Český projekt LIFE Tree Check získal prestižní cenu LIFE Award Evropské komise

Český projekt LIFE Tree Check získal prestižní cenu LIFE Award Evropské komise

Český projekt LIFE Tree Check získal cenu LIFE Award Evropské komise v kategorii Klimatická akce. Ceny LIFE Award, které Evropská komise uděluje od roku 2006, jsou oceněním nejinovativnějších, nejinspirativnějších a nejefektivnějších projektů programu LIFE. Odborná porota ceny LIFE Award hodnotí přínos k dlouhodobému zlepšení životního prostředí, ekonomické a sociální situace, míru jejich inovativnosti a přenositelnosti, jejich význam pro politiku a nákladovou efektivitu.

„Jsem rád, že LIFE Tree Check rozvíjený Nadací Partnerství oslovil Evropu. Je důkazem, že i v České republice dokážeme připravit a realizovat projekty, které mají výrazný přeshraniční dosah,“ říká ředitel odboru finančních a dobrovolných nástrojů MŽP Tomáš Kažmierski a pokračuje: „LIFE Tree Check byl svým inovativním přístupem první projekt svého druhu, který ukázal příležitost, jak sdílet dobrou praxi. Naplnil tak úspěšně poselství projektu, aby se velká města ve střední Evropě posunula od pilotních projektů k systémové změně v řešení adaptace na změnu klimatu.“

Komise ocenila, že LIFE Tree Check byl prvním rozsáhlým projektem, který se podrobně a koncepčně zabýval adaptací na změnu klimatu v prostředí měst. Přinesl několik významných výstupů a pomohl městům nastavit systémová opatření, která omezují efekt tepelného ostrova a přehřívání. Ten způsobuje nejen velká koncentrace budov, lidí, aut, ale především množství asfaltových a betonových ploch a nedostatek zeleně a vody.

Příjemcem projektu a vedoucím partnerem sedmičlenného středoevropského konsorcia je Nadace Partnerství. Během trvání projektu v letech 2018–2022 také hledala funkční nástroje, jak adaptace na změnu klimatu komunikovat s veřejností a obcemi. Hlavním cílem bylo, aby radnice měst a obcí pracovaly s adaptačními potřeními komplexně, aby je propisovaly do všech investičních projektů, do péče o majetek a veřejná prostranství a obecného řízení municipalit.

Projekt LIFE Tree Check výrazně přispěl k šíření dobré praxe mezi těmi, kteří s adaptačními už pracují a těmi, kteří je teprve začínají realizovat. Právě sdílení znalostí a postupů bylo a nadále zůstává klíčové pro plošnou realizaci adaptačních opatření na klimatickou změnu.

Díky projektu vznikla databáze Adapterra, která je dostupná online a zdarma na webuadapterraawards.cz. Databázi Nadace Partnerství průběžně doplňuje o desítky nových projektů díky soutěži Adapterra Awards, které Ministerstvo životního prostředí udělilo záštitu.

Nadace Partnerství vytvořila také řadu výukových materiálů, popularizačních videí, informačních listů pro veřejnost nebo třeba monografii s názvem Odolné a příjemné město dostupné na webu lifetreecheck.eu.

Vznikl také software, který pomáhá modelovat chladicí funkci zeleně pro konkrétní území a porovnávat jednotlivé investiční modely. Využijí jej projektanti, architekti, urbanisti, správci zeleně i městské dodavatelské firmy. V rámci projektu vznikla také mobilní aplikace Tree Check, která umožňuje hravou formou spočítat u stromů jejich chladicí efekt a jiné klimatické přínosy.

Nadace Partnerství již na výstupy skončeného projektu navazuje. V loňském roce se jí podařilo společně s partnery připravit krajskou adaptační strategii pro jižní Čechy. Aktuálně její odborníci pracují na Klimatickém plánu pro jižní Moravu, zaměřují se také na pomoc obcím. Například v „post tornádovém“ regionu jižní Moravy, který trpí dlouhodobým suchem.

Veronika Krejčí & Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 058
e-mail: tiskove@mzp.cz

Řešení proti suchu a požárům? Česká delegace ve Španělsku zkoumá možnosti, jak čelit suchu a adaptovat přírodu i města na změnu klimatu

Řešení proti suchu a požárům? Česká delegace ve Španělsku zkoumá možnosti, jak čelit suchu a adaptovat přírodu i města na změnu klimatu

Česká delegace se v čele s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) účastní pracovní cesty do Španělska, kde se zástupci obou zemí zabývají hlavně adaptací přírody a krajiny na změnu klimatu. Právě Španělsko trpí v posledních letech dopady sucha v Evropě nejvíce. Cílem návštěvy je ...

Český projekt LIFE Tree Check získal prestižní cenu LIFE Award Evropské komise

Český projekt LIFE Tree Check získal prestižní cenu LIFE Award Evropské komise

Český projekt LIFE Tree Check získal cenu LIFE Award Evropské komise v kategorii Klimatická akce. Ceny LIFE Award, které Evropská komise uděluje od roku 2006, jsou oceněním nejinovativnějších, nejinspirativnějších a nejefektivnějších projektů programu LIFE. Odborná porota ceny LIFE Award hodnotí ...

Ministr životního prostředí jmenoval nového ředitele CENIA, stal se jím Jiří Valta

Ministr životního prostředí jmenoval nového ředitele CENIA, stal se jím Jiří Valta

Novým ředitelem České informační agentury životního prostředí (CENIA) se stal Jiří Valta, dosavadní vedoucí oddělení odpadového a oběhového hospodářství CENIA. Na základě veřejného výběrového řízení jej dnes jmenoval do funkce ministr životního prostředí Petr Hladík.


Zařazenost 19.06.2024 02:06:00
Zdrojmzp.cz
Originálmzp.cz/cz/news_20240619_Cesky-projekt-LIFE-Tree-Check-ziskal-prestizni-cenu-LIFE-Award-Evropske-komi...
AutorMinisterstvo životního prostředí
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.