Komise zasílá společnosti Apple předběžná zjištění a zahajuje další šetření týkající se nedodržování předpisů proti společnosti Apple podle nařízení o digitálních trzích

Nařízení o digitálních trzích

Evropská komise dnes informovala společnost Apple o svém předběžném stanovisku, že její pravidla pro App Store jsou v rozporu s nařízením o digitálních trzích, jelikož brání vývojářům aplikací dle jejich uvážení nasměrovat spotřebitele k alternativním kanálům pro nabídky a obsah.

Kromě toho Komise zahájila nové řízení týkající se nedodržování předpisů vůči společnosti Apple kvůli obavám, že její nové smluvní požadavky na vývojáře aplikací a obchody s aplikacemi třetích stran, včetně nového „poplatku za základní technologie“ společnosti Apple, nezajišťují účinné dodržování povinností touto společností podle nařízení o digitálních trzích.

Předběžná zjištění o pravidlech společnosti Apple pro App Store týkajících se směrování

Podle nařízení o digitálních trzích by vývojáři, kteří distribuují své aplikace prostřednictvím App Store společnosti Apple, měli mít možnost bezplatně informovat své zákazníky o alternativních levnějších možnostech nákupu, nasměrovat je k těmto nabídkám a umožnit jim je nakoupit.

Společnost Apple má v současné době tři soubory obchodních podmínek, jimiž se řídí její vztah s vývojáři aplikací, včetně pravidel pro App Store týkajících se směrování. Komise předběžně zjistila, že:

  • Žádná z těchto obchodních podmínek neumožňuje vývojářům libovolně směrovat své zákazníky. Vývojáři například nemohou poskytovat informace o cenách v rámci aplikace ani jinak komunikovat se svými zákazníky s cílem propagovat nabídky dostupné na alternativních distribučních kanálech.
  • Podle většiny obchodních podmínek, které mají k dispozici vývojáři aplikací, umožňuje společnost Apple směrování pouze prostřednictvím tzv. propojení („link-outs“), tj. vývojáři aplikací mohou do své aplikace zahrnout odkaz, který zákazníka přesměruje na internetovou stránku, na níž může zákazník uzavřít smlouvu. Tento proces propojení podléhá několika omezením uloženým společností Apple, která brání vývojářům aplikací komunikovat, propagovat nabídky a uzavírat smlouvy prostřednictvím distribučního kanálu dle svého výběru.
  • Společnost Apple může obdržet poplatek za usnadnění prvotního získání nového zákazníka vývojáři prostřednictvím aplikace App Store, ale poplatky účtované společností Apple jdou nad rámec toho, co je pro tuto odměnu nezbytně nutné. Společnost Apple například účtuje vývojářům poplatek za každý nákup digitálního zboží nebo služeb, které uživatel uskuteční do sedmi dnů od využití odkazu z aplikace.

Zasláním předběžných zjištění Komise informuje společnost Apple o svém předběžném stanovisku, že tato společnost porušuje nařízení o digitálních trzích. Tím není dotčen výsledek šetření, jelikož společnost Apple má nyní možnost uplatnit své právo na obhajobu tím, že přezkoumá dokumenty obsažené ve vyšetřovacím spisu Komise a na předběžná zjištění Komise písemně odpoví.

Pokud by se předběžná stanoviska Komise nakonec potvrdila, žádný ze tří souborů obchodních podmínek společnosti Apple by nebyl v souladu s čl. 5 odst. 4 nařízení o digitálních trzích, který vyžaduje, aby strážci přístupu umožnili vývojářům aplikací bezplatně nasměrovat spotřebitele k nabídkám mimo obchody s aplikacemi strážců přístupu. Komise by poté přijala rozhodnutí o nesouladu do 12 měsíců od zahájení řízení dne 25. března 2024.

Nové šetření týkající se nesouladu smluvních podmínek společnosti Apple

Komise dnes rovněž zahájila třetí šetření týkající se nesouladu vzhledem k tomu, že nové smluvní podmínky společnosti Apple představují pro vývojáře podmínku pro přístup k některým z nových prvků, které nabízí nařízení o digitálních trzích, zejména pokud jde o zpřístupňování obchodů s alternativními aplikacemi nebo možnost nabízet aplikaci prostřednictvím alternativního distribučního kanálu. Společnost Apple dosud zachovala možnost přihlásit se k předchozím podmínkám, které alternativní distribuční kanály neumožňují vůbec.

