Česká účast na NAFSA 2024 podpořila rozvoj zahraničních partnerství

Česká účast na NAFSA 2024 podpořila rozvoj zahraničních partnerství Patricie_Martinu Út, 06/18/2024 - 14:32

NAFSA 2024. Foto: DZS

V louisianském New Orleans proběhl ve dnech od 28. do 31. května již 76. ročník konference a veletrhu Asociace mezinárodních vzdělavatelů NAFSA. Přilákal celkem 8 500 účastníků, mezi nimiž nechyběli zástupci univerzit, pedagogové a další odborníci v oblasti mezinárodního vzdělávání z celého světa. Tento rok tvořili zahraniční účastníci rekordních 47 % z celkového počtu přítomných, což vypovídá o rostoucím významu NAFSA mezi autoritami v oblasti mezinárodního vzdělávání z různých zemí a regionů.

Konference a veletrh NAFSA, největší z trojice světových akcí zaměřujících se na mezinárodní vzdělávání a internacionalizaci, spolu s asijskou APAIE a evropskou EAIE, představuje jedinečnou příležitost k síťování. To vnímá jako největší benefit veletrhu i prorektor pro vnější vztahy a komunikaci na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze Pavel Matějka: „Je to příležitost setkat se a domluvit si schůzku s mnoha školami z různých zemí na jednom místě, což vede k vysoké efektivitě.“

V rámci jednotného národního stánku iniciativy Study in Czechia reprezentovalo své aktivity a navazovalo i utužovalo mezinárodní spolupráce letos celkem deset českých vysokých škol. V průběhu několika dní tak měly školy možnost osobních konzultací s desítkami strategických partnerů.

NAFSA 2024. Foto: DZS

Letos se soustředíme na upevňování stávajících partnerství, se kterými sdílíme například žádost na velký projekt, či s partnery, se kterými již dlouhodobě spolupracujeme. Naším cílem zde tak bylo se s nimi setkat, získat od nich zpětnou vazbu a zjistit, jak můžeme naši spolupráci dále rozvíjet. Hledáme také možnosti překryvu ve výzkumu. Ukázalo se, že o tento druh spolupráce mají zájem i mnohé další univerzity,“ zmínil Mikuláš Josek z České zemědělské univerzity v Praze.

Letošní NAFSA je speciální nejen díky schůzkám s novými a stávajícími partnery, kterých máme mnoho a stále přibývají, ale také díky možnosti inspirovat se americkými univerzitami, které mají zkušenosti s mikrocertifikáty. To je téma, které velmi zajímá nejen Univerzitu Karlovu, ale i všechny univerzity v Česku. Inspirace od amerických univerzit, které jsou v této oblasti napřed, je pro nás velmi cenná,“ uvedla Malvína Karas Hladká z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

České vysoké školy na NAFSA 2024:

  • Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Univerzita Karlova

  • Masarykova univerzita

  • Vysoké učení technické v Brně

  • Univerzita Palackého v Olomouci

  • České vysoké učení technické v Praze

  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Vysoká škola ekonomická v Praze

  • Mendelova univerzita v Brně

  • Ostravská univerzita

NAFSA 2024. Foto: DZS

Podtitul letošní NAFSA „Odolnost, obnova, komunita“ se promítl i do zahájení celé akce. „Přes všechny těžkosti a problémy na světě je jedna věc jistá. Když se lidé scházejí, aby se společně učili, žili a sdíleli své názory, je méně pravděpodobné, že se budou navzájem znelidšťovat. Místo toho, abychom se vyhýbali obtížným nebo kontroverzním tématům, je naším cílem poskytnout lidem nástroje, prostředky a schopnosti, které jim umožní zapojit se do diskuze napříč rozdílnostem,“ zdůraznila ve své úvodní řeči výkonná ředitelka pořádající asociace Fanta Aw.

