Pomoc, která nevidí hranice

Rytmus
Představte si, že jste kvůli trvalým následkům úrazu náhle přišli o soběstačnost a zůstali jste zcela odkázáni na pomoc druhých. Každodenní činnosti se v tu chvíli pro Vás stanou velkou výzvou, ne-li dokonce bojem. Změnily by se tím zároveň i Vaše potřeby? Podmínky pro život rozhodně, ale potřeby, očekávání a touhy by zůstaly. Každý by chtěl i nadále studovat, rozvíjet se, pokračovat ve své profesi, stýkat se s přáteli, rozhodovat o svém životě a mít nad ním kontrolu. Právě zdravotní postižení bývá pro spoustu lidí častou příčinou ztráty kontaktu s běžným světem.

Na individuální potřeby lidí se zdravotním znevýhodněním reaguje na Benešovsku již dvacet let organizace Rytmus Střední Čechy. V počátcích jsme se zaměřovali na Podporované zaměstnávání. Postupně se nám podařilo rozšířit nabídku služeb na stěžejní oblasti běžného života a zajistit tak návaznost v jednotlivých životních etapách. „Filipa jsme nejdřív doprovázeli každý den do školy. Časem cestu vlakem i orientaci ve městě zvládl sám. Během studia jsme Filipovi pomohli najít praxi a zároveň asistovali přímo na pracovišti, dokud nezískal potřebnou sebedůvěru, že danou práci bez obtíží zvládne. Filip se po prázdninách chystá na střední školu a už nyní ví, že se na nás po absolvování může znovu obrátit při hledání vhodného zaměstnání, případně vlastního bydlení. K prohloubení svých dovedností pak Filip využil jeden z našich kurzů, a to Práci s počítačem,“ popisuje propojenost a smysl služeb sociální pracovnice Romana Nožková. Pečující rodiny tak nemusí žít v neustálé izolaci a nejistotě, že se není kam obrátit o pomoc. Kontaktovat nás mohou děti i dospělé osoby ve věku od 7 do 80 let bez ohledu na stupeň postižení, míru potřebné podpory, komunikační bariéry či projevy chování náročné na péči. Protože pracujeme převážně v terénu a v přirozeném prostředí klienta, překážkou pro nás není počasí, čas ani vzdálenost. V rámci regionu jsme schopni dojet až 30 km od Benešova. „Denise jsme pomohli zorientovat se na otevřeném trhu práce a najít pozici, kterou ke spokojenosti všech již řadu let vykonává a stala se nedílnou součástí týmu. Firmy nám svým přístupem dokládají, že se stále více zamýšlí nad možnostmi zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Kromě ekonomických dopadů, dobré atmosféry a empatie v kolektivu se často ukazuje, že takový zaměstnanec je motivovaný uplatnit své schopnosti a přistupuje ke své práci zodpovědně,“ doplňuje vedoucí služby Hana Žemličková.

Dostupná podpora v potřebném rozsahu má pozitivní vliv i na pečující, sourozence a široké okolí. Omezené příležitosti k odpočinku vedou k fyzickému i psychickému vyčerpání. Prostor pro úlevu a vlastní seberealizaci zlepšuje kvalitu života celé rodiny. Nehledě na to, že ke zdravému rozvoji osobnosti patří také určitá nezávislost. „Alici v rámci fakultativní služby vozíme ze školy domů a společný čas využíváme k rozvoji běžných činností, jako je vaření, nakupování, úklid domácnosti, doprovod na kroužek nebo obyčejné povídání. Má-li Alice konkrétní představu, jak vyplnit svůj volný čas, pomáháme také nápad uskutečnit. Poskytli jsme doprovod do tanečních, základní umělecké školy nebo na příměstský tábor. Matce se z dlouhodobého hlediska díky tomu podařilo setrvat ve své profesi, pro kterou je kvalifikovaná,“ vysvětluje dopad terénních služeb vedoucí Petra Povolná.

Je pro nás velkou odměnou, že ve spolupráci s obcemi, odborníky, dalšími organizacemi a veřejností se nám daří vytvářet lepší podmínky ke svobodnějšímu a plnohodnotnému životu pro všechny a bez výjimek. Nebojte se na nás s čímkoli obrátit. Kanceláře máme v Benešově, Vlašimi nebo Voticích. Společně dokážeme víc!

Kontakty:

Mgr. Petra Povolná, vedoucí služeb Podpora samostatného bydlení a Osobní asistence Benešov
773 391 184, vedouci.psb@rytmus-sc.cz
Bc. Hana Žemličková, vedoucí služby Sociální rehabilitace Benešov
773 391 182, vedouci.bn@rytmus-sc.cz

Jana Krupková, PR asistentka
krupkova@rytmus-sc.cz
r
Zodpovídá: Bc. Eva Stulíková
Vytvořeno / změněno: 11.6.2024 / 24.6.2024


Zařazenopo 24.06.2024 10:06:00
ZdrojBenešov
Originálbenesov-city.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=219&id=109405

Související témata

Město Hranice | Pomoc eu | Finanční pomoc
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.