Lupa.cz: Informace od operátorů pro ČT? To ne, řekli vládní právníci a navrhli další změny

Vláda se bude na středečním zasedání zabývat takzvanou velkou mediální novelou. Zákon připravený Ministerstvem kultury má kromě jiného zvýšit televizní a rozhlasové poplatky, rozšířit okruh poplatníků nebo zavést memoranda o náplni veřejné služby. Ministerstvo navrhuje také novou povinnost pro firmy, které by platily poplatky podle počtu zaměstnanců, a nikoliv podle toho, jestli mají nějaký přijímač.

Celý článek najdete zde.

Podle nového zákona se budou poplatky vztahovat i na domácnosti, které sice nemají klasický televizor, ale mohou sledovat vysílání přes internet například na počítači nebo mobilu. Ministerstvo proto chtělo umožnit České televizi a Českému rozhlasu, aby od poskytovatelů internetového připojení dostávaly seznamy zákazníků. Operátoři proti takovému záměru hlasitě protestovali a ministerstvo jim slíbilo, že tuto pasáž vyškrtne.

Upravená verze pro jednání vlády ji už skutečně neobsahuje. Redakci DigiZone to potvrdil ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti). „Legislativní rada vlády vyškrtla povinnost providerů informovat na žádost televize a rozhlasu o svých zákaznících. Měla za to, že už je to trochu nad rámec,“ říká.

„Bude to založené na stejném mechanismu jako doposud. Pořád tam zůstává stávající právní domněnka, že kdo má přípojku na elektřinu, považuje se za poplatníka, pokud na výzvu čestně neprohlásí, že to tak není,“ pokračuje Michal Šalomoun. „Z této domněnky je pak konstruována informační povinnost dodavatele elektřiny sdělovat Českému rozhlasu a České televizi seznamy lidí, kteří odebírají elektřinu. To je systém, který funguje doposud, a na něm by se nic měnit nemělo,“ vysvětluje ministr.

Teprve pokud by se ukázalo, že tento systém není funkční, zabýval by se stát nějakým doplňkovým mechanismem, který by vylepšil důkazní situaci provozovatelů vysílání ze zákona. „Nic takového se ale v podkladových materiálech neobjevuje. Pak se takové opatření nezdá zcela nezbytné a ani proporcionální k řešení stávající situace, tedy je vhodné ho nezavádět,“ dodává předseda Legislativní rady vlády.

Memorandum? Vypustit bez náhrady

Není to jediná připomínka, kterou vládní legislativci měli. Z několika důvodů se jim nelíbil ani nově zaváděný institut memoranda o veřejné službě. Dokument mají generální ředitelé veřejnoprávních médií podepisovat s ministrem kultury na dobu pěti let. „Memorandum je v právu typicky pojem pro něco právně nezávazného. Ale v tomto případě to tak není, protože jeho neplnění může být jedním z důvodů k odvolání ředitele,“ nastínil Michal Šalomoun.

„Obecně je vhodné v právu nemíchat různé pozice. Proto by mělo zůstat odlišené definování veřejné služby a její naplňování. Česká televize a Český rozhlas by měly veřejnou službu naplňovat, ale ne ji spoluutvářet, a to i proto, že je třeba je chápat jako soutěžitele na poli televizního, respektive rozhlasového vysílání,“ poznamenává ministr.

„Také se nám zdálo, že memorandem se nenaplňuje jeden z cílů zachovat stávající nezávislost, nebo ji eventuálně posílit. Typicky nezávislost na politicích. Ale najednou je tu dokument s účastí vrcholného politika. Důvodům rozumím, ale právně to nesedí a vládu na to upozorňujeme a navrhujeme vypustit tento institut bez náhrady. Doposud jsme se bez něho obešli a Legislativní radě vlády se nezdá, že by něco razantně vylepšoval, spíše přináší naznačené problémy,“ shrnuje Michal Šalomoun.

Z diskuse s předkladateli vyplynulo, že samotná definice veřejné služby, která je i v současném znění zákona, netrpí zásadními nedostatky. „Je ale žádoucí ji mít co nejvíc v zákoně a moc ji nerozšiřovat prostřednictvím dalších mechanismů,“ podotýká předseda Legislativní rady vlády.


Zařazenopo 24.06.2024 09:06:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/clenove-vlady/pri-uradu-vlady/michal_salomoun/z-medii/lupa-cz-informace-od-operatoru-pro...
KategorieZ médií
Autorposta@vlada.cz (Vláda ČR)
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.