Kraj udělal další krok k modernizaci silnice z Jedlové přes Bystré až na hranici s Vysočinou



Pardubický kraj dlouhodobě připravuje modernizace silnic II. tříd za výrazné finanční podpory z fondů EU. Nyní krajští radní schválili zahájení výběrového řízení na dodavatele další významné komunikace. Jedná se o sedm kilometrů dlouhý úsek silnice II/362 z Jedlové až na hranici s Krajem Vysočina.

,,V minulých letech se nám podařilo z fondů EU modernizovat část silnice II/362 v úseku Polička – Jedlová s celkovými náklady zhruba 100 milionů korun včetně DPH, nyní navazujeme úsekem Jedlová – hranice kraje. Je to další krok ke zlepšení komfortu a bezpečnosti dopravy na našich klíčových krajských komunikacích. Řidiči se tedy mohou po dokončení těšit na kvalitní silnici, která bude bezpečná nejen pro ně, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu,“ uvedl první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

„Modernizace celého úseku z Poličky přes Jedlovou až na hranici s Krajem Vysočina byla v této oblasti prioritní. Podle projektové dokumentace je předpokládaná cena sedmikilometrového úseku 527,6 milionu korun včetně DPH. S ohledem na vývoj na stavebním trhu však předpokládáme snížení této částky,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že stavba by měla být dokončena za 18 měsíců po předání staveniště zhotoviteli.

Zkvalitnění silniční infrastruktury v Pardubickém kraji, na kterém se intenzivně pracuje, oceňuje i náměstek hejtmana Roman Línek. “Kvůli dlouhodobému trendu zvyšující se intenzity dopravy jsou nároky na vozovky stále vyšší a logicky tak dochází k jejich většímu opotřebení. Už teď mohu říct, že modernizace tohoto, pro řidiče klíčového úseku, bude ve všech ohledech náročná.“

Na budoucího zhotovitele stavby čeká nelehký úkol. „Budou upraveny jak zastavěné plochy obce Jedlová a města Bystré, tak nezastavěné části až po hranici kraje. Zároveň dojde k výstavbě tří nových mostů a nových opěrných zdí. Cílem je zvýšit bezpečnost provozu, zvýšit bezpečnost pěších a modernizovat vozovku tak, aby splňovala nároky na intenzitu dopravního zatížení, které na této komunikaci je,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.

Pardubický kraj také v tomto případě připravil projekt pro čerpání z evropských fondů, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu. „Na projekt můžeme získat dotaci až do výše 330 milionů korun, což při takto velké investici ve výši přes půl miliardy korun výrazně uleví krajskému rozpočtu a otevře tak možnost rozpohybování dalších potřebných investic do krajských silnic. Prostředky na tento projekt máme rezervovány v rámci Regionálního akčního plánu, který nám schválilo ministerstvo, takže jejich získání nic nebrání,“ řekl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.

dokumenty

  • Jedlová-hranice kraje (22 KB) Dokument ve formátu PDF
  • Jedlová-hranice kraje (532 KB) Dokument ve formátu PDF

Zařazenopá 21.06.2024 00:06:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125281/kraj-udelal-dalsi-krok-k-modernizaci-silnice-z-jedlove-pres-bystr...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.