Nové lesní mateřské škole dali zastupitelé zelenou

Město Litoměřice bude mít novou příspěvkovou organizaci, a to lesní mateřskou školu Hliněnka. Její vznik a zřizovací listinu schválili dnes odpoledne zastupitelé. Zázemí lesní mateřinky město vybuduje ve spolupráci se sousední obcí Hlinná v prostoru u discgolfového hřiště na pozemku Hlinné, kde se nachází parkoviště a vede tam i zpevněná příjezdová cesta. Předpokládané zahájení provozu je od 1. září letošního roku.

„Kapacita lesní školky bude maximálně 24 míst. Personálně její provoz zajistí tři pedagogičtí pracovníci, přičemž ředitelka či ředitel vzejde z již vyhlášeného výběrového řízení. Zázemí dětem poskytne celoročně obyvatelná jurta, která je vybavena i toaletami,“ popsala Klára Moščicová, vedoucí odboru školství, kultury, sportu a památkové péče.

Technické služby spojené s chodem školky bude zajišťovat obec Hlinná. Jednorázové vstupní náklady, které představuje nákup jurty a dalšího vybavení, jsou odhadnuty na maximálně 1,5 milionu korun. Dopravou dětí na místo, výší školného či stravováním se bude vedení města ve spolupráci s novým ředitelem či ředitelkou zabývat na základě zkušeností získaných z provozu třídy s lesními prvky, která dosud fungovala při Mateřské škole Sedmikráska.

„Do budoucna máme ve spolupráci s obcí Hlinná a místními zemědělci v plánu vybudovat cvičný sad i statek, podobně jako v zoo, a posunout možnosti předškolního a školního vzdělávání i tímto směrem. Město stejně tak podporuje i technické vzdělávání dětí,“ poznamenal místostarosta Litoměřic Jiří Adámek.

Impulsem k založení samostatné lesní školky je nutnost ukončení pronájmu v prostorách skautské základny na Mentaurově, kterou dosud využívá třída s lesními prvky při MŠ Sedmikráska. Základna totiž podle České školní inspekce, která tam v uplynulých měsících prováděla šetření, nesplňuje jako místo vzdělávání potřebné hygienické nároky.

„Z inspekční zprávy vyplynul požadavek na zapsání těchto prostor coby míst předškolního vzdělávání. Náš argument, že místo slouží pouze pro výlety a zázemí má třída s lesními prvky v MŠ Sedmikráska, nebyl přijat. Náklady spojené s rekonstrukcí, tak aby toto místo splňovalo hygienické předpisy kladené na školky, jsou v řádech jednotek milionů korun, navíc jsme zde v pronájmu a investovali bychom takzvaně do cizího,“ vysvětlil už dříve místostarosta Jiří Adámek důvody, proč začalo vedení města hledat cesty, jak tuto rodiči žádanou formu vzdělávání udržet.

Jako nejschůdnější se ukázalo založení nové příspěvkové organizace města a zřízení plnohodnotné lesní školky. Rodiče dětí navštěvujících současnou třídu s lesními prvky na Mentaurově dostanou přednostně nabídku umístit své dítě do Hliněnky. Pokud zájem neprojeví, mají děti své místo v MŠ Sedmikráska.


Zařazenočt 20.06.2024 14:06:00
ZdrojLitoměřice
Originállitomerice.cz/aktuality/nove-lesni-materske-skole-dali-zastupitele-zelenou
KategorieAktuality
Autorwebmaster@litomerice.cz (Michaela Rozsypalová)


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.