředí však vypsalo novou výzvu z národních prostředků , která se vztahuje právě na nepodpořené projekty ze zásobníku. Přestože je v tomto programu výše maximální podpory, kterou můžeme získat, zhruba o 19 mil. Kč nižší, výhodou je jistota získání dotace. Proto jsme se rozhodli žádost o podporu znovu podat. Navíc se předpokládá, že minimálně další dva roky ministerstvo životního prostředí žádané další dotační výzvy na podporu vodohospodářských projektů nebude vyhlašovat.“ Podaná žádost města již prošla formální kontrolou a postoupila do hodnocení.

S ohledem na předpokládanou výši investičních nákladů, které činí zhruba 204 mil. Kč, by mohlo město Dvůr Králové nad Labem z dotace získat až 114 mil. Kč, tedy 60 % celkových způsobilých výdajů na stavbu. Vlastní zdroje města by tedy činily zhruba 90 mil. Kč. „Jedná se o předpoklad, reálná výše nákladů na stavbu bude samozřejmě záviset na rozpočtu, který vzejde z výběrového řízení na zhotovitele stavby,“ podotýká místostarosta Jan Helbich.

Osadní výbor Verdek byl o celé situaci informován, obyvatelé této městské části totiž o vybudování kanalizace dlouhodobě usilují. „Verdek není v současnosti na kanalizační systém napojen a odpadní vody jsou částečně vyváženy na centrální čističku, částečně po předčištění v septicích zasakovány nebo vypouštěny systémem odvádění dešťových vod,“ uvedl již dříve místostarosta Jan Helbich.

Miroslava Kameníková

Zařazenost 19.06.2024 14:06:00
ZdrojDvůr Králové nad Labem
Originálmudk.cz/cs/rozvoj/aktualne/mesto-dvur-kralove-nad-labem-znovu-zada-o-dotaci-na-vystavbu-kanalizace-v...
guidwww.mudk.cz clanek 355651

Související témata

Román Král | Povodně | Petr Král


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.