Opatření proti suchu jako téma návštěvy ministra životního prostředí ČR Petra Hladíka ve Španělsku

21.06.2024 / 17:13 | Aktualizováno: 21.06.2024 / 17:45

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík spolu s náměstkem ministra zemědělství ČR Miroslavem Skřivánkem, členy Parlamentu ČR a zástupci nevládního a akademického sektoru se ve dnech 17. až 20. června 2024 zúčastnil pracovní návštěvy ve Španělsku. Během této návštěvy se delegace setkala s několika významnými španělskými partnery, diskutovala o důležitých tématech týkajících se životního prostředí a zemědělství, a zúčastnila se řady odborných exkurzí a setkání. Cílem návštěvy bylo sdílení zkušeností mezi Českou republikou a Španělskem v oblasti adaptace na změnu klimatu, ochrany vodních zdrojů, lesních požárů, ochrany přírody a obnovitelných zdrojů energie.

Během prvního dne návštěvy se ministr Petr Hladík setkal s vicepremiérkou a ministryní pro ekologickou transformaci a demografickou výzvu Španělska Teresou Ribera. Při jednání se dotkli klimatické politiky v obou zemích v návaznosti na politiku EU v této oblasti, ochrany životního prostředí a spolupráce v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Delegace navštívila experimentální farmu La Chimenea v Aranjuezu, kde se setkala s generální ředitelkou institutu IMIDRA, Mónicou Martínez Castanedou, a dalšími významnými pracovníky institutu a zaměstnanci experimentální farmy. Prohlídka zahrnovala výklad o experimentální rostlinné a živočišné produkci, o udržitelných zemědělských praktikách a inovativních technikách farmaření.

La Chimenea

La Chimenea

Následovalo setkání s představiteli Konfederace pro správu povodí řeky Tajo. Španělští partneři, včetně komisaře pro vodu Javiera Díaz-Reganóna a vedoucího Úřadu hydrologického plánování Alberta Navase Carmeny, představili strukturu a funkce konfederace a diskutovali s delegací o řízení povodí řeky Tajo, o hydrologických plánech a nástrojích v boji proti suchu.

CHTajo

CHTajo

Dalším bodem programu byla přednáška dvou zástupců firmy Aqualia Fernanda Florese a Víctora Monsalvo, během níž měla delegace možnost načerpat informace ohledně řízení vody při prevenci a likvidaci požárů a o inovativních řešeních, které tato firma zavádí.

Aqualia

Aqualia

Program pokračoval v Andalusii, regionu na jihu Španělska, který je dlouhodobě postižen extrémními suchy. Delegace navštívila řídicí a čerpací stanici a zavlažovací jezírko v Dolním údolí řeky Guadalquivir a získala informace o správě zavlažování region a udržitelném využívání vody. Následovala návštěva fotovoltaického solárního parku a andaluského statku „Casablanquilla“, kde delegaci přivítala generální ředitelka firmy Grupo Royal, Macarena García Otero.

CR Valle Inferior

CR Valle Inferior

Večer se konala recepce pořádaná českou stranou s účastí zástupců na úrovni vlády Andalusie, včetně Manuela Gómeze Galery, generálního sekretáře pro zemědělství, prezidenta Asociace závlahářů Feragua José Manuela Cepedy a dalších významných osobností.

Během poslední dne návštěvy se ministr Hladík setkal s představiteli Úřadu vlády Andalusie pro zemědělství, rybolov, vodu a rozvoj venkova Manuelem Gómezem Galerou, generálním sekretářem pro zemědělství, a Ramirem Ángulem, generálním sekretářem pro vodu. Dále proběhl seminář vedený odborníky z Centra pro řízení vodních zdrojů vlády Andalusie věnovaný plánování vodních zdrojů a opatřením proti suchu.

Závěr

Návštěva ve Španělsku byla velmi úspěšná a přinesla mnoho cenných poznatků a kontaktů v oblasti adaptace na změnu klimatu, správy vodních zdrojů, prevence a likvidace lesních požárů, ochrany přírody a obnovitelných zdrojů energie. Hlavní body diskuse zahrnovaly sdílení zkušeností s řešením hydrologických extrémů, ochranou vodních zdrojů a opatřeními proti suchu. Významným tématem byla také využití obnovitelných zdrojů energie v zemědělství. Setkání s významnými španělskými partnery umožnilo sdílet zkušenosti a diskutovat o společných výzvách a řešeních v oblasti hydrologie, zemědělství a ochrany přírody.



Zařazenopá 21.06.2024 17:06:00
ZdrojMZv ČR Madrid
Originálmzv.gov.cz/madrid/cz/obchod_a_ekonomika/navsteva_ministra_zivotniho_prostredi_cr.html

Vydaná opatření a zpravodajství

Další zprávy k tématu ""

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.