Ministr Lipavský se v Lucemburku zúčastnil Rady pro zahraniční věci EU

24.06.2024 / 16:04 | Aktualizováno: 26.06.2024 / 10:04

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský se v Lucemburku zúčastnil červnové Rady zahraniční věci EU (FAC) . Se svými unijními protějšky jednal o ruské agresi na Ukrajině , další podpoře napadené země a protiruských sankcích . Dále byla na programu situace na Blízkém východě, spolupráce se zeměmi Západního Balkánu a současné dění v Gruzii.

K jednání o Ukrajině se krátce připojil přes videokonferenci i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Rada následně schválila další balík protiruských sankcí. „Vítáme dnešní přijetí 14. sankčního balíčku. Je třeba vyvinout větší úsilí, abychom zamezili obcházení sankcí. V tomto ohledu podporujeme úplné narovnání sektorových sankcí proti Bělorusku s těmi proti Rusku,“ řekl ve svém vystoupení ministr Lipavský.

Šéf české diplomacie v návaznosti na ruské hybridní útoky zopakoval návrh na omezení pohybu ruských diplomatů a jejich rodinných příslušníků po Schengenském prostoru. „Putin eskaluje, trvá to od jeho inaugurace. Ať už se bavíme o incidentu v Estonsku na řece Narvě, sabotážích v Polsku a ve Spojeném království. Už není žádným tajemstvím, že Česko bylo před dvěma týdny cílem žhářského útoku. Musíme hledat na evropské úrovni maximum možného, jak se bránit proti ruskému imperialismu.“ dodal Jan Lipavský.

Následně ministři mluvili o situaci na Blízkém východě. Ministr Lipavský potvrdil, že Česko podporuje dvoustátní řešení v rámci mírového plánu amerického prezidenta Joea Bidena.

Unijní ministři poté na pracovním obědě jednali se svými protějšky ze zemí západního Balkánu. Hlavními tématy bylo rozšiřování unie a zahraniční politika včetně podpory Ukrajiny.

Dalším bodem programu byla diskuze o současné situaci v Gruzii v návaznosti na nedávné přijetí zákona o zahraničních agentech. Ministři se zabývali tím, jak by státy sedmadvacítky mohly podpořit gruzínskou občanskou společnost a nezávislost tamních médií. V neposlední řadě proběhla debata o dění v africkém regionu Velkých jezer a východu Konžské demokratické republiky.



Zařazenost 26.06.2024 10:06:00
ZdrojMZV
Originálmzv.gov.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/tiskove_zpravy/ministr_lipavsky_se_v_lucemburku.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.