Akciový trh má nového krále!

Akciový trh má nového krále!

Tomáš Vranka
10:58 20. června 2024
Zdroj: Depositphotos

Posledních přibližně 5 let se v čele žebříčku o největší americkou společnost z hlediska tržní kapitalizace střídaly dva hráči, kterými byl Microsoft a Apple. Ještě v roce 2019 byl podobně velký i Amazon, avšak od té doby dominoval většinu času Apple, který jako první překonal hranici tržní kapitalizace 1, 2 a také 3 bilionů USD. Big tech má ale nyní nového lídra a je jím Nvidia! Jak se výrobce čipů na toto místo dostal? A má ještě potenciál růstu?

V podstatě od začátku loňského roku panuje na trzích velmi dobrá nálada, která je umocněna také boomem v oblasti AI, což vystřelilo Microsoft nad Apple. Z umělé inteligence těží prakticky všechny velké technologické společnosti, jednoznačně nejvíc ale právě Nvidia, která v průběhu týdne překonala Microsoft a sesadila jej z trůnu nejhodnotnější společnosti světa. Vývoj tržní kapitalizace Nvidie (zelená), Microsoftu (modrá), Applu (bílá) a Amazonu (žlutá) můžete vidět na obrázku dole.

Zdroj: Bloomberg Terminal

Zdroj: Bloomberg Terminal

Cesta Nvidie na vrchol ale nebyla jednoduchá. Společnost vstoupila na burzu v roce 1999, kdy se do vedení Applu vrátil Steve Jobs a Intel byl považován za nesesaditelného lídra v oblasti čipů. Od tohoto momentu akcie Nvidie vzrostly o neuvěřitelných 600 000%. Nvidia si krátce po svém vstupu na burzu zažila výrazný pád akcií během Dotcom bubliny, podobně jako jiné technologické společnosti. Strategií Nvidie byl průnik do herního světa pomocí grafických karet a pomocí využití čipů v herních konzolích. Následně přišly těžké roky vzpamatování akciového trhu a za pár let přišel další problém, kterým byla velká finanční krize okolo roku 2008. Kromě externích faktorů však firma měla i své vnitřní problémy, například velký soudní spor s Intelem, který skončil urovnáním ve výši 1,5 miliardy USD.

Zhruba 12 let dozadu Nvidia začala pronikat do oblasti datových center. V této době se pomalu rozbíhaly cloudy a datacentra tak, jak je známe dnes, kde Nvidia vycítila příležitost, což ji letos dostalo na pomyslný trůn nejhodnotnější firmy světa. Postupný rozmach umělé inteligence, autonomních aut, gamingu, růst kryptoměnového trhu (grafické karty se používaly k těžbě některých kryptoměn) či pandemie covidu, díky které lidé více hráli hry, však průběžně přinášely další příležitosti, díky kterým rostla poptávka po čipech od Nvidie.

Poslední vlna poptávky, která katapultovala akcie na dnešní hodnoty, však přišla prakticky až v roce 2023. Technologický svět zachvátila velká AI mánie a všichni velcí hráči, jako například Microsoft, Meta, Amazon, Alphabet či Tesla potřebovali k trénování a provozování svých AI modelů čipy – ty nejlepší a nejvýkonnější navrhovala právě Nvidia. Společnost má momentálně extrémně vysoké marže, které byly historicky vždy u jiných firem neudržitelné. Akcie je z hlediska P/E drahá, avšak minimálně v krátkodobém horizontu to nevypadá, že by Nvidii někdo reálně ohrozil. Střednědobý a dlouhodobý horizont je však už jiná věc. Jen čas ukáže, zda vedení firmy bude schopno tento raketový růst udržet.

Ať už Vám akcie Nvidie přijdou zajímavé nebo ne, měli byste před každou investicí znát danou společnost co nejpodrobněji, abyste si uměli vyvodit závěry v aktuálním kontextu. Dlouhodobě jsou v XTB nejoblíbenější právě akcie velkých technologických společností, kam kromě Nvidie řadíme Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Metu a Teslu. Právě proto pro vás Tomáš Vranka z XTB připravil report nazvaný Investování do Big Tech společností , kde jsou podrobně popsány dané společnosti, jejich finance, byznys modely, silné a slabé stránky a také aktuální technický pohled.

Kompletní analytický ebook na téma technologických gigantů naleznete ke stažení zdarma zde.

Zdroj: Bloomberg, XTB

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice

Zařazenočt 20.06.2024 10:06:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/akciovy-trh-ma-noveho-krale/
KategorieInvestice, investice
AutorTomáš Vranka
guidhttps://roklen24.cz/?p=159983
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.