Z mezinárodní spolupráce vzejde studie revitalizace Bílé Nisy

24.06.2024 - Statutární město Jablonec nad Nisou bude realizovat projekt ReBioClim v rámci programu Interreg Central Europe. Práce na mezinárodním projektu oficiálně začnou příští týden právě v Jablonci nad Nisou, který díky zařazení získá studii k podpoře zádrže vody v období sucha a zpomalení jejího odtoku při povodních v části Bílé Nisy. Náklady jsou vyčíslené na necelé tři miliony korun, přičemž Jablonec by se měl podílet 430 tis. korunami.

Ve dnech 24.–25. června 2024 se v Jablonci nad Nisou uskuteční úvodní setkání projektu, jehož cílem je nastavení vzájemné spolupráce pro úspěšné zahájení projektových aktivit. Hlavním partnerem mezinárodního projektu je Technická univerzita Drážďany, těmi dalšími jsou Leibnizův institut Drážďany, město Drážďany, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Slovenská technická univerzita v Bratislavě, město Senica, Alcedo River Clinic, Univerzita přírodních věd v Poznani, Technická univerzita v Delftu, město Poznaň, Aquanet Retencja a statutární město Jablonec nad Nisou. Všichni partneři projektu podepsali partnerskou smlouvu.

„Cílem je vytvořit v rámci mezinárodního konsorcia s akademickými institucemi, odborníky a městy komplexní postup pro plánování revitalizací městských a příměstských vodních toků. Tento postup zohledňuje ekologické, institucionální, sociální a urbanistické aspekty a bude pilotně vyzkoušený v partnerských městech,“ komentuje projekt Lenka Opočenská, náměstkyně pro životní prostředí a strategii Jablonce nad Nisou.

Konkrétně Jablonec nad Nisou po realizaci projektu získá projekt pro revitalizaci části toku Bílé Nisy v jablonecké části Mšeno nad Nisou, a to konkrétně od hasičárny na Ostrém Rohu po Penny v ulici I. Olbrachta. „Konkrétně jde o zádrž vody v obdobích sucha, zpomalení odtoku při povodních, adaptaci na klimatickou změnu, biodiverzitu, rekreační potenciál lokality a kvalitu života obyvatel,“ popisuje zadání Lenka Opočenská s tím, že projekt ReBioClim je příkladem efektivní mezinárodní spolupráce, která přispěje ke zlepšení kvality života obyvatel Jablonce nad Nisou a podpoří udržitelný rozvoj městských toků.

V současné době už probíhá v Jablonci nad Nisou biologický průzkum, geodetické zaměření a zpracovává se vodohospodářská technická studie proveditelnosti. Společně s projektovými partnery ze Slovenska se připravuje zadání.

„O prázdninách se budou analyzovat ekologické, socio-ekonomické a urbanistické aspekty revitalizací, doplní se vstupy pro studii proveditelnosti a zadání krajinářsko-architektonické soutěže. Do října by měl být dokončený výzkum preferencí obyvatel, příprava podkladů pro projektovou dokumentaci? i dvoukolová krajinářsko-architektonická soutěž,“ jmenuje harmonogram Opočenská.

Rozpočet

  • Celkové způsobilé výdaje: 112 166 EUR (cca 2,86 mil. CZK)
  • Dotace ERDF (80 %): 89 733 EUR (cca 2,29 mil. CZK)
  • Dotace ze státního rozpočtu (5 %): 5 609 EUR (cca 143 012 CZK)
  • Podíl města (15 %): 16 825 EUR (cca 429 035 CZK)

Termín realizace:

  • Projekt bude trvat 32 měsíců, od 1. června 2024 do 31. ledna 2027.

Zařazenopo 24.06.2024 07:06:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=238&clanek=42964

Související témata

IPhone 6 | Mezinárodní měnový fond
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.