Zastupitelé Prahy 8 dnes schválili ocenění Čestné občanství městské části Praha 8 třem osobnostem

Zastupitelé Prahy 8 dnes schválili ocenění Čestné občanství městské části Praha 8 třem osobnostem

Čestnými občany Prahy 8 pro rok 2024 se staly tyto osobnosti: Pan Jiří Pavel Kafka, pan Martin Hof a pan Jan Švadlenka. Slavnostní akt udílení ocenění proběhne tradičně v září v obřadní síni Libeňského zámku.

„Udílením čestných občanství chceme oceňovat osobnosti, které se zvlášť významným způsobem zasloužily jak o celospolečenský přínos, tak o rozvoj, prospěch a dobré jméno osmé městské části. Jde o projev úcty za celoživotní zásluhy,“ říká starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) s tím, že ho těší, že se tato tradice v Praze 8 ujala.

Prvním Čestným občanem Prahy 8 se stal lékař z Nemocnice Na Bulovce MUDr. Josef Hercz, plk. v.v. už v roce 2005. Poté nastala mnohaletá pauza a na udílení se navázalo až v roce 2016. Od té doby se jedná o každoroční ocenění.

Čestné občanství městské části Praha 8 uděluje Zastupitelstvo městské části na základě § 10 odst. (2) a ve smyslu § 89 odst. (1) zákona č. 131/2000 Sb. o hl. m. Praze jako projev úcty a ocenění za hrdinství, osobní statečnost, celoživotní zásluhy a mimořádné umělecké výkony.


Medailonky Čestných občanů MČ Praha 8 pro rok 2024:

Jiří Pavel Kafka (* 2.5.1924)
Podplukovník v.v. Jiří Pavel Kafka je český válečný veterán z druhé světové války, poslední žijící letec RAF. Narodil do židovské rodiny 2. května 1924, letos se tedy dožívá 100 let. Na konci června 1939 se spolu se sourozenci dostal dětským transportem Nicholase Wintona do Anglie, kde o tři roky později vstoupil ve svých 18 letech do Československé armády. Následně byl vybrán do Royal Air Force, kde sloužil jako palubní střelec a radista u 311. československé bombardovací perutě. Po válce žil v Československu (1945–1947), Anglii (1947–1960; 1968–1990) a Izraeli (1960–1968). Po sametové revoluci se přestěhoval zpět do Prahy.
V roce 2023 obdržel od českého prezidenta Petra Pavla medaili Za hrdinství.

Martin Hof (* 21.9.1962)
Profesor Martina Hof je dlouholetým ředitelem Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského na Ládví, je zároveň občanem Prahy 8, v níž bydlí od 90. let. Martin Hof získal za své vědecké úspěchy různá ocenění, např. Cenu Akademie věd či cenu Praemium Academiae, ale také např. Ioannes Marcus Marci medaili za úspěchy ve fluorescenční spektroskopii či medaili Emila Votočka za významný příspěvek k rozvoji vědy a vzdělanosti. Narodil se v německém Friedbergu, má české a německé občanství.

Jan Švadlenka (* 29.12.1963)
Jan Švadlenka je bývalý ligový fotbalista SK Slavia Praha, dnes sochař, básník, hudební skladatel. Ve své době byl považován za nejtvrdšího hráče Slavie. Celý život žije na Praze 8 u Ďáblického háje. Po skončení fotbalové kariéry (ze zdravotních důvodů) se zabýval tvorbou kožených koláží v kombinaci s různými materiály. Postupně přešel k sochám. Je převážně autodidakt, přesto je v současné době je uznávaným sochařem. Jeho sochy vlastní mj. režisér Juraj Jakubisko, který sochu „Zasněná“ umístil do svého filmu Post coitum a jeho metrové šachy použil ve svém filmu Bathory. Je i autorem dvou básnických sbírek a textařem vlastních romanticky laděných písní a zároveň i jejich interpretem.


Další informace na https://www.praha8.cz/Cestni-obcane-Prahy-8.html


Dostávejte aktuality na váš e-mail.
Každý den zasíláme všechny novinky z webu v jedné přehledné zprávě.




Každý den zasíláme všechny novinky z webu v jedné přehledné zprávě.




Zařazenost 19.06.2024 14:06:00
ZdrojPraha 8
Originálpraha8.cz/Zastupitele-Prahy-8-dnes-schvalili-oceneni-Cestne-obcanstvi-mestske-casti-Praha-8-trem-oso...
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.