První akademie pro nulové čisté emise, která vyškolí 100,000 pracovníků v hodnotovém řetězci solární fotovoltaiky v EU

První akademie pro nulové čisté emise, která v EU vyškolí 100,000 pracovníků

Komise dnes spustila Evropskou solární akademii, první v řadě akademií EU, které mají být zřízeny v rámci aktu o průmyslu pro nulové čisté emise (NZIA), aby měly nezbytné dovednosti v rámci hodnotových řetězců technologií pro nulové čisté emise. Úlohou akademií NZIA je rozvíjet spolu s průmyslem vzdělávací obsah a programy, aby se zajistilo, že v hodnotovém řetězci budou mít dostatečné dovednosti a pracovníci.

Odhaduje se, že jen v odvětví výroby solární fotovoltaiky bude do roku 2030 zapotřebí přibližně 66,000 kvalifikovaných pracovníků, aby EU splnila své ambiciózní cíle v oblasti energie z obnovitelných zdrojů a zároveň zajistila konkurenceschopnost průmyslu. Cílem solární akademie je v příštích třech letech vyškolit 100,000 pracovníků v hodnotovém řetězci solární fotovoltaiky s cílem řešit stávající nedostatek pracovních sil a dovedností v tomto odvětví.

V návaznosti na úspěšný model Evropské bateriové akademie, která byla zahájena v roce 2022 pro hodnotový řetězec baterií, navrhne solární akademie spolu s průmyslem a příslušnými stranami v hodnotovém řetězci solární fotovoltaiky vzdělávací obsah. Solární akademie bude rovněž rozvíjet studijní certifikáty, které osvědčí dovednosti, které lidé získali v rámci svých kurzů odborné přípravy, čímž se rovněž posílí mobilita pracovní síly na celém jednotném trhu. Programy jsou zaváděny prostřednictvím místních partnerů. Může se jednat o poskytovatele odborného vzdělávání a přípravy, podniky, univerzity nebo jiné poskytovatele vzdělávání a odborné přípravy, s nimiž akademie podepíše smlouvu o realizaci svých programů.

Komise podporuje spuštění Evropské solární akademie částkou 9milionů eur z programu pro jednotný trh. Projekt bude provádět Evropský inovační a technologický institut (EIT) prostřednictvím svého znalostního a inovačního společenství, EIT Innoenergy.

Tato akademie je nejnovější iniciativou Komise, která podporuje úsilí EU o dosažení jejích ambiciózních cílů v rámci Zelené dohody pro Evropu a plánu REPowerEU a zároveň zajišťuje, aby byl průmysl odolný a konkurenceschopný na celosvětové úrovni.

Pozadí

Podle revidované směrnice o obnovitelných zdrojích energie má EU cíl ve výši 43,5 % podílu energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030 s cílem dosáhnout 45 %. V rámci plánu REPowerEU přijala Komise v květnu 2022 strategii EU pro solární energii, jejímž cílem je dosáhnout více než 320 GW solární fotovoltaické kapacity do roku 2025 a téměř 600 GW do roku 2030.

S cílem podpořit výrobu technologií pro nulové čisté emise v Evropě na podporu přechodu na čistou energii zavedla EU akt o průmyslu pro nulové čisté emise. Cílem je vytvořit lepší podmínky pro vytváření projektů pro nulové čisté emise v Evropě a přilákat investice s cílem, aby se celková kapacita Unie pro výrobu strategických technologií pro nulové čisté emise do roku 2030 přiblížila nebo dosáhla alespoň 40 % potřeb Unie v oblasti zavádění. Kromě dalších opatření k zajištění rychlých povolovacích postupů a podpory inovací zákon předpokládá vytvoření akademií pro nulové čisté emise, které se každá zaměří na konkrétní technologii, aby se zajistilo, že odvětví s nulovými čistými emisemi budou podpořena kvalifikovanou pracovní silou.

Akademie budou vycházet z analýz a zkušeností s rozsáhlým partnerstvím pro dovednosti v oblasti energie z obnovitelných zdrojů na pevnině, které zahrnuje rovněž odvětví solární energie. Cílem partnerství je podporovat výměnu osvědčených postupů a údajů o nedostatcích v dovednostech a potřebách v oblasti dovedností v tomto odvětví, zajistit, aby lidé vstupující na pracovní sílu v oblasti energie z obnovitelných zdrojů byli vybaveni vhodnými dovednostmi, poskytovat poradenství veřejným orgánům, podporovat inovace v tomto odvětví a zvýšit jeho atraktivitu pro pracovníky. Toto partnerství je součástí Paktu EU pro dovednosti, který je stěžejním opatřením v rámci agendy dovedností EU. Prostřednictvím paktu absolvovalo v letech 2022 a 2023 odbornou přípravu 3,5 milionu lidí.

Pro více informací

Akt o průmyslu pro nulové čisté emise

Solární fotovoltaika (innoenergy.com)

Quote

Posílení výroby solární fotovoltaiky v Evropě má zásadní význam pro naši energetickou bezpečnost, konkurenceschopnost a odolnost. Dnešní spuštění solární akademie dokazuje, že Komise je odhodlána snižovat emise a zároveň vytvářet kvalitní pracovní místa v EU. Spuštění akademie ještě před vstupem aktu o průmyslu pro nulové čisté emise v platnost pomůže řešit naléhavý nedostatek dovedností v evropském odvětví solární fotovoltaiky – přibližně 66,000 pracovníků pouze pro výrobu – a vyškolit novou generaci pracovníků pro náš solární průmysl v souladu s naším cílem vyrábět do roku 2030 alespoň 40 % našich potřeb v oblasti technologií pro nulové čisté emise.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-06-19

Solární energie je ústředním prvkem transformace energetiky v Evropě, která má potenciál vytvořit tisíce pracovních míst na celém našem kontinentu ve všech fázích průmyslového dodavatelského řetězce, od návrhu až po výrobu, instalaci a údržbu. Akademie pro nulové čisté emise, kterou vytvořila Komise, pomůže našim evropským pracovníkům využít této zajímavé příležitosti a nabídne další podporu při plnění našich ambiciózních cílů plánu REPowerEU.
Kadri Simsonová, komisařka pro energetiku 2024-06-19


Zařazenočt 20.06.2024 16:06:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/3407&language=cs
guid/IP/24/3407/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.