Komise financuje regionální inovační údolí 116 milionů eur na posílení konkurenceschopnosti a podporu inovací

Komise financuje regionální inovační údolí 116 mil. eur

Komise určila 151 regionů v EU jako regionální inovační údolí v rámci Nového evropského programu inovací. Propojením řady regionů v celé Evropě s různými úrovněmi inovací a propojením jejich klíčových aktérů v oblasti inovací se RIV snaží posílit regionální inovační ekosystémy, překlenout inovační propast v Evropě a zlepšit celkovou inovační výkonnost Evropy.

EU podpoří tuto iniciativu částkou 116 milionů eur v rámci programu pro evropské inovační ekosystémy (EIE) programu Horizont Evropa, programu EU pro výzkum a inovace a nástroje pro meziregionální inovační investice (I3) Evropského fondu pro regionální rozvoj. 72 regionů s různou úrovní výkonnosti v oblasti rozvoje a inovací je na dobré cestě k tomu, aby se s výhradou podpisu grantových dohod staly regionálními inovačními údolími.

Tyto regiony jsou odhodlány posílit své inovační politiky a investice se zaměřením na výzvy, jimž EU čelí, jak je uvedeno v NEIA. Patří mezi ně snížení závislosti na fosilních palivech, zvýšení celosvětového potravinového zabezpečení, zvládnutí digitální transformace (včetně kybernetické bezpečnosti), zlepšení zdravotní péče a zvýšení oběhovosti.

Dalších 79 regionů je určeno na základě výzvy k vyjádření zájmu stát se příštími RIV, a to na základě jejich závazků posílit koordinaci a řízení investic a politik v oblasti inovací, zapojit se do meziregionální spolupráce za účelem dalšího rozvoje inovací a posílit a propojit své regionální inovační ekosystémy.

Kromě financování bude Komise tyto regiony podporovat také prostřednictvím budování komunit, akcí zaměřených na navazování kontaktů a cílených komunikačních akcí.

Pozadí

Nový evropský program inovací

Inovace jsou průřezovou prioritou, která přispívá k ekologické i digitální transformaci, evropské konkurenceschopnosti, hospodářské bezpečnosti a otevřené strategické autonomii. V červenci 2022 zahájila Komise iniciativu NEIA s cílem postavit Evropu do čela nové vlny deep tech inovací. Cílem 25 opatření navržených v rámci NEIA, které jsou seskupeny do pěti stěžejních oblastí, je 1) zlepšit financování rychle se rozvíjejících podniků v oblasti deep tech, 2) umožnit inovace v oblasti deep tech prostřednictvím experimentálních prostor a zadávání veřejných zakázek, 3) urychlit a posílit inovace v evropských inovačních ekosystémech v celé EU a řešit inovační propast, 4) podpořit, přilákat a udržet talenty v oblasti deep-tech a 5) zlepšit nástroje tvorby politik.

Ve zprávě o provádění NEIA za rok 2024 bylo zjištěno, že 13 z těchto opatření bylo dokončeno a 12 probíhá.

Regionální inovační údolí

RIV jsou akce v rámci stěžejní iniciativy NEIA 3. Iniciativa vychází z pracovního programu pro evropské inovační ekosystémy v rámci programu Horizont Evropa a nástroje pro meziregionální inovační investice (I3) v rámci Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Zaměřuje se na propojení regionů v celé EU i mimo ni, které jsou odhodlány posílit svůj inovační ekosystém a vytvořit nové hodnotové řetězce EU s cílem přispět ke klíčovým prioritám EU. Výsledné související RIV systematicky zapojují regiony s nižší inovační výkonností, aby se dále zmenšovaly rozdíly v inovacích.

Pro více informací

Nový Evropský program inovací

Informativní přehled

Seznam regionálních inovačních údolí

Mapa vybraných regionálních inovačních údolí

Quote

Dnes oznámená regionální inovační údolí jsou příkladem evropské přidané hodnoty a ukazují silné stránky místních inovací při řešení náročných výzev naší doby. Díky rozšíření spolupráce založené na inteligentní specializaci budou propojené regiony, včetně méně rozvinutých, lépe vybaveny k posílení celkové inovační výkonnosti Evropy a k překlenutí stávajících rozdílů v oblasti inovací.
Elisa Ferreirová, komisařka EU pro soudržnost a reformy 2024-06-18

Je důležité vidět, že mnoho evropských regionů je odhodláno stavět na svých strategických specializacích a posílit koordinaci svých investic a politik v oblasti výzkumu a inovací. Prostřednictvím regionálních inovačních údolí pomůžeme proměnit rozmanitost území EU v sílu a usnadníme spolupráci s cílem podpořit nové hodnotové řetězce EU pro domácí inovace v Evropě. To představuje významný milník v pokroku nového evropského programu inovací.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-06-18


Zařazenost 19.06.2024 18:06:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/3368&language=cs
guid/IP/24/3368/

Související témata

Evropská komise
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.