Nejčastější příčiny pracovní neschopnosti v Německu

Podle údajů analytické společnosti Morgen & Morgen jsou duševní a nervové poruchy nejčastější příčinou pracovní neschopnosti v německém soukromém pojišťovnictví s podílem více než třetina všech případů. Výrazné odchylky jsou v různých věkových skupinách, zejména u úrazů a kardiovaskulárních onemocnění.

Nervové poruchy, které zahrnují také duševní onemocnění, jako je vyhoření, úzkostné poruchy nebo deprese, jsou nejčastější příčinou pojistných událostí v rámci pojištění pracovní neschopnosti u privátních pojišťoven. Více než každý třetí případ pracovní neschopnosti byl způsoben takovouto diagnózou (podíl 34,2 %; studie duben 2024). Uvedla to analytická společnost Morgen & Morgen GmbH (M&M) v rámci publikace „M&M Ratingu pracovní neschopnosti“.

Úraz je příčinou pracovní neschopnosti u každého 14. případu

Podle údajů společnosti M&M jsou na druhém místě nemoci kosterního a pohybového aparátu. Jsou téměř za každým pátým případem pracovní neschopnosti v Německu (19,4 %). Více než šestina případů je způsobena rakovinou a jinými zhoubnými nádory (17,4 %).Úrazy jsou příčinou pracovní neschopnosti jen asi v každém čtrnáctém případě (podíl 7,2 %) a nemoci srdce a cévního systému jen asi v každém šestnáctém případě (6,3 %). Na ostatní onemocnění připadá zbývající necelá šestina případů (15, 6 %).

Psychické diagnózy jsou na vzestupu u lidí mladých a ve středním věku

Analytická společnost také rozdělila příčiny pracovní neschopnosti podle věkových skupin (do 40 let, od 41 do 50 let a od 51 let). Podle této segmentace se duševní onemocnění častěji vyskytují ve střední, a především mladší věkové skupině, než ve věkové skupině nad 51 let. Před 9 lety tomu bylo naopak (duben 2015). S rostoucím věkem také výrazně klesá podíl úrazů jako příčiny pracovní neschopnosti. U osob ve věku do 40 let je téměř dvakrát vyšší výskyt než u osob ve věku 51 let a více. U rakoviny a jiných zhoubných nádorů je tomu naopak. Ty jsou u osob ve věku 41 let a více výrazně častějšími příčinami plnění za pracovní neschopnost z privátního pojištění než u osob mladších.

Nemoci kosterního a pohybového aparátu se jako důvod pracovní neschopnosti také častěji vyskytují u starších osob. Nepřekvapí, že tento trend vyššího zastoupení u starších osob je také zvláště patrný u onemocnění srdce a cévního systému.

Výskyt psychických a nervových diagnóz prudce roste

V průběhu času se rozložení příčin pracovní neschopnosti sledovaných v soukromých pojišťovnách v Německu podstatně změnilo. Výrazně se zvýšil podíl nervových a psychických onemocnění, i když křivka se v poslední době mírně zaobluje. Ovšem v roce 2007 byl tento podíl ještě téměř o třetinu nižší. Podíl rakoviny a jiných zhoubných nádorů jako příčiny pracovní neschopnosti v Německu v průběhu let výrazně vzrostl. Ve sledovaném období se zastoupení zvýšilo zhruba o pětinu a v poslední době se ustálilo na 17 až 18 %.

Nemoci kosterní a svalové soustavy, které byly až do roku 2009 nejčastější příčinou pracovní neschopnosti, ztratily ve sledovaném období přibližně 5 % a od té doby jsou „až“ na druhém místě. Aktuální údaj o podílu představuje nové šestnáctileté minimum. Podíl kardiovaskulárních onemocnění mezi důvody pracovní neschopnosti klesl o více než 40 %. Dlouhodobě klesá také podíl úrazů (oproti vrcholu výskytu v roce 2008 o více než čtyři procentní body).


Zařazenopo 24.06.2024 17:06:00
ZdrojO Pojištění.cz
Originálopojisteni.cz/zahranici/nejcastejsi-priciny-pracovni-neschopnosti-v-nemecku/c:27354/

Související témata



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.