Planeta Jablonec umožní sdílet elektřinu

21.06.2024 - Zastupitelstvo města Jablonec nad Nisou schválilo založení spolku Planeta Jablonec – energetické společenství, z.s., a členství města v něm. Dále schválilo uzavření Memoranda o spolupráci na projektu energetického společenství. Nové energetické společenství bude neziskovou právnickou osobou, jejímž primárním účelem bude zajistit možnosti sdílení elektřiny.

Na konci roku 2023 byla schválena novela energetického zákona, která zavedla komunitní energetiku, známou jako Lex OZE II. Účinnosti nabyla 1. ledna 2024, přičemž klíčové ustanovení o sdílení elektřiny nabude účinnosti 1. července 2024. Sdílení elektřiny umožní výrobci elektřiny, například obci, sdílet vyrobenou elektřinu z fotovoltaických elektráren mezi svými odběrnými místy, jako jsou školy a úřady.

„Právě ke sdílení elektřiny z obnovitelných zdrojů připravuje Jablonecká energetická, a.s., jejímž jediným akcionářem je statutární město Jablonec nad Nisou, založení energetického společenství, na nějž hodlá požádat o dotaci z prostředků Národního plánu obnovy s termínem podání žádostí do 31. července 2024. K žádosti o dotaci je nutné doložit dokument potvrzující vznik projektového partnerství,“ vysvětluje Miloš Vele, primátor statutárního města Jablonec nad Nisou, s tím, že JE, a.s., připravila memorandum o spolupráci a mezi zájemci o členství jsou například jablonecké mateřské a základní školy i nemocnice.

Lex OZE II a zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů určují, kdo může být plnoprávným členem energetického společenství. Těmi mohou být město Jablonec nad Nisou a jeho příspěvkové organizace. Obchodní společnosti ovládané městem mohou být pouze neprivilegovanými členy. Spolek založí tři plnoprávní členové: statutární město Jablonec nad Nisou a dvě fyzické osoby, v pozici neprivilegovaných členů budou členy společnosti JE, a.s., a Technické služby Jablonec nad Nisou (TSJ).

„Založení spolku se předpokládá v létě 2024, pak bude moci požádat o registraci u Energetického regulačního úřadu,“ doplňuje primátor Vele a dodává, že pak budou moci do energetického společenství přistoupit další členové, zejména příspěvkové organizace města.


Zařazenopá 21.06.2024 13:06:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=238&clanek=42957

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.