Komise prošetří, zda tyto nové smluvní požadavky na vývojáře aplikací třetích stran a obchody s aplikacemi neporušují čl. 6 odst. 4 aktu o digitálních trzích, zejména požadavky na nezbytnost a přiměřenost v něm stanovené. To mimo jiné zahrnuje:

  1. Poplatek za základní technologie společnosti Apple: vývojáři obchodů s aplikacemi třetích stran a aplikací pro třetí strany musí zaplatit poplatek 0,50 EUR za instalovanou aplikaci. Komise prošetří, zda společnost Apple prokázala, že struktura poplatku, který uložila v rámci nových obchodních podmínek, a zejména poplatek za základní technologie, je v souladu s nařízením o digitálních trzích.
  2. Vícestupňový uživatelský scénář společnosti Apple ke stažení a instalaci obchodů s alternativními aplikacemi nebo alternativních aplikací na zařízení iPhone. Komise prošetří, zda kroky, které musí uživatel podniknout, aby úspěšně dokončil stahování a instalaci obchodů s alternativními aplikacemi nebo alternativních aplikací, jakož i různé informační obrazovky, které Apple uživateli zobrazuje, jsou v souladu s nařízením o digitálních trzích.
  3. Požadavky na způsobilost pro vývojáře týkající se schopnosti nabízet obchody s alternativními aplikacemi nebo přímo distribuovat aplikace z internetu na zařízení iPhone. Komise prošetří, zda tyto požadavky, jako je „členství dobré kvality“ v programu Apple Developer, které musí vývojáři aplikací splňovat, aby mohli využívat možnosti alternativní distribuce stanovené v aktu o digitálních trzích, jsou s tímto nařízením v souladu.

Souběžně s tím bude Komise pokračovat v provádění předběžných vyšetřovacích kroků, které nespadají do oblasti působnosti tohoto šetření, zejména pokud jde o kontroly a přezkumy zavedené společností Apple za účelem validace aplikací a obchodů s alternativními aplikacemi, jež lze přenášet mezi jednotlivými zařízeními.

Souvislosti

Abeceda, Amazon, Apple, ByteDance, Meta a Microsoft, šest společností označených Komisí dne 6. září 2023 za strážce přístupu, muselo všechny povinnosti týkající se aktu o digitálních trzích plně splnit do 7. března 2024.

Dne 25. března 2024 zahájila Komise šetření týkající se nesouladu ohledně pravidel společnosti Alphabet pro směrování v úložišti Google Play a vlastního zvýhodňování ve vyhledávači Google Search, pravidel společnosti Apple pro směrování v App Store a obrazovky s možností volby u vyhledávače Safari a modelu „zaplať nebo odsouhlas“ společnosti Meta. Komise oznámila další vyšetřovací kroky, jež mají vést ke shromáždění skutečností a informací týkajících se vlastního zvýhodňování společnosti Amazon a distribuce alternativních aplikací a nového obchodního modelu společnosti Apple.

Dne 29. dubna 2024 označila Komise společnost Apple za strážce přístupu podle nařízení o digitálních trzích, pokud jde o její operační systém pro tablety iPadOS. Dne 13. května 2024 označila Komise za strážce přístupu podle nařízení o digitálních trzích i společnost Booking, pokud jde o její online zprostředkovatelskou službu Booking.com. Celkem bylo označeno 24 hlavních služeb platforem poskytovaných všemi strážci přístupu.

V případě porušení může Komise uložit pokuty až do výše 10 % celkového celosvětového obratu daného strážce přístupu. Tyto pokuty mohou v případě opakovaného porušení předpisů dosáhnout až 20 %. Kromě toho je v případě systematického porušování předpisů Komise rovněž oprávněna přijmout další nápravná opatření, jako přikázat strážci přístupu prodat svůj podnik nebo jeho části nebo zakázat strážci přístupu akvizice dodatečných služeb souvisejících se systematickým nedodržováním předpisů.

Quote

Dnes je významný den pro účinné prosazování nařízení o digitálních trzích: zaslali jsme společnosti Apple předběžná zjištění. Zastáváme prozatímní názor, že společnost Apple neumožňuje směrování v plném rozsahu. Směrování je klíčem k zajištění toho, aby vývojáři aplikací byli méně závislí na obchodech s aplikacemi strážců přístupu a aby spotřebitelé byli informováni o lepších nabídkách. Zahájili jsme rovněž řízení proti společnosti Apple v souvislosti s jejím tzv. poplatkem za základní technologie a několika pravidly pro umožnění existence obchodů s aplikacemi třetích stran a přenosu souborů mezi zařízeními (sideloading). Komunita vývojářů a spotřebitelé chtějí nabídnout alternativy k úložišti App Store. Provedeme šetření, abychom zajistili, že společnost Apple toto úsilí nebude mařit.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně odpovědná za politiku hospodářské soutěže 2024-06-23

Nový slogan společnosti Apple by měl znít „jednej jinak“. Dnes podnikáme další kroky k zajištění toho, aby společnost Apple dodržovala pravidla nařízení o digitálních trzích. Máme důvod se domnívat, že pravidla pro App Store, která neumožňují vývojářům aplikací svobodně komunikovat se svými vlastními uživateli, jsou v rozporu s nařízením o digitálních trzích. Zahajujeme také nové šetření ohledně nových obchodních podmínek společnosti Apple pro iOS. Aniž je dotčeno právo společnosti Apple na obhajobu, jsme odhodláni využít jasný a účinný soubor nástrojů v rámci daného nařízení k tomu, abychom konečně poskytli opravdové příležitosti pro inovátory a spotřebitele.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-06-23


Zařazenopo 24.06.2024 17:06:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/3433&language=cs
guid/IP/24/3433/

Související témata

Evropská komise
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.