Strategické schůzky i networkingové akce

Jedním z bodů agendy DZS byla podpora vazeb s tchajwanským akademickým prostředím, kterou jsme započali v lednu letošního roku online networkingovým setkáním pro české a tchajwanské univerzity. Zájem o české vysoké školy, vědu i výzkum na Tchaj-wanu, který je znám díky svému vysoce kvalitnímu školskému systému, silnému důrazu na technologie, inženýrství a matematiku, stále roste. Spolu s tchajwanskou národní agenturou FICHET jsme proto na našem stánku připravili hodinové setkání, kterého se zúčastnili zástupci 9 českých a 12 tchajwanských univerzit. Česko-tchajwanské partnerství je zároveň jednou z priorit zahraniční politiky české vlády, která tak poskytuje snahám o intenzivnější spolupráci v oblasti výzkumu a vědy politickou podporu.

Konference NAFSA posloužila i jako platforma pro setkání zástupců skupiny G7 a přizvaných hostů v rámci příprav na podzimní summit mezinárodního vysokoškolského vzdělávání v Miláně. Diskuze se zástupci nejvyspělejších zemí světa, která navázala na loňské jednání v Římě, zahrnovala palčivá témata jako globalizační procesy, výzvy mezinárodního vzdělávání, propojování s byznysem a další.

NAFSA 2024. Foto: DZS

Česká recepce v neworleanském stylu přilákala přes 120 hostů

Součástí programu veletrhu bývají již tradičně také recepce jednotlivých států, včetně naší české, které umožňují propojení významných hostů z různých oblastí vzdělávání v neformálním prostředí. „V New Orleans se potkáváme na konferenci NAFSA poprvé, ale pravidelně se účastníme veletrhů po celém světě, abychom posílili zájem o české univerzity a studium v Česku. Skrze tyto i další aktivity se intenzivně snažíme budovat komunitu s našimi studenty, absolventy, výzkumníky a prohlubovat spolupráci s americkými univerzitami,“ přivítal na české recepci ředitel DZS Michal Uhl více než 120 hostů včetně velvyslance Miloslava Staška z Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu, D.C.

Recepce tak otevřela dveře k pokračování v debatách na různých úrovních. „Formát recepcí je nedocenitelný v tom, že se mohu setkat s partnery, potenciální partnery, ale i dalšími hosty na diplomatické, vědecké, krajanské nebo absolventské úrovni. Mohu tak navázat na projednávaná témata, otevírat dialog s třetími stranami, získat důležité kontakty a celkově upevnit vztahy v neformálním prostředí,“ shrnuje Pavel Matějka.

Česká recepce je zároveň ideální příležitost pro posílení národního absolventského programu Czechia Alumni. „Vnímáme stoupající zájem o lákání i retenci talentů ze zahraničí napříč různými skupinami a sektory. Je proto nutné otevírat témata možné spolupráce a využití existujících synergií. Na toto téma se zaměřujeme čím dál tím více i na národní úrovni, kde ekonomický i intelektuální potenciál zahraničních studentů a absolventů diskutujeme s dalšími stranami,” doplňuje potřebu pro strategické rozvíjení této linky kontaktů Soňa Lippmann, vedoucí sekce komunikační a analytické DZS.

NAFSA 2024. Foto: DZS

Konference NAFSA 2024 poukázala na důležitost mezinárodní spolupráce a výměny zkušeností pro rozvoj univerzit. Skrze českou účast, soustřeďující se zejména na navazování a upevňování strategických partnerství, a podporou dialogu na globálních fórech, podporujeme internacionalizaci, a tím přispíváme ke vzdělanostní ekonomice. Prostřednictvím kvalitní implementace projektů, mobilit a další podpory organizací včetně iniciativy Study in Czechia tak průběžně pracujeme na atraktivitě Česka jako ideální destinace pro studium a výzkum.

PM DZS

Study in Czechia Dům zahraniční spolupráce

Česká delegace vysokých škol míří na misi do USA, zúčastní se i veletrhu NAFSA

Získávat i utužovat partnerství a reprezentovat zemi na mezinárodní úrovni budou vysoké školy pod hlavičkou Study in Czechia.

Study in Czechia Dům zahraniční spolupráce Náhled na web větší.png On Co přinesla českým vysokým školám účast na největším veletrhu mezinárodního vzdělávání na světě?
Zařazenoút 18.06.2024 14:06:00
Zdrojdzs-cz
Origináldzs.cz/clanek/ceska-ucast-na-nafsa-2024-podporila-rozvoj-zahranicnich-partnerstvi
AutorPatricie_Martinu
guid3370 at https://www.dzs.cz
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.